Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Pakold Hátra! Mozgalom

2010.04.24. 00:00 jacint70

Na, most aztán végleg elegem lett a Matchból! Itt már leírtam, hogy mennyire szeretik eljátszani azt a "trükköt", hogy amikor a polcokat feltöltik, akkor a frissen kitett árut jól hátrateszik, elől meg otthagyják a "lejárat-közelieket".

Nem is járok már egy ideje hozzájuk. Csak ha muszáj. Például, ha valamit "hirtelen" meg kell vennem hétközben, hazafelé. Mert a hétvégi "középbevásárlásokat" újabban az ÚjSkála Spórolásiközi Tápellátóban végezzük. Ott kicsit jobbak az árak, egy lehelletnyivel nagyobb a választék, és ezt a trükköt még nem tapasztaltam. Meg szoktak lenni mindenféle gyerekprogramok. Húsvétkor például nyúlsimogatás. Amit egész jól oldottak meg.  Alapjáraton egy hangulatosan berendezett "kertszerűségben" voltak a tapsifülesek, onnan mentek egy üvegtárolóba "simogatódni". Időnként váltották őket, ezzel elérve, hogy tudjanak "regenerálódni", Nagyszombaton már ne megviselt "bőrnyulak" várják a gyerekhadat. Meg volt tojásfestés is, amit nyusziruhába öltözött csinos hoszteszek bonyolítottak... Kár, hogy rájuk nem terjedt ki a "nyuszisimogatás"...

Múlt szombaton viszont kényszerhelyzetbe kerültem. A koreaiak elleni meccs egykor kezdődött, nem akartam lecsúszni a kezdő korongbedobásról, ezért mielőtt a család felébredt volna gyorsan felkaptam a listát, és átszaladtam a Sarki Plázába.
Amikor leemeltem az egyik joghurtos poharat, valami rögtön gyanússá vált. Hogy lehet a lejárati dátum április 17.? Mikor is lesz az? Hát pont aznap! Aztazörömlány anyukátokat! És le sincs értékelve...
Gyorsan megnéztem a "mögöttes" példányokat, azokon "elfogadható" április 30.-i dátum szerepelt. Kivettem egy példányt hátulról, majd néztem a szomszédos ízesített joghurtot. Hasonló volt a helyzet!

Ekkor eldurrant az agyam! Hirtelen azon Szerencsétlen Férjekre gondoltam, akik nem rutinos vásárlók, csak néha küldi le őket a Zasszonyuk. Ők egész biztos nem nézik a fóliát, így szépen elviszik a lejárófélben lévő obzsékat. Képzelem, micsoda lebasszintást kapnak ezért otthon! Vagy itt vannak a Többgyermekes Egyedülvásárló Anyukák! Szegényeknek elég gyötrelem lehet Nyolckarú Polipként állandóan egybeterelgetni a rakoncátlan csemetéket, boldogok lehetnek, ha közben le-le tudnak kapni valamit a polcokról, mikor tudnák megvizsgálni azt a dátumot?
Nem! Nem hagyhatom, hogy a Profitéhes Multi kibabráljon velük!

Úgyhogy megfogtam a "szottyadó" joghurtokat, és szépen hátrapakoltam őket! Mindkét kupacot! A művelet két percig tartott, kb. a termékek fele volt "lejáratközeli"!
Majd arra gondoltam, hogy ezt máskor is meg fogom csinálni, ha ilyet látok. Sőt, másokat is erre buzdítok!

Ezennel meghirdetem a Pakold Hátra! Mozgalmat! 

Ha nem veszik észre, előbb utóbb olyan "büdös" lesz, hogy már nem merik kint hagyni! Ha meg észreveszik, és visszapakolják, akkor ha elég sokan csináljuk, előbb-utóbb feltűnő és ciki lesz, hogy egész nap megy a pakolászás a boltban.
Ha jön a biztonsági őr, akkor meg jó hangosan el kell magyarázni, hogy minden termék ki van rakva, neked meg jogod van kiválogatni a neked tetszőt! És ha a hátsó tetszik, akkor muszáj az elsőket hátrarakni! Pláne akkor, ha azok mindjárt lejárnak!

Úgyhogy: Pakold Hátra!

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr741944376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.24. 14:05:38

Na, végre egy alulról jövő spontán népi kezdeményezés! Csatlakozom!

Egyébként én Tapasztalt Lejárati Idő Szortírozónak tartom magam, de azért velem is előfordul, hogy bepakolok mondjuk tíz joghurtot a kosárba és csak becsúszik egy-egy, amit elnézek.

zitanaploja · http://www.zitanaploja.blogspot.com 2010.04.24. 16:16:54

Nem teljesen értek egyet veletek. Szerintem természetes, hogy a hamarabb lejárt termékeket előre pakolják a polcon, hiszen mindenképp annak ildomos elfogynia korábban. Nekem van egy kedvenc pudingom, amit négyesével vásárolok, de csak egyet eszem meg naponta. Én is ezzel a módszerrel találkozom, hogy a holnapután lejárt puding elől van, míg a későbbi hátul. Ezért veszek mindkét fajtából kettőt-kettőt. Nem pakolom hátrébb, mert szerintem többen vannak, akik egyet vesznek és még aznap elfogyasztják (minek vennék meg a május végéig eltarthatót? Ha pedig a későbbi dátummal szereplők lennének elől, biztos hogy nem nézi meg, hátha talál még hátul hamarabb lejártat). Az már gáz, ha az aznap lejárt cuccot pakolják ki, de annak sem elől, sem hátul nincs helye a polcon (bár az sem valószínű, hogy az élelmiszer figyeli a dobozán lévő számot, és ha elérkezett az idő, nem vár egy percet sem, könyörtelenül megromlik). Ilyennel is találkoztam már, bár nem tömeges mennyiségben. Odavittem az eladóhoz és a kezébe nyomtam. Ő megköszönte, és lehet, hogy visszatette a helyére, lehet, hogy nem. Sajnos manapság nem lehet arra hivatkozni, hogy sietek, több gyerekre figyelek vásárlás közben, mert muszáj elolvasni, hogy mit vesz az ember és ez alól a meccsre siető apukák, vagy a szemüvegüket otthon felejtők sem kivételek.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.24. 20:40:16

@zitanaploja: Hát, most jól ránkpirítottál, talán tényleg nem szép gesztus hátrapakolni a lejáró árut.

Viszont szerintem nagyon sok múlik azon, milyen gesztusokat kapunk a kereskedőktől. Ha rendszeresen látom, hogy trükköznek és be akarnak csapni, akkor sajnos vagyok annyira gyarló, hogy a másik orcám odanyújtása helyett hajlamos vagyok inkább ótestamentumi módon válaszolni.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.04.24. 20:53:57

@zitanaploja: Jó, és mi van, ha aznap mégsem eszed meg?
Szerintem meg úgy működik, hogy egyszerre beszereznek egy tételt. Azt csak addig szabadna árulni, amíg nem kerül közel ahhoz "lélektani" lejárati időhöz, amit "elvárunk" egy terméktől. Utána tessék leértékelni, vagy kivonni... Az meg, hogy mögötte van a friss, az számomra azt sugallja, hogy már megrendelték az új szállítmányt - vajon miért? -, de még a régi maradékát is el akarják passzolni... Ráadásul megtévesztéssel, hiszen, ha nem csak egy-két példány "szomorkodik", akkor azt gondolod, hogy mind "friss", tehát nem gyanakodsz...
Az aznapi lejárat kinn hagyására - ami az egész "mozgalmat" generálta - nincs mentség... Ha lenne, akkor nem lenne értelme a szavatossági időnek...
Másrészt igenis vannak olyan termékek - pl. camambert sajt - aminek a lejárat közelében már nem olyan a minősége, mint újkorában...

Úgyhogy: Pakold Hátra!

Tejpalkó 2010.04.24. 23:55:02

Akkor most neki állok pakolni - de hányszor kaptam én is leszúrást, hogy miért nem veszem észre a lejárt dátumot? -, mert vakon megbíztam a kereskedőkben, de a multi az más és midenre képes.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.25. 09:35:17

@zitanaploja: Most mondja az asszony, hogy a tegnap a Spórolósból hozott tej tegnap lejárt.

