Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Gútai liszt és Blendi pékség

2009.03.12. 18:07 jacint70

Új csoda nőtt a Közraktárak udvarán. Amit bontanak vagy átalakítanak. Valami Bálna lesz helyette. De amíg el nem készül, van az udvarán egy Teve. Állítólag a bontás során keletkezett deszkákból építették. Ezt attól a nénitől tudtam meg, aki megszólított, amikor éppen a kettes villamoshoz igyekeztem, és megakasztott a lámpa.

- Milyen érdekes, itt várjuk a pirosat, és közben nézhetjük a Tevét. - mondta.
- Én a zöldet várom! - vágtam rá rutinosan. Gyakran próbálnak leszólítani mindenfajta kéregetők, jobb ha elejét vesszük a fölösleges bizalmaskodásnak. Ám a nénit nem sikerült kizökkentenem, folytatta:
- Ezt egy műalkotásnak szánták. - Ekkor megnéztem, ki is ez a hölgy, láttam nem kéregető hanem egy barátságos nagymama-prototípus. Hirtelen felindulásból úgy döntöttem, hogy akkor beszélgessünk, úgyis ráérek, a zöldet várom.
- Érdekes, itt a romos épületek, építési terület közepén egy műalkotás. Hm... Valóban ez hasonlít egy tevére! - feleltem.
- Nem baj, hogy így megszólítottam? - kérdezte váratlanul a néni.
- Nem ez a baj - feleltem - hanem, hogy éppen most megy el a villamos!

Egy megbeszélésre mentem éppen, csak előtte be akartam ugrani a Blendi pékségbe. A Blendi pékséget még a Téli Kihelyezés idején fedeztem fel, a Haller utcában található az 52. szám alatt. Minden reggel itt vettem meg az ebédhez szükséges zsömlét, illetve a Kiccsaj napi kiflijét. Eleinte a Boráros téri aluljáróban vásároltam, csak aztán meguntam az alvó hajléktalanok kerülgetését, ezért kerestem másik helyet. Amikor először betértem, egyből megcsapott az az igazi "békebeli" pékségillat, megígézett a hatalmas bukták, öt centi magas kakaóscsigák látványa. Gyorsan vásároltam is ezt-azt, megkaptam a csomagot, nehéznek tűnt, nem tudtam mitől. Ebédnél aztán alaposabban megnéztem a zsemlét, ami sokkal nehezebbnek és nagyobbnak tűnt, mint a szokásos felpuffasztott nyamvadékok:

Másnap csak zsömlét kértem, így kiderült, hogy ez a nagyszerű finomság csak harminc forintba kerül. Hazamentem, lemértem, kb. húsz deka, szemben szokványos társával, ami alig öt.

A Kiküldetés ideje alatt minden reggelt ott kezdtem, a vásárlás közben a ruhámba gyűjtött péksütemény-illat elkísért és felvidított a nap további részében... (Természetesen övék a heti púp, kár, hogy nincs honlapjuk, csak egy fényképet tudok idebiggyeszteni...)

Aztán véget ért a Kiküldetés, de időnként még alkalomszerűen vissza-vissza kell járnom a helyszínre, ilyenkor mindig bekalkulálok egy-egy kiadós vásárlást. Ezt veszélyeztette most a villamos idő előtti, vagyis nélkülem történő indulása...

El is mondtam a néninek, hogy ezért tartom ezt problémának. Mire Ő elmesélte, hogy éppen a Tescoba készül. Írta az akciós újság, hogy lehet Gútai lisztet kapni. Amit Dunaszerdahelyen gyártanak, vagyis magyar termék, csak a határon túl készül. Ahogy a nénit is, aki ott született, csak negyvenötben áttelepültek. Ezen meglepődtem, jeleztem, nem úgy néz ki, mint aki elmúlt hatvan éves. Jóleső mosollyal nyugtázta, majd kifejtette, hogy ő most vesz négy-öt kilót (amiennyit elbír), a "hatalmas" nyugdíjából élősködik egy kicsit rajtunk, fiatalokon. Kifejtettem Neki, hogy ez egy nagy baromság, és hogy amikor valami fórumon ilyesmit olvasok, akkor mindig visszaírom, hogy "Persze, hogy nem érdemli meg a tizenharmadik havit, mert barom volt, ahelyett, hogy félretette volna, hagyta, hogy a te nevelésedre, oktatásodra fordítsák, teljesen fölöslegesen..."
Ez is jólesett a néninek. Még azt is elmeséltem, hogy nálam a "szlovákiai nosztalgia" a Deli csokit jelenti, és hogy nyáron milyen jól "feltankoltam" a párkányi Bilában.

Lassan megérkeztünk a Haller utcába, le kellett szállnom, elbúcsúztunk. A Hatalmas Zsömlék Birodalma felé ballagva azon elmélkedtem, hogy több Gútai liszt és Blendi pékség kellene ebbe az országba, akkor talán előrébb tartanánk... 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr9998442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt79 2009.03.24. 08:33:13

Igazad van. Teljes mértékben egyetértek veled. Amúgy nagyon tetszik ez a bejegyzés (is), ezt is kéretik felvenni a könyv formájában megjelenő önéletrajzba :).

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2009.04.11. 17:00:48

Blendi pékség a legjobb. a nevüket csak a blokkról néztem le, engem lenyűgözött a sós kiflijük is, meg a túrós szív :)
süti beállítások módosítása