Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztró (1) gasztro (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Hogyan fakasszunk adókártyát gyermekünknek?

2015.07.30. 12:14 jacint70

Mert januártól az is kell. Illetve nem biztos, hogy pont az adókártya kell, lehet, hogy elég az adóazonosító jel. Viszont azt földi halandó honnan máshonnan tudhatná, mintsem az adókártyáról?

De az csak Kiccsaj 2-nek van, Kiccsajnak nincs. Amikor Kiccsaj születése után elmentem a bankba az életkezdési támogatás miatt, akkor mondták, hogy majd ők elkérik azt a Jelet. Viszont velem nem közölték, kártyát meg nem kaptam.
Na jó, eddig nem izgatott túlzottan a dolog, mivel "úri" dolgom volt, a családi adókedvezmény igénylésekor, meg adóbevalláskor ezt nem kellett megadni, elég volt a születési dátum és hely meg az anyja neve.

De ennek a lazaságnak immáron vége, januártól kötelező a Jel. Mivel állítólag sokan visszaéltek. Hogy hogyan az nem derült ki, de logikusan végiggondolva, ezt háromféle módon lehet:


1. Beírunk egy "képzelt" gyereket. Ezt eléggé nehezen tudom elképzelni, mert elvileg be is hívhatják az embert ellenőrzésre, és akkor nem csak, hogy nem tudja igazolni a kölök létezését, de még kimagyarázni se nagyon lehet az ilyesmit.

2. Megvan az a pulya, csak nem jár rá a jogosultság.  Mert például éppen most múlt tizennyolc, de egyetemre jár, ezért a család "jóhiszeműen" megigényli az adókönnyítést. Ez is rizikós, de legalább lebukás esetén lehet adni az ártatlant.

3. Valid a csemete, viszont mindkét szülő beszámítja a kontingensbe. Ez is simán magyarázható, pl. elvált szülők esetén.

Mondjuk a kettes számú eset a Jel nélkül, születési dátum alapján triviálisan szűrhető. A hármas is, elvégre a megadott adatok alapján eléggé egyértelműen  - bár ehhez azért a blogger azon tudása is szükséges, amit a KEK KH-nak (illetve mindenféle nevű elődeinek) végzett munkája során szerzett be - beazonosíthatók a magyarországi adózók.

Na, de nézzük, hogyan lehet beszerezni - még azon melegében, elvégre decemberben már a karácsonyfát dédelgetjük, illetve addigra jól elfelejtkezünk az egészről - azt az adókártyát. Ehhez a T34-es szovjet páncélost adatlapot kell kitölteni.
Ha csak ennyi, hogy kitöltöm, elküldöm az ügyfélkapun, és kapom a kártyát, akkor legyen. Elvégre ez még ingyen is van.

Elkezdem kitölteni, szépen beletrafálgatok a rovatokba, még azt is eltalálom, hogy az adatlap kiállításának okaként az "adóazonosító jellel rendelkező gyermek részére történő adóigazolvány kitöltése első esetben" körmondatot kell megjelölni.
Majd kezdődnek a nehézségek.
Először is van egy olyan rovat, ami azt firtatja, hogy van-e adóazonosító jel. Az van, csak nem tudom. Meg különben is, ezt jelöltem be, mint indok. Viszont, ha bejelölöm, hogy van, akkor hangosan követeli, hogy adjam meg. De nem tudom. Kínomban bejelölöm, hogy nincs.

Leküzdöm a rovatokat, szorgalmasan töltögetem a hibalista alapján, minden hiányt pótolok, már küldeném is, amikor közli, hogy szülőként ezt csak akkor lehet, ha kitöltöm a T180-as lapot is, amiben bejelentem a képviseleti jogosultságomat a gyerekkel kapcsolatban.
Keresem a T180-at, nincs sehol, pedig még a Terminator Genysis-t is gyorsan megnézem. Rákeresek szöveg szerint, kidob egy EGYKE nevű nyomtatványt. Bár a Kiccsajnak van testvére, azért megpróbálom.
Nem megy. Mert a saját adataimat - mint képviselő - ugyan ki tudom tölteni, de a képviseltnél megint hangosan követeli a Jelet.

Felhívom a navszupportot, kellemes meglepetésemre pár csörgés után fel is veszik, előadom a bánatom, hogy nem tudom a Jelet. A hölgy nagyon készséges, mondja, hogy nyugodtan jelöljem be a nemet.
Ezzel megvagyunk, rákérdezek a T180-ra. Az már nincs, helyette az EGYKE van július 15-től, töltsem ki azt.
Elmondom, hogy próbáltam, de az is követeli a Jelet.

Együttérző sóhaj a túloldalról - franc ebbe a sok hülye informatikusba -, akkor küldjem el postán EGYKE nélkül, de mellékeljem a születési anyakönyvi kivonat, meg a gyerek lakcímkártyájának másolatát. Arra rájövök, hogy az előbbi alapján döntik el, hogy én vagyok-e az apja, azt meg nem firtatom, hogy az utóbbi meg minek. Ahogy azt sem, hogy a két másolatot miért nem lehet az elektronikus adatlap mellé becsatolni - a program ad ilyesmire lehetőséget -, ott minek kell az EGYKE.