Úgyhogy tisztelem a jóhiszemű és tisztességes hozzáállásodat, de tapasztalatom szerint a kereskedők nagy része nem érdemli meg. Ők ugyanis a bevásárlást egy csapdákkal dúsított akadálypályává varázsolják, ahol a vevőnek minden pillanatban résen kell lennie, hogy nehogy véletlenül átverjék.

És a lejárati idő csak csepp a tengerben: van még a "gépben más van, mint az árcédulán", a "jaj, véletlenül negyvenet ütöttem be négy helyett" (múlt heti termés!) és még sok más kifinomult csapda.

zitanaploja · http://www.zitanaploja.blogspot.com 2010.04.25. 12:44:59

@promontor: Tévedés ne essék, nem vagyok annyira naiv, mint amennyire empatikus. A napi bevásárlásomat egy kis boltban végzem, ahol ismerem a tulajt és tényleg nem kell megnéznem a szavatossági időt, mert ha véletlen mégis becsúszna egy-két lejárt termék, tudom, hogy kicserélnék, még akkor is, ha nincs meg a blokk, vagy már felbontottam. Hetente egyszer viszont a közeli Tescoban is megjelenek, de itt már résen vagyok. Én azt írtam, hogy az aznap lejárt terméknek sehol sincs helye a polcon, sem elől, sem hátul (egyébként az aludttej is finom :)! Gondolj csak bele, hogy a szemüvegét otthon felejtő vásárló kapásból hátulról veszi el a terméket, mert tudja, hogy ott a frissebb. Igen ám, de Jácint már járt ott előtte két perccel és átpakolta őket. Hősünk megnyugodva teszi bele a kosarába a már lejárt terméket. Szerintem tisztességesebb megoldás szólni az eladónak, mint pakolászni, időben talán hamarabb is végezne a vásárló, mintha borogatna mindent a polcon.
@jacint70: Hogy miért rendeli meg az üzletvezető a friss terméket, ha még nem fogyott el a régi sem? Nem vagyok kereskedő, de el tudom képzelni, hogy a rendelést neki korábban kell leadnia, hogy időben megérkezzen az áru. Gondolom ehhez több havi statisztikát nyálaz át, hogy megnézze, miből mennyi fogy havonta és von egy átlagot. Nem tehet arról, hogy a vásárló az egyik hónapban kevesebbet vett, mint a másikban. Mi az a lélektani határ? Egyiknek egy nap, másiknak meg öt. Azt sem értem, hogy ha leértékelik, akkor már ehetőbb lesz?
Úgyhogy: Ne Pakolj Hátra!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.04.25. 14:25:52

@zitanaploja: Kedves Zita!

Azon töprengek, hogy a kialakult "markáns véleménykülönbségnek" vajon nem az-e az oka, hogy Te nem Budapesten élsz?
Szegedet ugyan nem ismerem, de Egerről vannak tapasztalataim... Ott valahogy az emberek "helyből" gyakrabban találkoznak ismerősökkel, akiket azért nem vernek át olyan "könnyű szívvel", ezért inkább a segítő, mint az átverő "reflex" alakul ki bennük...
Míg itt "Átverőcén" inkább a Promontor által leírt személytelen "dzsungelharc" a jellemző...
Persze, ha úgy érzem, hogy tévedés a lejárt áru és szó nélkül cserélik, akkor nincs "mozgalom"...
De mivel - a hivatkozott link is mutatja -, ez nem egyedi eset, ezért teljesen fölöslegesnek tartom, hogy szóljak az eladónak, mert ez nem véletlen, ez "központi eljárás"...
Ha valami le van értékelve, és ami ennél lényegesebb, el van különítve, attól nem ehetőbb lesz, hanem akkor már másik termékről beszélünk...
Ha a leértékeltet választom, akkor ha tényleg aznap megeszem, akkor "jól jártam", cserébe viszont vállalom a kockázatot, hogyha mégsem, akkor ha "ráfelejtkezem", és egy hét múlva kerül elő a hűtő mélyéről, akkor kidobhatom... A teljes árú - reális lejáratú - terméknél viszont megveszem a "ráfelejtkezés" lehetőségét is...
Abban meg nem hiszek, hogy a vásárlók "kapásból" hátulról veszik el a terméket, különben a "lejáratközelit" nem előre raknák... Ráadásul a múltkori akciónál úgy hátralöktem a "szottyadókat", hogy ne lehessen azokat "véletlenül" levenni...

hársfa · http://otthoniangolnyelvkonyv.blog.hu/ 2010.04.26. 14:09:57

A lejárati időt mindig megnézem. Bár néha bajban vagyok az apró számok miatt.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.04.26. 17:03:12

Ha leértékelik, akkor nem baj, ha elöl van. Már csak környezettudatossági szempontból sem: inkább legyen elfogyasztva, mint hulladékként feldolgozva.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.04.27. 07:09:38

@eloszto: Egyetértek... De akkor értékeljék le!

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2010.04.27. 18:34:21

Sziasztok,

Ha neked mindig leghátra kell nyúlni, és megkeresed a legkésőbb lejáró terméket, akkor rád már van "szakkifejezés": Szavidővadász.

Amit persze nem ítélek el, én is mindig hátranyúlok, elvégre nagybevásárláskor még nem tudom, hogy a tejfölt a holnapi szilvásgombócra öntöm, vagy majd csak három hét múlva fogy el.

Viszont a kereskedő sem azért van, hogy direkte szemetet etessen veled, csakhát neki is ki van adva: first in, first out. Persze igaz, hogy a céges policy úgy szól, hogy 1 nappal lejárat előtt beszedni, 30-50-80% árengedményt ráereszteni, rikító új vonalkóddal, és az egyik hűtő sorvégen "leértékelt áruk" felirattal ellátni.

Ha hátrapakolod, akkor kiszúrsz a bolttal, és legközelebb tanulni fog belőle(ugye ne becsüljük le az ellenfelet), és addig ki sem teszi a friss árut, amig ez a vacak el nem fogyott.

Hamár mindenáron védeni akarod szegény sorstáraidat, akiket az asszony lezavart egy tejért, akkor esetleg "véletlenül" lezuhanhatna az egész karton "rossz" áru, összetörve. A biztonság kedvéért vidd a Kiscsajt is, a gyerekek imádnak taposni!

Még a boltos "védelmében": A tejföl, ha ma jár le, az nem biztos, hogy rossz. Ha szakszerűen tárolták, akkor az még minimum 3-4 napig jó, elvileg ráhagyással nyomtatják rá a dátumot, tehát addig vállalnak érte garanciát, utána már csak "nem tuti, hogy jó, de van rá esély" A tejföl nem számítógép, hogy vagy jó, vagy nem. (És persze igazad van, a camambert pl tényleg vacak lesz a lejárat közelében, node izlés dolga)

Tehát igenis tessék megtanulni, hogy olvassuk már el a lejárati időt. Azért van ott, a naaagy bolt meg nem azért van, hogy minden vevő mellé információs hostesst is adjon. (bár belegondolva, nem olyan rossz ötlet:). És ha ma jár le, akkor azt jelenti, ma még el szabad adni. Mert ha már 2 napja be kéne szedni, akkor miért nem 2 nappal ezelőttet nyomtatnak rá?

És ha még itt is olvassa valaki a kommentemet, akkor az egész történet egy árufeltöltő szeméből:

hiper.blog.hu/2009/06/12/azok_a_csodalatos_vasarlok_1

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.04.28. 07:42:14

@Öltönyös rabszolga:
Tényleg tejföllel eszed a szilvásgombócót? Nem a túróst?
A kereskedő "védekezése" kétélű... Nyilván "nagyjából" csak annyit rendel, amennyit normálisan el tud adni... Namost, ha addig nem pótol, ameddig az előző adag el nem fogy, akkor eléggé "üreskés" lesz a polc, ami egyből gyanús...
Kiccsajt rongálni nem tanítjuk, mert aztán nem tudjuk leállítani... ;-)

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2010.04.28. 11:17:49

@jacint70:
Hmm, megfogtad a lényeget ezzel a szilvásgombóccal:) Amúgy igen, jóóó sok tejföllel, porcukorral és fahéjjal. Mennyei, érdemes kipróbálni!

