Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

De most akkor mi legyen a reálhozammal?

2011.02.28. 14:55 jacint70

Mert Bölcs Vezetésünk megvédte nekem a nyugdíjamat, de ezzel most mi legyen? Mert látszik, hogy a Bölcs Vezetés úgy odavágott Karvalybiztósítóknak, hogy azok ijedtükben még valami reálhozamot is produkáltak, amire igazából nem is számítottam.

Alapvetően lusta disznó vagyok, aki soha nem törődött a jövőjével. Amikor huszonnégy évesen elkezdtem dolgozni, akkor egyáltalán nem érdekelt, mi lesz a nyugdíjjal. A fizetést legálisan kaptam, abból vonták a vonandót, gondoltam egyszer majd valakik megállapítják hogy mennyi az annyi. Úgy negyven év múlva.
Ez az idill 1998-ban múlt el, amikor az akkori kormány elkezdte rebesgetni, hogy márpedig ez nem így lesz. Mert a rendszer felosztó-kirovó, a magyar meg fogy, így pár évtized és nem lesz akire kiróják, amit köztünk, akkori nyugdíjasok között felosztanak. (Jó, de akkor miért nem kirovó-felosztó?) Szerencsére volt megoldás, bevezették a kötelező magánnyugdíjat. Hogy picit nehezebb legyen a feladat, nem rendelték el, hogy akkor zsupsz megy mindenki, aki már nem volt pályakezdő annak választania kellett, belép-e vagy nem.

Komolyan elkezdtem gondolkodni a dolgon. Majd rájöttem, hogy a felelős döntéshez egyfelől meg kellene tippelnem, hogy mennyi lesz 35 év múlva Magyarország keresőképes (ópardonbocsánat, adót elkerülni nem képes) lakossága, illetve milyen lesz a gazdaság helyzete, hogy ez a lakosság mennyi pénzt tud befizetni az én nyugdíjamra. Másfelől azt kellett volna megálmodnom, hogy az általam választható biztosítók melyike nem fog csődbe menni vagy egyszerűen csak szerencsétlenül gazdálkodni a pénzemmel a hátralévő "pár" évben.
Mivel nostradamusi képességekkel nem rendelkezem, nagyjából tíz perc után legyintettem, és hagytam a fenébe a töprengést.

A nagy többség meg szépen belépett, gondoltam, ha ez a divat, akkor megyek én is, olyan nagy baj mégsem lehet a dologból. Az állami nyugdíj háromnegyedét így is, úgy is megkapom, a járulékot meg mindenképpen levonják, vagyis "saját" pénzt nem kockáztatok.
Biztosítót is úgy választottam, hogy szólt a munkaügyis, hogy mindenki a Karvaly23-t választotta, reméli jó nekem is, ne kelljen már többfelé adminisztrálni.

Újabb tíz év nyugdíjügyi tespedés következett, mígnem 2008-ban bekövetkezett a Nagy Meglepetés. Pontosabban 2009 elején, amikor megkaptam a szokásos évi értesítőt. Miszerint egyenleg év elején ennyi, évközi befizetés annyi, egyenleg év végén amannyi.
És hogy mi volt a meglepetés? Az amannyi kisebb volt, mint az ennyi! Igen, a 2008-as befizetést szépen elvitte a válság!

-Hogy is van ez? -kérdeztem magamtól. - Értem én, hogy Kóka Jani szerint Magyarország lakosságának jó része pénzügyi analfabéta, de a biztosítóknál dolgozók is? Azt is értem, hogy ez hosszútávú befektetés, ami idővel kiegyenlítődik, de mi van, ha pont akkor lesz megint válság, amikor ezt a kis pénzmagot éppen felvenném nyugdíj gyanánt.

De akkor még nem volt mit tenni, még előtte voltunk a nyugdíjak megmentésének. De most már utána vagyunk, immáron holmi válság már nem fenyegetheti öregkori biztos megélhetésemet...
De most akkor mi legyen a reálhozzammal? Mert Karvalybiztosítóék már megint próbálkoznak. Nem csak úgy hozzámvágják azt a kis pénzecskét, de már megint döntésre akarnak kényszeríteni. Két lehetőségem van (igazából három, de úgy gondolom, hogy már az is nagyon szép dolog a Bölcs Vezetéstől, hogy nemcsak megmentette, de még legalább huszonöt évig őrizgeti a nyugdíjam kilencven százalékát, az már igazán egetverő pofátlanság lenne, ha még azt is elvárnám, hogy a maradék tízzel is ők vesződjenek...), vagy felveszem a pénzt, vagy Karvalyéknál hagyom, ezúttal már önkéntes nyugdíjpénztári formában.

De melyiket válasszam? Az összeg nagyobb annál, hogy egy "csomagtartó-fordultával" elteszkózzam, annál viszont jóval kisebb, hogy valami titkos vágyamat valósítsam meg belőle. Például, hogy elutazzak Balira. Úgyhogy ennyi erővel akár ezt is fordíthatom öreg napjaim finanszírozására, elvégre az öngondoskodás szép polgári erény.
Jó, de engedjek a Karvalybiztosító szirénhangjának, és csábuljak vissza hozzájuk, vagy vegyem saját kezembe a dolgok intézését?
Például úgy, hogy beteszem a bankba, egyszerű lekötött betétként. Mindig azzal riogatnak, hogy annak alacsony a hozama, én viszont olyanról még nem hallottam, hogy a terminus végén nem adták volna vissza a pénzt a beígért kamattal.

- Hoppá! - kaptam a fejemhez. - De hiszen ehhez nem is kellenek nostradamusi képességek, le lehet modellezni, hogy a Karvalybiztosító által produkált hozam mekkora betéti kamatnak felel meg.
Fogtam is gyorsan egy Excel táblázatot, a fejlécbe szépen felírtam az éveket 1999. és 2011. között. Elővettem Karvalyék utolsó értesítőjét, és szép átlósan minden évhez odaírtam az abban az évben befizetett összeget. Az, hogy ebből levonogattak mindenféle százalékokat kezelési költségként figyelmen kívül hagytam, ilyen bankbetéteknél nincs. Majd felvettem egy mezőt, ahová be lehet írni, hogy mekkora éves banki kamattal történik az összevetés. Itt egy kicsit egyszerűsítettem, így a modell minden évben ugyanakkora kamattal számol. Végül az átlón "túleső" részen lévő mezőkbe bedolgoztam az éves kamatszámítás (előző mező szorozva 1+beállított éves kamat) képletét. Az összeg befizetését követő évben mindenhol csak a kamat felét vettem, elvégre a januártól decemberig havonta történt a befizetés. A 2011-es oszlop aljára rádobtam még egy összesítő mezőt, és elkezdtem kisérletezni.

Két százalékos kamatbeállításnál még bőven Karvalyék összhozama volt a nagyobb. Ahogy növeltem a paraméter értékét, az előny egyre inkább fogyott. Hat százaléknál pedig teljesen el is tűnt.
Ez nagyon érdekes. Nem tűnik ez akkora összegnek - figyelem, ez a teljes-, nem pedig a reálhozam -, nem nagyon értem, hogy lett volna ebből dőzsölés öregkoromban.
Természetesen - mivel lusta disznó vagyok - fogalmam sincs, hogy az elmúlt tizenegy évben mekkorák voltak a banki kamatok. De emlékszem olyanra, talán nem is olyan régről, amikor ez még nyolc vagy tíz százalék is volt. Jelenleg a legjobb, amit hirtelen a bankomnál találtam, nettó 5,25

De most akkor mi legyen a reálhozammal? Hogy őszinte legyek, ez a hat százalék nem valami meggyőző egy hosszú távú, kockázatokat is tartalmazó, sok évig mozdíthatatlan befektetés esetén...

96 komment · 2 trackback

Címkék: reálhozam manyup

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr222698324

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A hét vicce 2011.02.28. 22:59:28

Olvasom a Zindexen (kiemelés tőlem), hogy:Ha a visszalépő tagnak reálhozama van, a nyugdíjpénztárnál írásban kell nyilatkoznia arról, hogy mit szeretne tenni e hozammal. Három lehetősége van: felveheti egy összegben; kérheti, hogy az egyéni számláján...

Trackback: A hozamgarantált tőke és a "reálhozam" 2011.02.28. 22:58:48

Lassan lejár az idő és ugyan időnként még vannak "rohamaim" (pl. amikor a netfolio cikkét olvasgatom), nagyjából kezd megszilárdulni bennem a döntés, hogy hagyom magam a nyájjal együtt visszaterelni (az érveim ehhez hasonlóak).Így viszont n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.02.28. 23:23:02

Szuper poszt, szokás szerint!

Néhány megjegyzés:

1) Ha önyp-be viszed, akkor nem kell a Karvaly23-at választanod, nyugodtan viheted a Szarka11-be is.

2) Önyp esetben célszerűbb az önyp-k hozamadatait nézegetned. Ráadásul azok között is van már jópár olyan, amelyik többféle portfólió között enged választani, tehát a vállalt kockázatot belőheted magadnak.

3) Az önyp választás esetén van az a bizonyos 20% adókedvezmény, amit persze nem a zsebedbe kapsz, hanem az önyp számlához írnak: ez azért ad egy pofás kezdőlökést a befektetésednek, amit érdemes az excel-bűvészkedés során is figyelembe venni.

4) Ha netán valaki elvakult önyp-hívőnek gondolna a fentiek alapján, akkor ellensúlyként megjegyem, hogy bizony nagy kérdés a bizalom. Ráadásul kettős bizalomra volna szükség: bízalom az államban, hogy nem tesz be az önkéntes pénztáraknak és bizalom a pénztárban, ami 2008 után nem feltétlenül tűnik olyan nagyon megalapozottnak.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.01. 06:50:58

@promontor: Köszi szépen!

