Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Miért vegyünk eredeti DVD-t?

2011.08.06. 11:37 jacint70

Mert a letöltés az lopás. Ellentétben azzal, amikor valakik lenyúlják annak az SD kártyának az árának egy részét, ami csak akkor ugrik ki a videokamerából, amikor a felvételeket átmásolom a számítógépre. Meg abból a DVD-ból is nyúlnak, amin eljuttatom a cimbinek, akivel együtt nyaraltam. