Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Teljesen Használhatatlan Tárgyak I. - A nyalókatartó

2010.02.07. 07:52 jacint70

Kezdetben vala a "falusi legenda". Miszerint a siheder Jóska elment a vásárba, megvette "a" csizmát, egy életen át hordta - persze nyilván csak ha szükséges volt -, és végül abban is temették el.

Hogy ehhez képest mi az igazság? Nem tudom, de ebben a mai konzumidióta világban ezt már nehéz elképzelni. Valahogy úgy gondolom, hogy egyfelől nehezebb volt termelni - kevésbé voltak gépesítve a munkafolyamatok -, ezért kevesebb volt az áru, másrészt az emberek jó része szegény volt, és egyszerűen nem engedhette meg magának, hogy gyakran vásároljon lábbelit. És mivel ritkán és keveset vásárolt, megadta a módját, jó alaposan megnézte a terméket, és a silányat egyszerűen nem vette meg.
Aztán - főleg a rendszerváltás után - alaposan változott a helyzet. Megjelent a marketing, mint szakma. Emlékszünk még a közmondásra? Jó bornak nem kell cégér! Na, ez az aminek a megcáfolására létrejött a marketing. Mostmár inkább az "Áru adja el önmagát!" a jelszó. Vagyis inkább a csomagolásra, a reklámra megy el a költség. És emiatt magának a terméknek a minősége háttérbe szorul. Mert az emberek szerencsére - relatíve - gazdagabbak lettek - vagy ha nem, akkor ott van a hitel - felgyorsult a fogyasztás, beköszöntött a konzumidiótizmus kora.

Tehát legyen mutatós a termék, gyártsunk hozzá hamis reklámokat (mert megérdemlem, és különben is lipo-dermotézisben gazdag), az meg, hogy a termék mennyire használható, az kit érdekel! Legyen minél olcsóbb, vagy legalábbis hirdessük úgy. Egyik kedvencem, amikor a szerszámokat - pl. obis ragasztópisztoly - nem dobozba, hanem "műanyag-buborékba" csomagolják. Felbontani csak fűrésszel lehet, kivenni csak lánckesztyűben - különben jöhet a kézfej összevarrása -, a további tárolást meg oldja meg a júzer, ahogy akarja.

És a marketing rendkívül fejlődőképes! Időnként sikerül megalkotni egy-egy Teljesen Használhatatlan Tárgyat. Mint például ezt a nyalókatartót:

Ami első látásra hasznos, multifunkciós tárgynak tűnik. Hiszen nem csak a nyalókát lehet tárolni benne, de lehet vele rádiót hallgatni, meg írni is...
Hát nem megéri alig egy ezresért, amiben még egy nyalóka is benne van?

Hát nem! Először is, nézzük a célközönséget. Nyalókát a gyerekek szoktak enni, nyilván ez az érdekes mikrofon-alakú tárgy azért lett megalkotva, hogy a boltban feltűnjön nekik, és jól megnyaggassák a szüleiket, hogy vegyék meg nekik. A szülők meg jól megnyugtathatják a lelkiismeretüket, hogy ez egy hasznos tárgy.

Pedig, dehogy! Az obzsé kellemetlenül vastag, még felnőttkézzel is fárasztó vele írni, pláne az aprócska gyermekujjakkal. A beépített rádió egyszerűen torzan szól! De mit is várunk egy olyan hangzóeszköztől, amelynek az antennája alig húsz centi hosszú! Ráadásul a hangerőt sem lehet szabályozni! Hol hallgassa ezt a gyerek? Otthon, ahol mindenkinek van normális rádiója? Buszon, ahol nem illik rádiót hallgatni? Iskolában, óra alatt? Ráadásul a mozgó járművön nem hiszem, hogy bármilyen adót is be lehetne fogni ezzel a torz vacakkal. Az állomáskereső is egy vicc. Két gomb, amivel "felfelé" vagy "lefelé" lehet szkennelni az adókat. És ennyi. Tárolni nem lehet egyet sem.

Persze megjelenik itt is az eszement spórolás. Mert ha mellékeltek volna ehhez a lomhoz egy kis gagyi fülhallgatót, vagy legalább bele lehetne dugni egyet a készülékbe, akkor a megnövekedett antennahossz miatt máris használhatóbbá válna az obzsé. A másik hely ahol "nagyot" takarékoskodtak a toll kupakja... Ami egyszerűen egy kis, könnyen elveszíthető műanyag tasak. Amit ahogy elveszítünk, azonnal elkezd kiszáradni - az amúgy cserélhetetlen - tollbetét, de addig is alkalmas arra, hogy mindent összekenjünk tintával.

Láthatjuk, hogy a termék inkább bosszantásra, mint bármi másra használható! Mégis elkészítették, tehát akadnak olyanok, akik megveszik. Pedig olcsó, de használható kínai rádiót, tollat és nyalókát - igaz külön-külön, de minek is egybe - lehet venni egy ezresért... 

2 komment

Címkék: teljesen használhatatlan tárgyak

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr301735627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2010.02.10. 02:43:27

Érdemes betérni egy 100 Ft-os (250 Ft), illetve 1 Euro-s boltba, hogy ott mi minden bóvlit lehet találni.

Zsolt79 2010.06.06. 22:09:11

Megvetted? :)
Meddig volt életképes a "szerkezet"?
Fábri szokott ilyesmit bemutatni, jókat lehet rajta derülni.
süti beállítások módosítása