1.) Egyik karvaly másik egy híján szarka... ;-)
2.) Mondjuk nem. Ha egy szolgáltatónál igénybe veszek egy szolgáltatást, akkor annak a "teljesítés-minőségét" nézem meg mielőtt egy másikat is választok, nem pedig azt, hogy mást hogyan teljesített volna...
3.) Nem kell figyelembe venni. Az eddigi teljesítményt értékelem, abban meg nem volt adókedvezmény. Márcsak azért sem kell, mert ez nem a biztosítók fantasztikus teljesítménye, hanem megint egy állami hülyeség, amit ki tudja mikor vonnak vissza, a pénzt akkor meg nem vehetem ki...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.01. 07:24:35

@jacint70:

2) Ha az a kérdés, hogy önyp-be tegyed-e, akkor éppen a manyup a "más". Tehát ha a Karvaly23-ban gondolkodsz, akkor a Karvaly23 önyp-jét kell(ene) megnézni elsősorban. (Mondjuk egy is-is-ben kiegyezek, mert az teljesen logikus, hogy ha Karvaly23 manyupja ramaty volt, akkor nem viszed oda önyp-be sem a pénzed...)

3) Nézd, a teljesítmény fontos, de az adókedvezmény is az. Az előbbi alapján simán kijöhet, hogy adókedvezmény nélkül olyan so-so a dolog, azaz mondjuk inkább nem, de adókedvezménnyel már megéri.

Ebben az esetben tényleg alapvető kérdés, hogy bízol-e az adókedvezmény fennmaradásában.

Ezügyben természetesen nehéz magabiztosnak lenni a manyup pénzek megmentésének árnyékában, de azt azért megjegyezném, hogy szvsz ez elvileg nem "állami hülyeség": ha valaki szépen hangyamódra rakosgatja a pénzt az önyp-be, az nagyobb valószínűséggel fog kevesebb szociális problémát okozni nyugdíjas korában, mint az, aki ezt nem teszi. Az öngondoskodást egy okos állam támogatja, mert az neki is jó hosszú távon.

További pontok, bizonytalanoknak:

5) Az önyp előnye, hogy valamivel rugalmasabban választhatod meg, hogy mikor veszed ki a pénzed: nyugdíjkorhatár előtt is megteheted (bár ezt se az adószabályok, se az önyp-k költségstruktúrája nem támogatja), utána se kell rögrön. Azaz egy 2008-as hullámot "kibekkelhetsz", ha amúgy bízol abban, hogy 2-3 év alatt behozza a rendszer a lemaradást.

6) Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az önyp-k költségrendszere sávos, a kis összegű befizetéseket erősen megsarcolják, a nagyobbakat nem annyira. Tehát úgy semmiképp sem érdemes betenni a reálhozamot, hogy majd aztán évekig csak a minimálisan kötelező tagdíjat fizetjük majd utána: igazából akkor érdemes önyp-re szavazni, ha utána folyamatosan minden évben elég nagy összegű pénzeket teszel bele. Hát, ez ugye megint a hosszútávú bizalmat igényel.

Félre ne értsd, nem annyira Téged győzködlek, hanem inkább magamnak magyarázok... ;-)

barata 2011.03.01. 07:44:52

A reálhozamot a tegnapi döntés értelmében a manyup-ok az államtól fogják visszaigényelni, hogy kifizethessék a volt tagoknak. Hoppá. Vagyis nem ám a csúnya manyupok mondják meg, mennyi is az annyi,hanem az eszközkezelő, miközben a lé már ott lesz náluk. Attól tartok ebből még lesznek "kisebb" viták, de legalább nem 3 millio átlépővel kell vitázni, hanem csak tizenvalahány manyuppal. A reálhozam kifizetést amúgy hülyeségnek és igazságtalannak tartom, nem több mézesmadzagnál. Hiányozni fog az a 3-400 milliárd a nyugdíjkasszából, ha egyáltalán kifizetnek belőle valamennyit. Ha igen, akkor abból sajnos csak plazmatévé meg hasonlók lesznek, jobb esetben némi devizahitel tartozás csökkenés. Ez az egész történet el van.....

Murderface 2011.03.01. 07:57:13

Csak megjegyzem, hogy az önyup-ot ugyanazok a cégek, dolgozók kezelik, mint a manyup-ot. Szóval aki "fujj magán"-ot kiáltott januárban, az most ne rakja önkéntesbe, mert ugyanazokhoz az emberekhez kerül a pénze :)

magyar ember teli szájjal 2011.03.01. 07:58:25

Nem kérdés hogy mit kell csinálni vele:
1. államnak nem adjuk az biztos
2. attól még hogy felveszed, megtarthatod nyugdíjas éveidre a bankban
Ennyi
Remélem segítettem

Fekete Dália 2011.03.01. 08:03:53

Jó lenne ha valaki tudna válaszolni a kérdésemre!
Az évgyűrűk magánpénztárt ki tartja a kezében?
A kommunkicáiójuk felháborító, sem telefono, sem emailben nem érhető el.
Egyenleget, tájékoztatást még mindig nem adtak, holott a legtöbb biztosító, köztük az aegon már feltette a honlapjára tagok reálhozamának összegét.

vuvuvu2 2011.03.01. 08:15:26

Kedves Posztoló!

1. Gratulálok, ugyanis mindezidáig te vagy az egyetlen számomra ismert személy, aki hozzám hasonlóan a fenti módszerrel tökéletesen egyező módon számolt utána, hogy kb. milyen hozamot produkált 13 év alatt a nyugdíjpénztára. (Remélem vannak még rajtunk kívül mások is!) Kopátsy Sándor nyilatkozta nemrég, hogy amikor mindenki arról beszél, hogy milyen fantasztikus reál(!)hozamokat produkáltak a magánpénztárak, akkor azt kellett volna konkrét számokkal bemutatni, hogy mennyi is az a hozam, és közben mennyit hozott volna más típusú befektetés. Kopátsy szerint az is több hasznot hozott volna, ha államkötvénybe tettük volna a pénzt. (Nem véletlen, hisz a pénztárak iszonyú magas költséggel működtek.)

2. Ha bármilyen összehasonlítást akarsz csinálni, mondjuk nézd meg a jegybanki alapkamat alakulását az mnb honlapon, és azzal vesd össze a számaidat, az pl. egy lehetséges összehasonlítás. Vagy nézd meg a ksh honlapon az inflációs számokat, abból tudsz számolni "reálhozamot".

3. Az hogy a magánpénztárad pár hete kiküldött (a nyilatkozat előtti utolsó pillanatban) egy levelet amiben leírta, hogy milyen sok a reálhozamod, nem jelent semmit. Tartok tőle, hogy a manipulció azaz a meggyőzés része, hogy maradj pénztártag. Én is kaptam ilyen levelet, eléggé sokkolt is, ugyanis évek óta xls-ben vezettem befizetéseimet és a hozamokat, és bár a 2010-es év adatait még nem kaptam meg részletezve, irreálisnak tűnt a magánpénztártól kapott szám. Szóval hiszem ha látom. Egyébként az én esetemben úgy uszkve 5-600 ezer Ft-ról van szó, ami szvsz bőven még olvadni fog a végleges elszámolás során. Hiszen a levélkémben szerepelt a kitétel, hogy a szám nem végleges stb. az csak a végleges zárás után lesz az, és szerintem mindenki levelében szerepelt ez a kitétel.

4. Mi legyen a "reálhozammal"? Bennem is felmerült az önkéntesbe utalás, de én azt hiszem nem érdemes ennyi időt pazarolni erre az egész ügyre. Főleg akkor, ha az ember végiggondolja, hogy az önkéntes pénztárak többnyire hasonlóan működnek mint a magánpénztárak, talán csak egy picit jobb eredménnyel. Hacsak nem vagy egy nonprofit vállalati önkéntes pénztár tagja, ne legyenek illúzióid. Azok a pénztárak amelyek mögött bankok és biztosítók állnak profitorientáltak, azaz nem karitatív szervezetek, annak a játszmának az alakítói, amely játszma neve "a nagy lenyúlás". Komolyan mondom, jobban jársz ha egyszerű lekötött betétbe teszed azt a párszázezret amit kapsz, vagy még jobb: elviszed az asszonyt nyaralni.

anonymand 2011.03.01. 08:22:53

Tisztelt Posztoló!

Mi ez a hezitálás?
Légy előrelátó és készülj fel!
Aránylag kis befektetéssel nyugodtan várhatod, hogy mit hoz a jövő. Már, ha lesz jövő.

Köll:
1, azaz egy darab nagyméretű kampósszög,
szükségeltetik még (a mestergerenda elhelyezkedésétől függő hosszúságú) kötél (a la Kövér)
1, azaz egy darab kölcsön kalapács (nehogy már túlterheld a büdzsét)

Ezzel a felszereléssel bizakodva tekinthetsz a jövőbe.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: a későbbi civódásokat elkerülendő, nem árt egy végrendeletet megfogalmazni....

glinolid 2011.03.01. 08:25:36

A banki betétnél vedd még figyelembe az éves inflációt is.

mindphaser (törölt) 2011.03.01. 08:36:04

TBSZ értékpapírral.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 08:51:08

Súlyos gondok vannak itten.