Ez igaz, az üres polc látványa nem szép... akkor a kereskedőnek szereznie kell dummie flakonokat, minden termékből, mint a telefonboltokban a gumitelefonok:)

Vagy egyszerűen tényleg alkalmazni a "mindjárt lejár" sarkot, csökkentett ár, gyere-gyere.

Kiccsajnak: Ez nem rongálás, ez JÁTÉK! Tálalás kérdése. Próbáld elképzelni az önfeledt kacajt és a pukkanó joghurtosdobozokat:) 1 karton joghurt 2000 forint. Nevetve taposó Kiccsaj: Megfizethetetlen.

És egy bónusz gondolat, amit minden bosszúnál érdemes végiggondolni: Nekem, személyesen, származik belőle hasznom? Jobb lesz ettől nekem?

Akkor most mi a konklúzió? Él a pakold hátra mozgalom?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.04.28. 12:28:24

@Öltönyös rabszolga: Nahát... Nekem elég idegen a tejföl a szilváson... A cukrozott fahéj megvan, de a tejföl?
A Kiccsajjal az a baj, hogy nehéz lenne megmagyarázni, hogy ezt most ebben a boltban szabad, máskor - pláne otthon - nem... Meg akkor teljes joggal fizettethetnék ki velem a lejárt árut... Tudod, minden másra ott van a MasterCard ;-)

Hogy él-e a mozgalom? Ez a "mozgalmároktól" függ! ;-) Azóta nem voltam a matchban...
És, hogy jobb lesz-e ettől Neked?

Ez megint egy nehéz kérdés... Szerintem két percnyi "befektetést" megér, hátha leszoknak a trükkről...

Zsolt79 2010.06.07. 15:03:16

A Match francia érdekeltség lett, asszem tavaly óta és csak a megváltozott vezetőség óta trükköznek. De ha te törzsvásárló vagy, aki tegeződsz a biztonságiakkal (nálam nem divat egyből letegezni mindenkit, kivétel az arctalan net) és ismersz minden eladót, akkor bizony ők megsúgják neked, hogy azért lett felforgatva egyik napról a másikra az egész üzlet, mert ez meg ez van. Sokszor elgondolkodtam már rajta, hogy miért megy pl. a Natúr Aqua, Szentkirályi, Kristályvíz akció hosszú idő óta?
@Öltönyös rabszolga: valószínűleg tudna rá válaszolni... És ebben a Matchban van külön pult a lejáróban lévő, leértékelt holmiknak. Hogy mi megy a vízzel? 3 napig 109-110 ft a Kristályvíz, aztán 160. De akkor meg a Natúr Aqua lesz 109, aztán meg a Szentkirályi. Ha Kristályvizet adnak leszállított áron, akkor inkább a drágábbat választjuk, mellékíze van, nem szeretem ha egy ásványvíznek mellékíze van...
De amit te mondasz, még nem tapasztaltam. Igen, a lejáróban lévő elöl van, viszont a frissebb sincs eldugva, csak rápislantok a dátumra és kész. Sokszor veszek lejárat közeli terméket, de tudom, hogy azt aznap, legkésőbb másnap elhasználom.
Sok üzletet kipróbáltam, Spar, CBA (ez volt a legnagyobb csalódás), Tesco, Match. A Matchal is megjártam már, de az az én figyelmetlenségem miatt volt, nem hibáztathatom érte az üzletet. Még sosem vettem olyan terméket ebben az üzletben amit ki kellett volna dobnom. Szóval, ne hari, én nem pakolok. Üzletfüggő is ez a dolog, én kitartok a Match mellett. Természetesen csak a Kelenföldi központban lévő mellett.
süti beállítások módosítása