Nyomtatok, szkennelek, nyomtatok, borítékolok. A posta itt a Sarki Plázában, majd átugrom valamikor. Azt a párszáz forintot is kibírom, amibe az ajánlott levél kerül...

Aztán majd várom a folytatást. Nem nagy ügy, elvégre eddig csak - a blogbejegyzés megírásán kívül - kb. három órát öltem az ügybe, az állampolgár meg úgyis mindig mindenre ráér, inkább ő dolgozzon, mint az aparát.
Például úgy, hogy kampányszerűen kiszórják a 2005. és 2008. között született gyerekek adókártyáit igénylés nélkül.
Mivel ezeket amúgy is ki kell majd küldeni, csak így még jól el lehet bírálgatni a küldeményeket, illetve válaszolgatni kell a magamfajta aggályoskodók kérdéseire.

Lehetőleg mindezt decemberben, hiszen gondolom, az intézkedésnek az a célja, hogy januártól minden jogos igénylő megkapja a neki járó családi kedvezményt...

Update 2015.07.30. 13:49:  Időközben Zizi77 dobott egy "mentőövet". Ha ugyanis megvan még az a levél, amit a babakötvény installálásakor küldött az Álomkincstár, akkor azon is szerepel a Jel. Más kérdés, hogy nyolc éve még nem volt családi adókedvezmény, meg rovat az adóbevalláson, így nem feltétlenül kellett rögzülnie annak, hogy van ilyen levél is... 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr707665176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zizi77 2015.07.30. 13:26:06

A miénk 2006-ban született, így azonosítója van, kártyája nincs. Babakötvényes levélben benne volt anno. Eddig is kellett az iskolakezdési támogatáshoz. Igazolványt egyenlőre nem kérünk, de speciel én értem, hogy így könnyebb és gyorsabb az adókedvezmény jogosságánsk ellenörzése.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2015.07.30. 13:47:44

@zizi77: Zizi, Te Istenkirály(nő?) vagy!
Erre a levélre már nem is emlékeztem, (miért is kéne???) de most feltúrtam a papírokat, és szó szerint a fiók mélyén megtaláltam!
Azért valószínűleg most már ki fogom kérni a kártyát, ha már így összekészültem, de legalább már nincs igazi tétje a dolognak... ;-)

zizi77 2015.07.30. 13:51:36

@jacint70: örülök, hogy segíthettem! :)
Az viszont szív, akinek 2005-ös a csemete, mert akkor még nem volt babakötvény!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2015.07.30. 14:04:56

@zizi77: +1x köszi, ez életem első olyan blogbejegyzése, amiből konkrét hasznom származott... ;-)
Tényleg szív, de kicsit mást... ;-) Mivel akkor nincs is Jele, tehát azt kell megigényelni, nem a kártyakiadást.
E szerint: hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_n%C3%A9pess%C3%A9ge#Sz.C3.BClet.C3.A9sek_.C3.A9s_hal.C3.A1loz.C3.A1sok
kb. 700 000 gyerek született 1998 és 2005 között, biztos nagy öröm lesz ennyi jelet rövid idő alatt legenerálni, és "megkártyázni"... ;-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2015.07.30. 16:39:22

Én szerencsére most kimaradok ebből. A kicsi már kapott Jelet automatice, a nagyobbnak meg akkor igényeltem Jelet, amikor nyitottam neki babakötvényt a kincstárnál, merthogy ahhoz is kell(ett).

Kitöltöttem vmi webről letöltött adatlapot (talán épp az általad említett T34-est), bevittem valami félreeső apeh irodába (Budafokra, ott nem szoktak sokan várakozni), leadtam. A Jelet meglepő módon egy pillanat alatt legenerálták, adtak is róla egy papírt, ami nagyon jó volt, mert a Kincstárhoz mehettem ezzel izibe.

A kártyára viszont csak igéretet tettek, hogy postán kiküldik. Soha nem érkezett meg. Így most abban a helyzetben vagyok, hogy tudom a gyerek Jelét, de kártyája nincs, így reménykedem, hogy mindenütt elhiszik a számot bemondásra és a kértya bemutatására sosem lesz szükség, .

Már csak azért se, mert emlékeim szerint az első kártyát adja csak a Zállam ingyen, az elveszett kártya pótlása már fizetős. És persze tutibiztos, hogy semmilyen módon nem tudnám lenyeletni a Sosemhibázó Tökéletes Csodamagyar Zállammal, hogy nem én vesztettem el, hanem ők vagy a posta...

Advanced Flight 2015.09.28. 00:05:09

Nálam mindkettőnél kérés nélkül küldtek mindent. Tértivel, persze.
süti beállítások módosítása