Egyrészt: magad állítod, hogy nem foglalkoztál a manyupoddal, beléptél, majd lesz valahogy. Ezek szerint nem nézted, melyik pénztárnak milyen a hozama, és nem váltottál portfóliót sem, soha. Én igen, így nekem pl. több, mint 8% volt a hozam, azaz 3-4%-kal az infláció felett teljesített az mnyp-m. (Nem is léptem át, jó helyen van az a pénz ott, ahol van, de legalábbis jobb helyen, mintha az államnál lenne. Mindegy, off.) Te, gondolom, maradtál konzervatív-portfóliós, így nem is lett magas a hozamod. A 2008-as válságot is lehetett előre látni azért, és aki időben váltott portfólit, nem bukott akkorát...

A másik: pár dolgot mindig elfelejtenek az emberek, amikor a banki kamatokkal vetik össze az mnyp-t: az mnyp-ket ezer helyen szopatják. Elő van pl. írva, mibe KELL fektetniük (magyar papírokba, pl.), így meg nehéz versenyképes kamatokat adni...

A harmadik, hogy a bank megkapja a pénzedet EGYBEN, aztán játszik vele, mittom, egy évig, és csak utána fizeti ki a kamatot: lejárat előtt nem fizet, csak az alapot vissza. Az mnyp viszont rengeteget kockáztat: nem egyben kapja a pénzt, hanem havonta (ami azt jelenti, hogy bármikor elapadhat a "forrás", ha téged például kirúgnak), ha pedig meghalsz, ki kell fizetnie a kamatokkal növelt összeget AZONNAL.

Lássuk be: nem csoda, ha ennek elkéri az árát. Csak egy példa: nekem van életbiztosításom is. Ez is megtakarításos, azaz a havi befizetéseket lejáratkor "visszakapom". Kábé másfél milliót fizetek be, és ugyanennyit garantálnak visszaadni tíz év múlva... Az infláció miatt óriásit bukok tehát rajta! Miért csinálom mégis? Mert egymilliót fizet halálesetkor! És ezt a szolgáltatást nyilván meg is fizetem!

Nos, ennek fényében kell értékelni a "manyupok rossz hozamát". Egyébként meg ki kell venni azt a rossz hozamot, és betenni kötvénybe. Nagyobb ö9sszegnél az a legjövedelmezőbb.

Ha már nem maradtál magánnyugdíj-pénztári tag... :)

Pozse 2011.03.01. 08:53:35

Izé, a reálhozam nem az infláció feletti hozam?
Mert ha 5.25 % kamatot adnak a bankok, és 3.5% az infláció, akkor igazából 1.75% a nyereség nem?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.01. 08:54:34

@mindphaser: Figyelembe véve, hogy Jácint pont azt magyarázta, hogy rosszul viselte a 2008-as Nagy Egyenlegeltűnést, valószínűleg neki a TBSZ bankbetéttel lenne inkább testhezálló... ;-)

@glinolid: Az infláció ellen egy ellenszer van, azonnal el kell költeni a pénzt! ;-) Ha megtakarítani akar valaki, akkor inkább a kamatadót kell figyelembe vennie.

loading 2011.03.01. 09:07:50

@Humperdickk: Szerintem felületesen olvastad a bejegyzést: 1998-ban,amikor választott nem igazán lehetett teljesítmény alapján választani mnyp-t.
S az életkorából adódóan növekedésiben volt, ha, mint írja, nem foglalkozott vele.
A biztosítási logikát kicsit hibás. A betétedet az örökösöd örökli. Persze, ha többen lennének és nincs végrendeleted, akkor a biztosításban megadott kedvezményezett-é csak az összeg.
A biztosítások, főként az unit-link-esek esetében a költségek igen magasak: általában 4% körül (mindig van kivétel). Az én biztosítóm a havi befizetéseimből 4eFt-ot levesz költségként (ami >4% a teljes összegre vetítve).

És csatlokozom az előttem szólókhoz a témában: vedd fel készpénzben mindegyiket, majd csinálj vele amit akarsz.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 09:17:19

@loading: nem olvastam felületesen.

- "1998-ban, amikor választott (sic!) nem igazán lehetett teljesítmény alapján választani mnyp-t": és azóta se? Ki gátolta meg a kollégát, hogy informálódjon, mondjuk 2003-ban?
- Az életkorából adódóan KONZERVATÍVBAN volt. Abba sorolták automatikusan az "idősebbeket" 2007-ben, ha másként nem nyilatkoztak.
- A betétem az örökös valóban örökli, de nem azonnal, hanem csak lejáratkor jut hozzá a kamathoz ő is. Ehhez képest az mnyp 40-45 évre vállal kockázatot úgy, hogy addig bármelyik napon lehet, hogy fizetnie kell, kamatostul. Azaz: annak a pénznek, amit befektet, kamatostul meg is kell lenni, nem tud vele trükközni, bárrmit is hazudik a selmecigabi! Ezzel szemben a bank nem tudná kifizetni az összes ügyfelét, ha azok egyszerre akarnák kivenni a pénzüket!

Na, ki akkor a karvaly?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.01. 09:23:51

@Humperdickk: @loading: Picit hagy segítsek... Megnéztem a papírt, 2009.01.01-től Növekedési portfóliót ír...

Dávid 11:11 2011.03.01. 09:26:54

Aranyba kellett volna tenni, az 'nem olvad el'. 10 éves árfolyamok: www.v-pearl.hu/10-eves-nemesfem-arfolyam.aspx

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 09:30:35

@jacint70: akkor 2009.01.01-től sokat kaszáltál. Előtte mit ír a papír?

Ismétlem: ha te önként lettél tag, nem lehettél pályakezdő 1998-ban, tehát idősebb voltál, tehát szinte biztos, hogy nem soroltak még a kiegyensúlyozottba sem automatikusan 2007-ben. A növekedésibe meg biztos nem. (Engem is a kiegyensúlyozottba tettek, holott én pályakezdő voltam 98-ban). Te tehát lehet, hogy a növekedésit választottad 2007-ben? De akkor ugye nem csodálkozol, ha világválság idején, amikor zuhan a tőzsde, azaz a részvények ára csökken, komolyat buksz?

jet set 2011.03.01. 09:33:29

@Humperdickk: "pár dolgot mindig elfelejtenek az emberek, amikor a banki kamatokkal vetik össze az mnyp-t: az mnyp-ket ezer helyen szopatják. Elő van pl. írva, mibe KELL fektetniük (magyar papírokba, pl.), így meg nehéz versenyképes kamatokat adni..."

Ez hülyeség. Mármint az, hogy magyar papírokkal nem lehet nyereséget elérni. Én valószínűleg nem tudnék, mert nem értek hozzá. De egy pénzügyi cégtől elvárnám, hogy nálam jobban értsenek a pénzügyekhez. Ha az a nyerő, akkor shortolják az otp-t, de érjenek el nyereséget. De ugye mindenki tudja, hogy más f.val könnyebb a csalánt verni, ugyanígy más pénzével lehet játszani. Hogyan lehetett volna bármilyen módon számonkérni a megfelelő hozamot a mnyp-okon? Sehogy. Ha eljátszották a pénzedet, akkor így jártál. A feleségem is úgy járt, mint Jácint, hogy az egész éves befizetése eltűnt a válság évében. Ez milyen hozzáértés? Ha simán állampapírt vásároltak volna, akkor még hozamot is elértek volna. És erre nem magyarázat az sem, hogy x%-át kötelezően részvényben kellett tartani.

szpalika 2011.03.01. 09:39:23

nem nettó az 5,25%, ha nem vontad már le a 16% kamatadót!

Az a 6% is inkább 7,5%, ha az eddig 20% kamatadót ráteszed!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 09:45:07

@jet set: attól, hogy rámondod valamire, hogy hülyeség, legfeljebb azt bizonyítod, hogy számodra a világ hülyeségre és nem hülyeségre van osztva, és ezekről te határozol. Ami nyilván hülyeség. :)

Nem értesz hozzá, félinformációkra hagyatkozol és nem olvasol: érved az csak, hogy "hülyeség". Ha olvasnál, olvastad volna, amit írtam, miszerint az mnyp-k keze meg van kötve: nem lehet csak úgy "shortolni az otp-t", nincs nekik megengedve bármi. És nem mondtam, hogy nem lehet nyereséget elérni magyar papírokkal, csak azt, hogy nehéz, főleg úgy, hogy MEG KELL VENNI, nem lehet megvárni, hogy érdemes is legyen megvenni. Szabály, törvény van rá, hogy eddig meg eddig ennyit meg ennyit venniük kell, ha tartani akarják a meghatározott arányú államkötvény-portfóliót.

Ami meg a feleségedet illeti: neki ki tiltotta meg, hogy portfóliót váltson időben? Én megtettem, alig is buktam valamit, majd megint váltottam, és bőven pluszban vagyok. Az, hogy nem étitek meg, mi az az öngondoskodás, hogy én magam döntök a saját sorsomról, pénzemről stb., nem azt jelenti, hogy én hülyeséget beszélek. Hanem valami egészen mást jelent.

Vannak tippjeim...

Mc69 2011.03.01. 09:45:27

Arany.
ha még marad:
betét
ha még mindig marad (hahaha):
önkéntes

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 09:47:27

@jet set: még egyszer: válság idején államkötvényben kerestem keveset, inkább buktam. (Infláció, kezelési költség.) Nem válság idején részvénnyel kerestem. Teccikérteni?

A kezelési költség valóban lehetett volna alacsonyabb, egyébként, de azért meg kell érteni: ha nem teszem érdekeltté a brókert abban, hogy keressen nekem pénzt, miért tenné?

