Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Elnyomás

2009.10.12. 07:24 jacint70

Amikor nagyobbacska kissrác voltam, volt nekünk egy kedves családi szokásunk. Vasárnap délelőttönként sétálgattunk a város valamelyik nevezetesebb pontján. Az egyik kedvelt uticél a Városliget volt. Az akció a következőképpen volt kivitelezve:

Beültünk a kocsiba, végighajtottunk az Andrássy - eleinte még Népköztársaság - úton, Atyám leparkolt a szervízúton vagy valamelyik mellékutcában a Hősök terénél, onnan átsétáltunk a Ligetbe, körbebarangoltuk, évszaktól függően megnéztük a csónakázokat/korcsolyázokat, majd - persze csak tavasztól őszig - ettünk egy fagylaltkelyhet a Lizsé nevű fagyizóban. Szigorúan tojáslikőrrel és csokoládé-reszelékkel, elvégre valaminek indokolnia kellett, hogy az egész jóval többe került, mint az alap két-három gombóc fagyi. Meg az egésznek olyan nyugodt hangulata volt, nem volt nyüzsi, akik ott voltak, hasonló célból jöttek. Olyan kis polgári tevékenység volt, még akkor is, ha a rendszerváltás környékén még nem is tudtuk, hogy ez az.

A múlt héten vettem jegyet a Bábszínházba. Egyből eszembe jutottak a régi városligeti séták, az nagyjából adott volt, hogy időre inkább kocsival megyünk, tippeltem, hogy vajon szervízút vagy inkább mellékutca. Gondoltam, ha vége az előadásnak, kicsit sétálunk az Andrássyn, ha látok valami pofás cukrászdát, még egy süti is beleférhet. Polgári Vasárnap v2.0.

Az örömteli készülődés péntek estig tartott, amíg nem olvastam az Index cikkét, hogy vasárnap demonstráció lesz. Pont az Andrássyn. Magukat elnyomottnak érzők egy csoportja éppen ott akar tiltakozó vonulást tartani. Mire a Rendőrség - az elnyomók ??? - egyből egésznapos parkolási tilalmat rendelnek el, és nagy erőkkel készül az eseményre. Mert nem elég a tüntetés, újkori népszokásként mindig akad egy csapat, amelyiknek nem tetszik az egész, és ettől feljogosítva érzi magát, hogy megzavarja a rendezvényt. Mire jön a csősz - a rendőrök - és kizavarnak mindenkit az erdőből. Csak volt már arra is példa, hogy pár kocsi közben megrongálódott. Na, ezt inkább nem. Meg nemcsak a kocsimat, a családomat is féltem.

Legszívesebben otthon maradnék, de a Kiccsaj már nagyon be lett lelkesítve, meg többezer forintom állt a jegyekben, amit mégsem kéne veszni hagyni. Rövid töprengés után megszületik a döntés, taxival megyünk. Ennek nem örülök, egyrészt mert indokolatlan többletköltség, másrészt a taxikban nincs gyerekülés. Felhívom a taxivállalatot, elmondom, hogy hová lesz a fuvar, mondják nem baj, valahogy megoldják.
Elindulunk az előadásra, magamban a "Highway to the danger zone" című Top Gun betétdalt dúdolom... Megérkezünk a Lánchídhoz, a hídfőnél katonai ruhába meg melegítőbe öltözött fiatalemberek állnak, na, kezdődik gondolom, de meglátom rajtuk a ZMNE feliratot, megnyugszom, ezek még nem az ellentüntetők... A Bábszínház felé közeledve egyre több a rendőr, kordon viszont nincs... Megérkezünk. Gyorsan beterelem a családot a színházban, lezajlik az előadás.
A szünetben kinézek, folyik-e már a kergetőzés, de szerencsére csak a bónuszként odaszervezett futóverseny résztvevői üldözik egymást.

Az előadásnak vége, kimegyünk az utcára. Minden békés, egy normál vasárnapnak megfelelő forgalom, semmi jele a tüntetésnek. Éppen eláll az eső, borongós-őszies a hangulat, az Andrássy Champs-Élysées-s atmoszférát áraszt, nincs kedvem beülni taxiba, hatályon kívűl helyezem a biztonsági szabályzatot, megkockáztatok egy sétát az Oktogonig. Minden sarkon rendőr áll, és több járőrautó is elhúz mellettünk.
Felszállunk a buszra, szerencsére csak békés turisták utaznak rajta, az Akadémia előtt látjuk a készenléti rendőröket, már be vannak öltözve Birodalmi Rohamosztagosnak, de még nincsenek "csapaterőbe szervezve", beszélgetnek...

Átérünk Budára, megkönnyebbülök, de azért volna pár problémám:

1. Odasírt 1800 Ft-om taxira, amit biztos senki sem akar megtéríteni nekem.
2. Hiába fizetik be utánam rendesen az adót, az Állam cserébe nem biztosítja a Polgári Vasárnaphoz való "jogomat".
3. Még rendes tájékoztatás sincs, hiába túrom fel a netet, csak hétfőn tudom meg, hogy a híres vonulás csak délután kettőkor indult, amikor mi már rég otthon voltunk.

Szóval, ha jobban belegondolok, akkor én is nyugodtan érezhetem magam elnyomottnak...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr261444001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2009.10.16. 23:30:32

Gondolj bele, hogy nem is sporteseményen voltál.
Egyébként a fradi-ute jégkorong meccsen nem is láttam rendőröket, úgy tudom nem is volt semmi balhé csak jó küzdelem a pályán.

Zsolt79 2010.05.27. 18:33:10

Többek között ezt a szokást is elítélendőnek tartom, hogy valakinek valami nem tetszik és máris megbénul egy egész városrész élete, csak azért mert épp ott támad kedvük tüntetni. Plusz poén, hogy az egészet alig pár egyén indítja, de az emberiség már csak ilyen, sokszor olyanok vagyunk mint a birkák, megyünk a vezérürü után, csak azért mert szól a kolompja... A világháború is egyetlen ember agyában született, mégis milliók haltak meg és egész országok sorsa (köztük a mienk) pecsételődött meg... ÉS a most divatba jött "huligánizmus" csak a korona a hülyeség fejére... Összetörik ártatlan emberek tulajdonát, és többnyire olyanokét, akik csak részletre tudták megvenni azt a szerencsétlen autót, és egy tucat lelőni való barom tönkre tette 10-15 év munkáját 15 perc alatt... A köztulajdonról, mindannyiunk tulajdonáról már nem is beszélek. Vagy arról amit te már leírtál, hogy békeszerető embereknek megkeserítik az életét az ostobaságukkal. Mert ez csak ostobaság, torszülött elméjük elborulása, ha képesek embertársaik tulajdonát és testi épségét tönkre tenni.
Uff
süti beállítások módosítása