Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Kiakadtam...

2009.01.09. 09:33 jacint70

Ezen. Arról van benne szó, hogy készült egy film, amit Budapesten 276-an néztek meg. Állami támogatásból. Most mondanék valami rettentő csúnyát. De ez egy szelíd hangvételű blog.

Ízlelgetem magamban. Harmincmillió forint. A teljes költségvetés. Amihez a jeles alkotógárda egy forintot sem tett hozzá. Nem saját pénzből, mert hol van az előírva, hogy egy filmet a rendezőnek kell saját zsebből finanszíroznia, de azért a produkciónak illene belelejmolnia egy kis pénzt. Picit azért látszódjon, hogy valakit sikerült meggyőzni, hogy ez a dolog ér is valamit.
Félreértés ne essék. Se a művészfilmekkel, sem az állami támogatással semmi bajom. Természetes - sajnos ez a mai, de valószínűleg mindenkori magyar valóság -, hogy egy gondolkodtató film nem fog hatalmas nézőszámot, bevételt és reklámpotenciált vonzani. Az sem igaz, hogy csak azokat a filmeket, (könyveket, festményeket, stb.) szabad csak elkészíteni, amelyek legalább nullszaldósak. Ha ez így működne, akkor csak Maunikasóból, szappanoperából meg amerikai giccsből állna a világ.
De valahol határt kell szabni a dolognak. Ami ennyire a kutyát sem érdekli, azt azért nem kéne támogatni. Pláne nem egy olyan országban, ahol az illetéket is áfa terheli, valamint gyakran elhangzik, hogy ilyen nehéz gazdasági helyzetben semmire sincs pénz.

Láthatóan az alkotókat sem izgatja, hogy senkit nem érdekel a filmjük.
A "nagynevű" Buharov rendező simán legyint egyet:"Manapság a mozibajárási szokások megváltoztak, otthon ott a plazmatévé, és a filmeket ingyen le lehet tölteni a netről." Persze, mert a kertévék tömegével adják a rétegfilmeket. Az is valószínű, hogy Budapesten finomlelkű rétegfilm-rajongók százezrei töltik le ezt a nagyszerű alkotást, ahelyett hogy elmennének moziba.

Egy picit én is szeretnék demagóg lenni. Múlt év végén kedvenc jégkorongválogatottam nem kapott egy fillér támogatást se az A csoportos felkészüléshez. Nem harminc milliót, egy fillért sem. Rendben, hogy a hoki is rétegszórakozás, de van egy apró különbség, hogy a magyar válogatottat novemberben kábé huszonhatezren nézték meg...

Próbáltam tájékozódni, hogy miről is szól a film. Legalább őszinte:

"Barátunk emeli a poharát, és mi fizetjük a számlát"

2 komment

Címkék: mozi támogatás lassú tükör herdálás

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr92866923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.01.09. 12:43:28

Hát, fene tudja. Nehéz dolog ez. Néhány dolgot hozzáfűznék:

Elsősorban azt, hogy valahogy a művészfilmek "sikerességét" is mérni kellene, cak persze más skálán. Ez olyasmit jelentene, hogy:

1) Valami minimális marketinget minden támogatott filmhez rendelni kellene. Ha nincs marketing, nincs néző. Nyílván nem várost elborító óriásplakátokra gondolok, de legyenek hirdetve az interneten, netán a Pesti Estben, a mozikban, plakátokon, filmes portálokon, stb.

2) Figyelem az itthoni kritikai visszhangot. Továbbá kiviszem filmfesztiválokra és figyelem a külföldi kritikai visszhangot is, ami speciel még fontosabb is.

3) Figyelem a nézői visszhangot is, pl. a film honlapján csinálok egy fórumot. Az se teljesen mindegy, hogy az a 200 vagy 2000 ember, aki látta, odavan-e érte és azt mondja, megvilágosult tőle, mostantól más az élete vagy ellenkezőleg, egy nagy sz.rnak tartja.

4) Egy idő után letölthetővé teszem a filmet ingyen, és figyelem, hányan töltik le: ez is egyfajta "nézőszám" lenne.


(Egyébként lehet, hogy valamilyen formában mindez létezik, csak én nem tudok róla.)

Mindez persze csak utólagos értékelést ad. Szerintem óhatatlan, hogy egy adott éves termésbe becsúsznak olyan filmek, amikre nem kellett volna költeni, de ezt előre nem lehet tudni. A fenti "mérési" módszerek is igazából csak arra lennének jók, hogy egy idő után kizárják azokat, akik már leszerepeltek.

Mellesleg, a Buharov filmről a hazai kritika nem olyan rossz, a filmszemlén még díjazták is, ez szóljon a mentségükre. Mondjuk hosszú távon azért egy ennyire "réteg" filmtől már nemzetközi kritikai sikert is elvárnék, mert a hazai kritikai siker esetén valahogy óhatatlanul felmerül bennem a filmes társadalom belterjességének problémája: ha van tíz haver filmkritikus, az már képes itthoni "kritikai" sikert generálni.

Zsolt79 2009.01.19. 09:52:02

Annyit én is hozzáfűznék, hogy manapság senkit nem érdekel az ilyen jellegű film... Legyen benne rengeteg robbanás, spricceljen a vér, vaduljanak meg az érzékszervek az 5.1-es hangzástól, az igen, azért érdemes elmenni moziba, vagy legalább letölteni az otthoni házimozira... Máskülönben sz*t sem ér az egész... Ez van, erre van igény és a fim világ mindent megtesz ennek az igénynek a kielégítésére...
Persze mint magánszemély jegyzem meg, hogy leírás alapján és sem nézném meg a filmet, max azért mert a "mienk"...
süti beállítások módosítása