NaP · http://nagyek.blog.hu 2011.03.01. 09:48:17

@jet set:
"A feleségem is úgy járt, mint Jácint, hogy az egész éves befizetése eltűnt a válság évében. Ez milyen hozzáértés? Ha simán állampapírt vásároltak volna, akkor még hozamot is elértek volna."
De hát nem vehettek simán csak állampapírt!
Portfóliónként változott, hogy milyen befektetésnek mekkora súlyt kell adni. A feleséged döntötte el a portfólió választásával, hogy mekkora rész állampapírja legyen.
Amúgy meg a legnagyobb világválságot éljük az utóbbi 80 évből. Nem tűnt fel? Nem csoda, hogy bukta volt.
2009-ben és 2010-ben mennyit hozott az MNyP? Ugye, hogy sokat...

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.03.01. 09:48:41

A handabanda Orbán kormány eddigi "sikerei":
Íme egy gyors leltár, amely messze nem teljes.

Az alkotmány szétverése, új, konszenzus nélküli pártalkotmány szerkesztése. Schmitt Pál a Sándor-palotában. Megfigyeléssel fenyegetett köztisztviselők, visszamenőleges 98 százalékos adóztatás. Az alkotmánybíróság szétverése, amely immár korlátozottan ellenőrizhet, ha akar egyáltalán. Pártkatonák a Költségvetési Tanácsban, az Állami Számvevőszékben, a médiatestületben, az ügyészség élén. Botrányos médiatörvény, amely nem más, mint a cenzúra bevezetése, pártos lett a "közszolgálati" hírszolgáltatás. A sajtó munkájának akadályozása a Parlamentben, házi DJ-ből tévéintendáns.

Béremelés ígéretével becsapták a pedagógusokat és az egészségügyi dolgozókat. Szétverik az oktatási rendszert, vegzálják a kórházigazgatókat, semmibe veszik a szakszervezeteket. A magáncégeket kommandóval fenyegetik, mintha bármi közük lenne ahhoz, hogy egy magáncég kit és mennyiért foglalkoztat. Akire éppen vonatkoznék egy törvény, azonnal egy lex-Akárki létrehozásával mentesítik. A brutális válságadók bevezetésével nemzetközi károkat okoztak, emiatt csökkent a hitelezés és nőtt a banki, a telekommunikációs szolgáltatások ára. Megbukott a cselédadó, ellopták a magánnyugdíjakat. Lassan egy éves munkásságuk alatt nőtt az ország kockázati felára és az államadósság. A hitelminősítők éppen a bóvli fölé árazták be az országot. Az előző ciklusban folyamatos építkezés folyt, a kormányváltás óta az uniós fejlesztések gyakorlatilag leálltak. (Ami épül: Mercedes, Audi, még Gyurcsány, majd Bajnai hozta ide.) Az egészségre káros hamburgerfogyasztást korlátozzák, de pálinkát bárki pancsolhat. Forintpusztító mondataikkal bedöntötték a devizahiteleseket, azóta sincs a gondra megoldás.

Rosszabbul élünk, mint egy éve: jóval drágább az élelmiszer, a benzinár az egekben, nő az infláció, egyre több embernek gond a mindennapi élelem beszerzése, a lakás fenntartása. Cserébe az egykulcsos adóval az emberek háromnegyedének csökkent a bére. Viszont Orbánéké nőtt. Nem kicsit, nagyon.
Szociális érzékenységükre jellemző a kétmillió forint feletti bér, az urizáló dolgozószoba, a havi 600 ezres Audi, az adósságban úszó önkormányzatok, néhol az adófizetők a cimborák perköltségét is kifizetik. Megbízási szerződések születnek a haveroknak a zuglói 40 milliótól az NFÜ-s kétmilliárdig. Kétes múltú elszámolók jelentenek fel mindenkit, de az esztergomi Meggyes esetében elfordítják a fejüket. Terrorelhárításnak nevezett házi kommandó létrehozása.

Magyarország nemzetközi tekintélye romokban. Szégyen, ahogyan a miniszterelnök Strasbourgban viselkedik, az uniós elnökség teljes kudarc. Orbán bűne, hogy elmarad a gödöllői csúcstalálkozó. A kettős állampolgárság diplomáciai gondokat okoz, a szavazati jog megadása megosztja a határon innen és túl élő magyarokat, ráadásul igazságtalan az itt adót fizető anyaországiakkal szemben. Szétverték a filmgyártást, az Operát, a színházi struktúrát pártkatonákkal töltötték fel, lapjaik támadják leghíresebb kortárs íróinkat, a filozófusok ellen már per is indult.

És most az elrontott kormányzás miatt a zemberek felkészülnek Orbán Viktor megszorító csomagjára. Egy legyengült, félelemben élő nemzet várja az újabb, "nemzeti megújhodásnak" nevezett kínzást.

2011.03.01. 09:50:43

Konkrétan tényleg az a probléma, hogy egy hosszútávú befektetés rövid távon szar volt egy évben?

anonymand 2011.03.01. 09:54:25

Tisztelt jacint70!

Én tulajdonképpen nem ellenzem azt ami itt (kis hazánkban) folyik.
Szopatás, magas szinten. Oszt jónapot!

Sajnálatos módon, nekem úgy tűnik, nem a megfelelő végére kerültünk....

Tisztelettel:
anonymand

This_is_Sparta (törölt) 2011.03.01. 09:54:29

Szerintem add az államnak! Egy gonddal kevesebb.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.01. 09:58:27

@Humperdickk: "A kezelési költség valóban lehetett volna alacsonyabb, egyébként, de azért meg kell érteni: ha nem teszem érdekeltté a brókert abban, hogy keressen nekem pénzt, miért tenné?"

És a manyupos kültségstruktúra mennyiben teszi érdekelté a manyupot abban, hogy nekem pénzt keressen? Szerintem eléggé kevéssé.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.01. 09:59:36

@Humperdickk: Konkrétan semmit... Oda van írva egy táblázat, hogy eddigi portfólió-váltások, és ebben csak ez az egy sor szerepel...

2011.03.01. 10:11:19

A válság éveiben eltűnt összeg kissé messzebb esik a valóságtól. Az állampapír hányad (a manyup legnagyobb része ebben volt) csak nem realizált veszteséget mutatott ki az év végén, a számviteli szabályok miatt. Ugyanaz a veszteség visszajött amikor az állampapír lejárt, mert állampapíron lehet, hogy csekély a hozam, de nincs rajta veszteség, a dolog természetéből adódóan.
De azért ez is érdekes:
butuska.blog.hu/2011/02/21/kisember_masodik_csalodasa

jet set 2011.03.01. 10:16:15

@Humperdickk: Mutasd a mnyp törvényben azt a paragrafust, amelyik megtiltja a mnyp-oknak, hogy például váltogassák a részvényeket a portfolióban vagy akár bonyolultabb tőzsdei manőverbe kezdjenek.
Abban egyetértünk, hogy a "bróker" nem volt érdekelt abban, hogy pénzt keressen nekünk, így kb. beleszart az egészbe. Vettek x% otp-t meg mol-t, azzal teljesítették a törvényi előírást. Meg persze azzal, hogy a törvényben meghatározott kezelési költséget levonták a befizetésekből.
Emlékszem arra, amikor felmerült, hogy valamekkora fix hozamot törvényileg előírjanak a mnyp-oknak, akkor fel voltak háborodva.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 10:20:36

@jacint70: akkor téged átvertek, vagy 30 év alatti vagy. Ha 40 feletti, menj bíróságra. Törvény volt ugyanis rá, kit hova szabad automatikusan sorolni

Ja: a portfólió-váltások jelentése megvan? Hogy valahonnan valahova? Tehét az első nem váltás? Biztos, hogy nem váltottál?

loading 2011.03.01. 10:21:45

@Humperdickk: Ha jól számoltam a posztoló '98-ban úgy 30 éves volt. Így biztosan a növekedésibe került a törvény értelmében, ha nem választott mást (klasszikusba a nyugdíj előtt 5-10 évvel kerültek). A portfoliók közötti választás 2008.01.01-től lehetséges, 2009.01.01-től kötelező. Persze volt 1-2 hely, ahol korábban is volt ilyen, de nem ez volt általános.
Az mnyp-k közötti mozgás nem volt egyszerű, de mindenképp hosszadalmas és a szabályozása is csak az elmúlt években lett tisztább. És ne feledjük a pénzintézetek kedvenc mondatát: a múltban elért eredmények nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.

Egyébként pedig csak sok pénzből lehet sokat csinálni. Szóval ekkora összegeknél nehéz jó hozamokat biztosítani.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 10:25:20

@jet set: valóban nincs ilyen törvény. Olyan törvény van, hogy miben KELL tartani a pénzt. Az meg nem teszi lehetővé, hogy eltőzsdézd a vérbe.

Ennek ellenére az mnyp-kj infláció feletti nyereséget hoztak MIND. A 2008-as buktát például nagyon behozták 2009-ben ls 2010-ben. Azon meg ugye nem csodálkozunk, hogy mostanában gyengén muzsikálnak?

"Emlékszem arra, amikor felmerült, hogy valamekkora fix hozamot törvényileg előírjanak a mnyp-oknak, akkor fel voltak háborodva. ": hogy a klasszikust idézzem: mutasd meg azt a "paragrafust"!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 10:26:42

@promontor: a kezelési költség az övé. Azt teszi zsebre, illetve annak egy részét. Ez az én esetemben csak évente pár ezres, de hárommilliószór pár ezres már komoly tétel...

tom28 2011.03.01. 10:28:50

Bárhogy is döntesz a hozamról (amit még jól kiszámolnak), nem szabad azt feltételezni hogy a nyugdíjkorhatárt sokan megérik. A férfiak átlagéletkora kb 68-69 év a nyugdíjkorhatár minnyá 65. Úgyhogy átlag 4 évig élvezheted a befizetett sok nyúgdíjelőleget a többi az állam nyeresége!

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 10:29:01

@loading: akkro rosszul számoltál. Én 24 éves voltam 98-ban, és a kiegyensúlyozottba kerültem 2008-ban. Nem választottam: kerültem. Onnan mentem át a konzervatívba, mikor jött a válság, majd a növekedésibe, mikor elmúlt a válság. De biztos ez is hülyeség volt.

Öreg motoros 2011.03.01. 10:33:04

Megtennéd, hogy kijavítod a címsort? Köszönöm

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 10:34:34

Egyébként tényleg egyfajta álomvilágban áltek, ami biztos jó, csak fel is kéne nőni. Ilyenek, hogy "fix hozamot törvényileg előírjanak a mnyp-oknak" nagyon nagy marhaság, kábé a "fix csapadékmennyiséget előírni a felhőknek" kitétellel egyenértékű. Az élet nem vattacsomó, hogy békében elüljünk benne, hanem időnként ráz is az a pálya. És lehülyézni a másikat azért, mert tud számolniés odafigyel a dolgaira, elég gyerekes. A posztíró is ilyet szól: "fogalmam sincs, nem érdekel a manyup, de buktam rajt' 2008-ban, tehát szar". Nagyon, nagyon kevés lesz ez így. Ebből nem lesz nemhogy felemelkedés, vagy elrugaszkodás, de beszarás lesz, nagy. Nem is olyan soká.

Minden jót hozzá.

global001 2011.03.01. 10:36:38

Tisztelt Jacint70!
Ha nem akarod kiírni magad a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből, akkor otthagyod Viktoréknek. És nem leszel liberálkommunista.:))
Ezzel lehetne felmérést készíteni. A 3 millió MNYP tag hány százaléka hagyja az államnál (Viktoréknál) a reálhozamot. Kiváncsi lennék meglenne-e a 2/3, vagy azért ennyire nem szeretik a Vezírt.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.01. 10:38:50

@Öreg motoros: Mi benne a hiba?
@Humperdickk: "fogalmam sincs, nem érdekel a manyup, de buktam rajt' 2008-ban, tehát szar"
A posztoló nem egészen ezt mondja...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.01. 10:40:05

@Humperdickk: Ezt rosszul tudod. Idézet a törvényből:

"68/A. § (4) A választható portfóliós rendszer indításakor a pénztár a tagok egyéni számláit a nyugdíjkorhatárukig hátralévő idő alapján:

a) amennyiben a hátralévő idő a 15 évet meghaladja, akkor a tag egyéni számláját a növekedési portfólióba,

b) amennyiben a hátralévő idő 5-15 év között van, akkor a tag egyéni számláját a kiegyensúlyozott portfólióba,

c) amennyiben a hátralévő idő 5 évnél kevesebb, akkor a tag egyéni számláját a klasszikus portfólióba

sorolja be"

Forrás: net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700082.tv

Tehát 40 felettiek közül is nagyon sokan még a növekedésiben vannak...

Öreg motoros 2011.03.01. 10:40:40

@jacint70: Mifelénk a hozamot egy z-vel írják.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.01. 10:42:23

@Humperdickk: A kérdés az, hogy mi ösztönzi a pénztárt a jobb teljesítményre. A költség nemigen, mert az nem a hozamtól mértékétől függ. Azt akkor is levonja, ha amúgy a befektetések veszteségesek voltak.

Medgar 2011.03.01. 10:47:37

@global001: Részemről -2 fő, kérem a pénzt és megy a többihez a határon túlra.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.01. 10:54:46

@Öreg motoros: Köszönöm, hogy szóltál, ezt tényleg jól benéztem... Elvileg javítottam, gyakorlatilag meg nem akar megjelenni a javított változat nekem...

NewWay 2011.03.01. 11:06:33

@Humperdickk:
"Ami meg a feleségedet illeti: neki ki tiltotta meg, hogy portfóliót váltson időben? Én megtettem, alig is buktam valamit, majd megint váltottam, és bőven pluszban vagyok."

Aha. Az MNYP-k buktak 2008-ban, mert nem voltak elég hozzáértőek, hogy időben kivegyék a részvényekből a pénzt, és állampapírba tegyék.

De TE, kedves pénzügyi ANALFABÉTA MNYP tag, te legyél okosabb, mint a sok közgazdász az MNYP-nél, és válts portfóliót!

Ezt komolyan gondolod??

Kelletteznekem? 2011.03.01. 11:12:23

A cikk szerinti hozmaszámítási módszer neve IRR (Internal Rate of Return, magyarul a kevéssé érthető belső megtérülési ráta), és egy igen bevett módszer egy befektetés vagy project megtérülésésnek kiszámítására. (kevesen tudják, de ilyen elven kell kiszámolni azs EBKM-et, sőt a THM-et is, csak ott nem betétkamattal, hanem hitelkamattal kell ugyanezt eljátszani). Bár az IRR-nek jól ismert hátulütői vannak, szerintem is ez a legjobb módszer a hozam kiszámítására, pláne ha egy kb fix hozamú betéttel szeretnénk összehasonlítani.

Valaki azt írja, hogy dehát sokan szívatják a pénztárakat. Ez lehet hogy igaz, de az téged hol vigasztal, neked csak a végeredmény számít.

Amugy szerintem is TBSZ, fele likviditási vagy pénzügyi alap (kn annyi hozam mint a betéten, csak nincs kamatadó, ha 5 évig nem veszed ki), másik fele részvények, vagy alapok. Plusz esetleg valamennyi arany+euró (infláció vagy forintbezuhanás esetére)

PS. de ez már nagyon szubjektiv magánvélemény : ha meg semmiben nem bízol, akkor fektess családba, gyerekbe, házba. Ezeket a legnehezebb elvenni, és hosszú távon biztonságot adnak (a családtag visszasegít ha most segítettél míg a biztosító ugyis kitalál valamit, hogy ne fizessen, a házat ki lehet adni, a gyerekedre is inkább számíthatsz, mint a 30 év múlvai gyurcsányra/orbánra...)

This_is_Sparta (törölt) 2011.03.01. 11:25:55

@Kelletteznekem?: Jó, hogy írtál utóiratot, mert azt legalább a többség érti...!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.03.01. 11:26:22

Hála remek választásomnak, nekem ilyen gondom nem lesz, én abba körbe tartozom, aki reál-bukóban van. Szerencsémre az önyp-m másnál van, ott van reál hozamom, szóval talán mégsem fogom a küszöböt rágni nyugdíjasként. Viszont egy érdekesség:
Egy éve, amikor a kollégám elérte a 60 éves kort, a szabályok szerint elmehetett volna nyugdíjba teljes nyugdíjjal. (Megvolt a 40 év szolgálati ideje.) Nem ment, mert nem roki, még nincs unokája, jó a kolletíva, de azért miheztartás végett kért egy nyugdíj megállapítást a TB-től, meg mindkét nyugdíj pénztárától (manyup, önyp). A TB-s annyi amennyi, de a két nyugdíjpénztáras nagyon durván különbözik. Az önyp jóval magasabb járulékot adott, mármint a befizetett tőke, és a hozam arányában. A manyup gyakorlatilag forintra azt hozta ki, hogy húsz év alatt kifizetik neki járadékként a felgyűlt hozamot (csak úgy parasztosan számolva: kezdő havi kifizetés * 20 * 12 = felgyűlt hozam), a befizetett tőke meg az övék "kezelési költség" és egyéb díjak címén. Az önyp-ben nem tudom, hogy pontosan mik lettek az arányok, de sokkal jobb jött ki neki. Na, ezt magyarázza meg nekem valaki!

Öreg motoros 2011.03.01. 11:29:48

@jacint70: Index-ék is kijavíthatnák...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 11:49:59

@promontor: engem akkor is a kiegyensúlyozottba soroltak. Ez van.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 12:06:20

@promontor: és ha növekedésibe sorolták is: miért nem választott már akkor valami mást? Ki tiltotta meg neki, hogy gondolkodjon, mérlegeljen? Vagy ki kényszerítette rá, hogy a rosszat válassza, mint most a zorbánék titeket?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 12:07:30

@NewWay: igen, komolyan gondolom. És attól, hogy le analfabétázol, nemlesz igazad. Óvodában nem mondták?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 12:09:24

@promontor: az, hogy többen mennek a pénztárba, ahol ő dolgozik, ha jól dolgozik. Mert ott jobb a hozam, és ha az ember nem "pénzügyi analfabéta", mint a jelek szerint a posztíró, akkor megfigyeli, mi a jó neki, és aszerint dönt.

Miért, mi ösztönzi a telefontársaságot arra, hogy csökkentse a tarifát? Cask nem a vásárló, meg a verseny? Nem?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.01. 12:20:01

@Humperdickk: A vásárló meg a verseny, na persze. Erről hallottál már, ugye: hu.wikipedia.org/wiki/Oligop%C3%B3lium

loading 2011.03.01. 12:29:09

@Humperdickk: a hülyeséget te hoztad szóba és úgy tűnik magad bele is estél.
Mint abba is, hogy saját példádat tekinted a világban követendőnek és ami nem úgy van, az már borzalom.
Egyébként miről is szól a poszt? Belépett egy mnyp-be, mert azt mondták jó lesz. De, mint fiatal, nem érdekelte. Utólag (most) visszanéz, értékel és azt látja, hogy a megadott feltételek mellett (saját maga, törvényi szabályozás, stb.) nem volt nagy/extra hozadéka. (kb. annyi, mintha havi 10-50eFt-ot félre tett volna az ember az elmúlt 12 évben.)
Kérdés a hogyan a tovább. Erre keresi a választ.
Te mondtad az életbiztosítást. Szerintem ekkora összeg mellett drága/költséges. Bár van a piacon 1% körüli költségű is már.
Ugyanakkor, szerintem, a piacon nem igazán van "jó" hozamot biztosító termék a havi 10-50eFt-ot "befektetők" részére.

lyken 2011.03.01. 12:36:48

"...Kóka Jani szerint Magyarország lakosságának jó része pénzügyi analfabéta..."

Feltűnt, hogy nem MNB kamatokkal számoltad a példákat hanem egy átlaggal? Hogy nem számoltál költségekkel? Hogy nem számoltál kamatadóval?(5% mínusz kamatadó az mindjárt 4%) Hogy nem vetted figyelembe a pénzromlást?

Fogalmam sincs a fentiek realitásáról, de értem mire akarod kihegyezni, mit akarsz vele alátámasztani. De ez így hiteltelen. (Vagy legalábbis annyira hiteles, mint egy azonnali nagyarányú adócsökkentés a válság W szakaszának első felszállóágának aljában.)
Annak ellenére, hogy az öngondoskodásban hiszek és abban, hogy az állam nem tud mindenki jó öreg nagybácsija lenni, azt kell mondanom, hogy a posztod a populista, pénzügyi analfabéta tömeget megfogja, mert azt hallja, hogy valaki a sötét háttérben a gonosz. De most végre valaki jól odamondja neki. Na és? Senki nem fog ezekután rohanni és egyéni pénzügyi tervet készíteni. Marad inkább pénzügyi analfabéta.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 12:56:40

@promontor: nem, mi a föld szívcsakrájában hiszünk. Ja, meg a zsidó világuralom ellen harcolunk, mert mi itt vidéken hülyék is vagyunk ám.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 12:57:36

@loading: nem a hülyeséget jet set hozta szóba. Keress rá, ezen az oldalon. (Dolgozzál, nem fog megártani.)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 13:01:34

@loading: "Egyébként miről is szól a poszt? Belépett egy mnyp-be, mert azt mondták jó lesz. De, mint fiatal, nem érdekelte."

Érted is, amit írsz? A posztíró eszerint bután viszonyult a pénzügyeihez, és most kapna a fejéhez. Nem változtatott, nem próbálkozott, ücsörgött a növekedésijében (álítása szerint) télben-hóban-kánikulában,majd fel van háborodva, hogy mekkora volt a bukta 2008-ban, a válság idején. Nekem nem volt bukta, és gondolom, nem vagyok egyedül ezzel.

Bár elismerem, hogy nagyon, nagyon kevesen vagyok. De az, hogy mások nem foglalkoznak a pénzügyeikkel, csak várják a csodát, ugye nem az én hibám?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 13:17:36

@loading: az életbiztosításom meg tényleg drága. 11(!!!) éve kötöttem, 19 évre, és akkor még ez viszonylag olcsó volt. Mert én 19 évre előre is tudok gondolkodni, melynek következtében nyilván a kurva zsidó(?) anyámat.

Srácok, ha nincs más érv, miszerint össze van esküdve a liberálbolsijudeoglobalisták által, zárjuk le a vitát. Például azért, mert részemről imádom a liberálbolsi stb. izéket, mert pénzt csinálnak nekem. Amiből futja jótékonykodásra is, például arra, hogy a posztíró felvehesse a hozamát, bár minden józan számítás szerint (mármint zorbán előtt) erre nem volt törvényes esélye. De felveszi mostan, sőt: a posztíró azt írja, miszerint az összeg nagyobb annál, hogy egy "csomagtartó-fordultával elteszkózza. A hozamgarantált, azaz infláció feletti hozamról beszélünk!

Én mondjuk a teszkóban tudnák hagyni száz rugót, csak kajára-pijára. Egy csomagtartónyit. Ezek szerint mennyi az annyi? Jó, Balira nem telik: legyen a hozam félmilla, vagy inkább 250 ezer. Teszkóba az is sok, Balira az is kevés.

Az az infláció feletti 250 ezer forint lehet, pont az én 13 havi mnyp-befizetésemből jön ki, amit a jelek szerint a postztíró kap meg. Egészségére, de innentől egy komolyabb sörrel jön. Valamint befogja a száját, nem nyíg, és messze elkerüli azokat a helyeket, ahol a felnőttek játszanak. A végén még megüti magát.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 13:19:16

Bocs: 'tudnák' helyett 'tudnék'. Túl közel van a klaviatúrán a két betű... :)

Publius Decius Mus 2011.03.01. 13:22:51

@Kelletteznekem?: Így van, a legjobb befektetés az ingatlan és a család. Kár, hogy fogy a magyar, de az én családom távolról sem :-) És segíjt sem kérünk...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 13:33:16

@promontor:

"3.3 Automatikus besorolás
Amennyiben valamely tag a rendszer indulásakor, illetve későbbi belépésekor nem nyilatkozik, vagy hibásan,
vagy hiányosan teszi azt meg és a hiányok pótlására, hibák javítására már a jelen szabályzat alapján nincs
lehetőség, akkor őt a Pénztár a választható portfóliós rendszer bevezetését közvetlenül megelőzően követett
befektetési politikának leginkább megfelelő portfólióba, azaz a Kiegyensúlyozott Portfólióba sorolja be
(továbbiakban: automatikus besorolás)."

Alianz:

www.allianz.hu/www/file/ONYP_VPR_szabalyzat_20100101.pdf

Így lehet.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.01. 13:41:53

@Humperdickk: OK, de Te egy önkéntes pénztári szabályzatot idéztél? Eddig ugyanis a magánpénztárak portfólióiról volt szó...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.01. 14:04:16

@promontor: határozottan úgy emlékszem, hogy engem a kiegyensúlyozottba akartak besorolni ELEVE, ezért is nem válaszoltam semmit. Lehet, ogy akkor még más volt a törvény, vagy törvényt sértettek, leszarom, mert tökmindegy: ha a növekedésibe is sorolták be, mert derogált neki utánanézni, mi is a jó neki, ki tartotta vissza attól, hogy másképp döntsön két nap, két hét, két év múlva? A lényegen nem változtat: nem dönt a sorsáról, aztán utólag nekiáll számolgatni. Nem tudom sajnálni. Most meg felmarkolná azt a hasznot, ami nincs, ugye, mert az mnyp-k szarul gazdálkodtak. Álságos ez nagyon. Mint ez az egész ország.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.01. 14:51:30

@lyken: Nos, milyen költségei vannak egy bankbetétnek? Én egyről tudok, az a havi számlavezetési díj... No, ezt valóban nem vontam le, de ez a jelenlegi bankomnál talán éves szinten 3000 Ft. Nem MNB kamattal számoltam. Leginkább azért, mert fordított volt a számítás. Vagyis arra voltam kíváncsi, hogy mekkora éves (értelemszerűen nettó) kamattal egyenértékű ez a hozam. Erre jött ki az a bizonyos hat százalék.
Ami a végefelé leírt kósza gondolat szerint nem egy nagy durranás, mert jelen pillanatban egy háromnegyed százalékponttal kisebb a bankom aktuális legjobb betéti kamata, de volt ez már ennél magasabb.
Namost, akkor mi ebben a populizmus, szerinted? Tudsz nekem akármilyen átlagos kamatot prezentálni 1999-2010 között?

loading 2011.03.01. 14:53:14

@Humperdickk: szerintem szándékosan félrebeszélsz. Vagdalkodsz. Olyat próbálsz más "szájába adni", amit nem írt.
Én nem hülyéztelek.Te tetted velem.
Te levezetted a te mnyp szabályzatából, hogy máshol is úgy kell lennie a besorolásnak. Miközben a törvény másként rendelkezik.

Senki sem szid a biztosításod miatt. Csak szerintem (és esetleg mások szerint is)nem biztosan a legjobb befektetés.

És senki sem kiálltott összeesküvést, csak te.
2008-ban az én pénztáram, ami top5 hozamban all time, is "veszteséget termelt".
Ha jobban olvasnál (és ne utasítgass, hogy dolgozzak, hogy a te faszságaidat Én javítsam ki. Dolgozz te/huzzál bele/) a posztoló a 2011-es állapotra számolt. Igaz elidőzött a 2008-as évnél. De más a konkluzió, mint te szeretnéd beállítani.

A hozamgarantált az nem jelent inflációfelettiséget.

Nyugodj meg és olvass. Érts meg minden szót, mondatrészt, mondatot és szakaszt. És ne akarj olyat beleérteni, amit nem mondott senki, csak a te fejedben létezik.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.01. 15:08:13

@Humperdickk: Elnézést, van egy apró gondolati bukfenc az okfejtésedben.
Először is, amit most megkapok pénzmagot, az nem más, mint amit a biztosítók összehoztak nekem, az én, pontosabban az utánam történt befizetésekből. Te egy picit ügyesebb voltál, hát Neked többet hoztak össze, nekem ennyit. Nem értem, hogy jön ide a Te 13. havid. Mellesleg, ha maradtál, akkor a Te számládon minden fillér marad tudtommal, ha pedig visszajöttél, akkor miben vagy más, mint a posztíró?
Tehát Neked ehhez semmi közöd, úgyhogy sajnálom, de a ma esti sörödet magadnak kell kifizetned.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.01. 15:15:13

@Öreg motoros: Ezt sajnos nem tudom elintézni, de a probléma megoldódott, miszerint lekerült már onnan... ;-)

lyken 2011.03.02. 00:02:56

@jacint70: Marhára nem probléma reális MNB kamattal számolni, főleg mivel kint van a főoldalon, ugyanott, ahol az elmúlt 14 évben: www.mnb.hu/Jegybanki_alapkamat_alakulasa
Annyi, hogy pár éve sef url-t kapott...

Az excelles példán felbuzdulva nyitottam egy openoffice táblázatot és számoltam.
Feltételezem, hogy 2001-től 2040-ig, az első évben 300.000 Ft, ezt követően ennek 4%-al növelt értéke kerül befizetésre(egyszerűség kedvéért úgy veszem, hogy egyszerre egy összegben). Ha 5%-os hozadékkal számolsz, akkor 2040 év végére a szumma ~29.933.000 kerül befizetésre. Amennyiben figyelembe veszed a kamatadót is, az összeg közel 1/3 millióval kevesebb, ami bár ilyen tételnél jelentéktelennek tűnhet, pénzügyileg nem az. ~1%-os eltérés.

Egyébként 40 év alatt a le nem vont számlavezetési díjad havi 300 Ft esetén 144.000 Ft lesz. A 30 milliós szumma esetén ez majd fél százalékos elszámolás. A kamatadó figyelmenkívül hagyásával már mindenképpen jelentős.

Nem mellesleg jegyzem meg, hogy bármely pénzügyileg félművelt alak képes 10-12%-ot hozni éves szinten részvényekkel a budapesti értéktőzsdén. Árfolyamnyereség leszámolása után.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.02. 07:03:20

@lyken: Ha figyelmesen elolvasod a posztot, akkor rájöhetsz, hogy a cél nem a 4 tizedesjegyig pontos összegek megállapítása volt, hanem annak felmérése, hogy Jácint magánpénztára hogyan teljesített az elmúlt 13 évben. Erre a számítás tökéletesen alkalmas volt, ahogy az pl. kelletteznekem hozzászólásából is kitűnik. Ehhez képest egy 40 év alatt "felhalmozott" kb. 1,5%-os eltérés miatt ekézed a számítást, szerintem ez aránytévesztés.

(Mondjuk így elsőre, komoly utánagondolás nélkül, elég fura nekem, hogy egy 16%-os kamatadó hatása csak 1% lenne 40 év után...)

Egyébként ha már kamatadó: ha TBSZ-be teszi, akkor az ugye máris nincs.

A bankszámlaköltség kapcsán pedig megjegyezném, hogy azt csak akkor ildomos figyelembe venni, ha az adott számlát csak és kizárólag a beét kedvéért nyitja. Ha az egyébként is használt számláján tartja a betétet is, akkor ugye az a költség betét nélkül is jelentkezne.

Azt pedig kétlem, hogy bárki, bármikor képes lenne 10-12%-ot hozni a tőzsdén, függetlenül pl. attól, hogy éppen medve vagy bika van...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.03.02. 08:25:38

Jópofák a kommnetelők. Ha nem indexeznék 13 éve, akkor azt gondolnám, hogy egy csomó fikanick. De sajnos rájöttem, hogy tényleg egy csomó beszűkült szakbarbár jár ide. Miért nem váltott időben, miért nem tervezett, miért nem készült a válságra? Kíváncsi vagyok, hogy aki így osztja az észt, az maga szereli-e otthon a villanyt, és kocsit, pedig az Ohm-törvényt meg is megtanították általános iskolában, és a jogsi előtt is volt műszaki oktatás, ahol elmondták a karburátor működését. Arról nem is beszélve, hogy töménytelen irodalom áll rendelkezésre mindkettőből, akár antikváriumban is, fillérekért, vagy a neten ingyé'. És ha a szomszéd bepereli valami tyúkperben, elmegy-e ügyvédhez, amikor az egész jogtár fent van a magyarorszag.hu-n. Miért nem intézi maga?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.02. 09:54:31

@jacint70: nem hiszem, hogy a te pénzedből fogják kifizetni a te hozamodat. Az ugyanis nem pénz, hanem egyéb, nem készpénz-jellegű pénzeszköz! (Hogy kamatozzon, ugyanis. A készpénz nem "szok".)

Namármost: ha állampapírban van, ez esetben összetépik és kidobják, ennyi. Ebből neked pénzed nem lesz.

Ha más kötvényben vagy részvényben, befektetési jegyben stb. van, azt lehet, hogy eladják, és abból fizetnek ki. Ez azonban nem két perc alatt megy: hosszú lejáratú kötvényt kamatveszétéssel eladni marhaság, részvényt eszünk nélkül gyorsan piacra dobni szintén, sőt, utóbbi veszélyes is lehet, zuhanhat miatta a tőzsde nagyon, beláthatatlanul sokáig. És bár sajnos el tudom képzelni, hogy ennyire nem értenek a gazdasághoz a matolcsiék (adták már tanúbizonyságát), de csak van azért ott egy tökösebb főosztályvezető, aki szól, és időben teszi...

Mi marad? Plusz készpénz hirtelen nem lesz más, mint az én (és társaim, vagy a te, ennyiben igazad van) mnyp-tízszázaléka. Amit most 13 hónapig nem utalnak tovább, tehát szabadon költhető. Ebből fogja futni reálhozam-kifizetésre is. (A most benyelt 3000 mrd hozama kábé 90-100 mrd lehet, ami az eltéritett pénzek durván harmada.)

Hidd el, a gazdaság bonyolultabb dolog az excel-táblánál. Ha nem értesz hozzá, az nem baj, csak kérdezz meg valakit, aki igen, mielőtt butaságokat írsz. Az olyan kellemetlen tud lenni.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.02. 09:56:13

@Csokis: én magam szerelem villanyt. Meg sok minden mást is. De azért a jogi diploma és a portfólió-választás között érzed a különbséget, ugye? Vagy lerajzoljam?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.02. 10:17:59

@Humperdickk: Az, hogy egy rövid távon kifizetendő összeget egy "olyan fiókból" vesznek elő, amibe éppen valaki más befizetését rakták bele, az teljesen irreleváns.

Ezen az alapon felírhatnám a nálam valaha előfordult bankjegyek számát és ha véletlenül meglátnám nálad, követelhetnék tőled egy sört, mert az az "én befizetésem".

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.02. 11:02:43

@lyken: Köszönöm szépen a linket! Amikor a posztot írtam, próbáltam megkeresni, de hirtelen nem találtam. Majd ha lesz egy kis időm, akkor csinálok egy táblázatot ennek alapján is, amolyan "összehasonlító elemzés" jelleggel...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.02. 11:37:53

@Humperdickk:
"nem hiszem, hogy a te pénzedből fogják kifizetni a te hozamodat. Az ugyanis nem pénz, hanem egyéb, nem készpénz-jellegű pénzeszköz! (Hogy kamatozzon, ugyanis. A készpénz nem "szok".)"

Szerintem kevered a specifikációt az implementációval. Miről is szól ez a rendszer? (Most éppen...) Arról, hogy a "nevemben" be lett fizetve X összeg. Ez jelenleg X+Y-t ér, ezt a biztosítók hozták össze "nekem", cserébe a levont kezelési költségért. Az ismert események miatt most ennek egy részét kifizetik.
És hogy honnan lesz erre pénz? Na, ez az ami az implementáció témaköre. Gondolom az informatikában is járatos vagy, ezért csak a többiek kedvéért írom le, ez azt jelenti, nem érdekel, hogy hogyan, ezért se hálát, sem lelkiismeret-furdalást nem érzek. Ez a fejlesztő/üzemeltető feladata.

Összehasonlításként, ha bankba teszem a pénzt, az sem kamatozik attól, hogy beteszik a széfbe. Valamit csinál vele a bank, hogy mit, az az ő dolga. Én kötök vele egy "szerződést", pl. egy év múlva +6%-ot ír jóvá, engem nyilván csak az érdekel, hogy ezt betartsa.
Sőt, ha fél év múlva valamiért kell a pénz, és ki akarom venni, akkor is ki kell adnia - nyilván a kamat nélkül, meg kezelési költség levonása után -, és akkor sem fogsz méltatlankodni, ha pont azt a pénzt kapom meg, amit tíz perce befizettél.

Vagyis itt nem "segílykéről" van szó, amit az egyik embertől elvesznek, és odaadják a másiknak, anélkül, hogy az bármit is tett volna.

Ja, és korábban írtad, hogy Te milyen jól tudsz előre gondolkodni 19 évre. No, ha ez így van, akkor biztos azt is láttad, hogy ez be fog következni, illetve mivel továbbra is maradtál a manyupban, ezért bizonyára azt gondolod, hogy ez a jobb megoldás. Akkor most miért "nyígsz" itt amiatt, hogy elbukod azt a 13 hónapi befizetést? Calculated risk, isn't it?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.02. 11:43:39

@Humperdickk: Azért ne felejtsd el, hogy a manyup nem csak azoknak lett anno felajánlva, akik előtte legalább egy alapfokú pénzügyi ismeretek vizsgát letettek. (Vö. Kóka Jancsi híres mondása)
Hárommillió ember volt benne, ebbe azért beleférnek azok is, akiknek mondjuk csak egy elavult (értsd. korszerű állampolgári, életviteli ismereteket nem tartalmazó), múlt rendszerben szerzett érettségije van.
Ja, és a villanyt én is szerelgetem, de gázhoz mondjuk nem nyúlnék, hiába láttam a szerelőt, hogy hogyan csinálja, mert veszélyes, és az autodidakta módon szerzett tudás apró hiányossága is nagy bajt okozhat.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.03.02. 13:11:46

@Humperdickk: Nem kösz, eddigi életemben elég sok okoskodó szakbarbárral találkoztam már, nincs szükségem újabbakra.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.02. 21:22:13

@jacint70: azt nem kalkuláltam bele, hogy barátaid megsértik a törvényt, teleszarják az alkotményt és elveszik a pénzed. (Az enyémet nem, mert nem hagytam.) Ezek szerint bele kellene kalkulálnom, hogy jön a bankrabló és elviszi a bankból a pénzem. Ugye? Ne butáskodj.

Az a pénz, ami neked reálhozamként előállt, nem aranyrudakban áll Genfben, vagy aprópénz gyanánt Mari néni köcsögjében, hanem az j0 (sőt, egyedül jó) esetben jól kamatozó kötvényben van. Amit nem lehet csak úgy kivenni és odaadni neked. Ha ezt nem érted, nem baj, de akkor ne szólj bele.

Onnan is látszik, hogy nem értesz hozzá, hogy ilyet írsz: "ha bankba teszem a pénzt, az sem kamatozik attól, hogy beteszik a széfbe". Nem, valóban nem. De a mnyp-vagyon jelentős (törvény szerint legalább 50%) része HOSSZÚ lejáratú (többségben magyar) államkötvényben van. Az meg ilyen 15 év múlva fizet. Addig nem. El lehet perzse adni, jóval áron alul. Ne aggódj, ez fog történni, ennyire hülye ugyanis a matolcsi.

És itt most nem arról van szó, hogy kinek fizet a bank, mennyit. A "banknak" (mnyp-nek) vissza kel adnia MINDEN pénzt, a kamat kamatját is, nincs kecmec. Ez a világon mindenhol bedöntené a bankrendszert. Nálunk nem fogja, mnert ezek a pénztárak jórészt nem magyarok, és majd kigazdálkodják a német, amerikai stb. befizetők pénzéből.

Viszont legközelebb nem hoznak pénzt ide. Nem alapítanak pénztárakat, bankokat, biztosítókat. Elmennek inkább Romániába. És ott fognak adót, tébét, egyéb járulékot fizetni.

De a te pénzed meglesz. Tudod mit: örülj neki. Sose legyen nagyobb örömöd.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.02. 21:24:40

@promontor: rendben. Várom akkor a választ, hogy mi másból lesz (értelmes módon!) pénz a posztoló hozamkifizetésére. (18%-os GDP-növekedés, tündérek, sámángenerálta tőzsdekonjuktúra nem ér!)

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.02. 21:27:18

@jacint70: gázhoz simán nyúlok. De nem ez a lényeg: el tudom dönteni, hogy melyik portfólió lesz valószínűleg nem gáz. Mittom, biztos hatodik érzék. Én mondjuk józan észnek hívom, de te tudod.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.02. 21:28:18

@Csokis: ezért maradsz, aki maradsz. Ez is egy életcél, 'szal semmi gond.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.03.02. 22:09:44

@Humperdickk: Nem mondtam, hogy másból lesz. Ugyanazt mondtam, amit Jácint is próbált magyarázni, de a nagy mindentudásodban ezt úgy látszik nehéz felfognod, hogy az csak egy "implementációs részletkérdés", hogy az állam egy esedékes kifizetnivalót egy éppen aktuális befizetnivalóból fedez. Attól még az, aki éppen befizetett, nem áll semmiben sem erkölcsileg afölött, akinek éppen kifezettek. Pl. nem oktathatja ki arrogáns módon és nem mondhatja neki, hogy "tartozol egy sörrel".

Egyébként megfordítom a dolgot: Jácint éppen most mondott le az összegyűlt nyugdíjvagyonának nagyobbik részéről. Ebből a pénzből főleg államadósságot fognak csökkenteni és folyó nyugdíjakat fognak kifizetni. Azaz Jácint magánvagyonát közcélokra fogják fordítani. Szemben a Tieddel, mert Te nem adtad, ülsz rajta. Akkor most ezek szerint Jácint állna erkölcsileg fölötted, nem? (Figyelem, nem kell komolyan venni, csak arra akarlak ráébreszteni, hogy le kéne már szállnod a magas lóról és nem arrogáns módon kioktatnod másokat!)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.02. 22:25:12

@Humperdickk: Ezen a ponton felhívnám a figyelmedet, hogy a magas lóról történő észosztás nem növeli a hozzászólás információ-értékét, inkább levon abból...

"azt nem kalkuláltam bele, hogy barátaid megsértik a törvényt,"

Na, ezt miből következtetted ki, hogy a barátaim?

"Az a pénz, ami neked reálhozamként előállt, nem aranyrudakban áll Genfben, vagy aprópénz gyanánt Mari néni köcsögjében, hanem az j0 (sőt, egyedül jó) esetben jól kamatozó kötvényben van. Amit nem lehet csak úgy kivenni és odaadni neked. Ha ezt nem érted, nem baj, de akkor ne szólj bele."

Namost a kötvényeket fogják eladni, vagy a Te lenyúlt befizetéseidből fogják ezt kifizetni? Mert már ezt is emlegetted... Ha utóbbiból, akkor az állam "adja" a pénzt, aminek van egyéb bevétele - pl. adó - nem kell csak azért eladogatni, hogy nekem fizessenek.

"Onnan is látszik, hogy nem értesz hozzá, hogy ilyet írsz: "ha bankba teszem a pénzt, az sem kamatozik attól, hogy beteszik a széfbe". Nem, valóban nem."

Itt megint ellentmondásba keveredsz magaddal... Ha nem értek hozzá, akkor miért írod, hogy "nem, valóban nem".

Hogy ne csak az észt osszam formális logikából, itt most komolyan kérdezem, hogyha az állam kap egy rakat államkötvényt, amit szépen bevon, azzal mi a probléma? Nem kell rá kifizetni a kamatot, ennyivel is "beljebb van"...

"És itt most nem arról van szó, hogy kinek fizet a bank, mennyit. A "banknak" (mnyp-nek) vissza kel adnia MINDEN pénzt, a kamat kamatját is, nincs kecmec. Ez a világon mindenhol bedöntené a bankrendszert. Nálunk nem fogja, mnert ezek a pénztárak jórészt nem magyarok, és majd kigazdálkodják a német, amerikai stb. befizetők pénzéből."

Az MNYP-nek át kell adnia azokat a kötvényeket, részvényeket, stb.-t, ami nála van, és ezeket ezentúl más fogja kezelni. Ez nem olyan, mint amikor mindenki elrohan valami pánik miatt kivenni a pénzét a bankból.
Az persze tény, hogy ez az egész nem fog pozitívan hatni semmiféle "tőkeidehozásra", és nyilván komoly gondokat okoz a biztosítóknak.

"De a te pénzed meglesz. Tudod mit: örülj neki. Sose legyen nagyobb örömöd."

Tudod mit? Nem örülök neki... De azért Te roppant kedves egy ember lehetsz ám...

fiesta1980 2011.03.03. 04:54:51

@magyar ember teli szájjal: és mikor lesz a nyugdíjas év?Szerintem mi azt már nem látjuk meg úgyse mondom ezt 30 évesen,most nem dolgozom,nem azért mert nem esik jól,hanem azért mert hiába tanultam,és nem volt soha bajom a munkával mert suli ide vagy oda betanított munkás ként dolgoztam 6és fél évet most meg lesek hogy sehol semmi hiába a középfokú végzettség mondhat bárki bármit,próbáltam külföldet is de ott magyar magyarnak az ellensége. Még a török is össze tartóbb volt pedig nem egy agytröszt volt egyik se,mégis ők voltak fölénybe. Mi csak néztük őket hogy hogy dolgoztak,ráadásul segítő készebbek voltak néhány magyarnál. Mi miért nem tudunk összetartani? Inkább áskálódunk egymás ellen.

goumideaumineaux 2011.03.03. 10:59:50

@jacint70:
>>"azt nem kalkuláltam bele, hogy barátaid megsértik a törvényt,"

Na, ezt miből következtetted ki, hogy a barátaim?<<

Ebből egyértelműen következik:
"Mert Bölcs Vezetésünk megvédte nekem a nyugdíjamat, de ezzel most mi legyen?" :))

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.03. 20:05:42

@promontor: Jácint odaadta a pénzét, mert azt hitte, helyesen cselekedett. Tévedett, mindegy. Én ugyanakkor levettem az állam válláról a terhet: nekem már nem kell nyugdíjat adnmia akkor sem, ha 120 évig élek. Kiszámoljam, mennyibe kerülne jelen árfolyamon 280 ezer bruttó után a nyugdíj, akár csak 15 évre? Vagy megy magadtól is?

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.03. 20:10:32

@jacint70: barátom, nagyonm összevissza beszélsz. Értsd meg: a te visszaadott mnyp pénzed nem pénz. Nem lehet megenni, csak legfeljebb majd lehet megenni, soká.

Á, esélyed sincs, hogy megértsd. Srácok, nem az én lovam magas, ti vagytok nagypn alacsonyan. Készséggel elhiszem, hogy jószándékú, rendes emberek vagytok, akik értenek ehhez-ahhoz, de ebbe a pénzügyek kétségkívül nem tartoznak bele.

És valóban: nem vagyok kedves ember. Sose törekedtem erre a dicsőségre. Ellenben értelmesen tudok gondolkodni és lehet bízni bennem, valamint tisztességes is vagyok. Ezzel szemben Bölcs Vezértünk kurva kedves. Ő győzött.

További jókat!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.03.03. 20:29:52

@Humperdickk: Azon gondolkodom éppen, hogy azért van sötét odakint, mert már elmúlt este nyolc óra, vagy azért, mert a Nap belátta, hogy úgysem tudja túlragyogni a konkurenciát...
süti beállítások módosítása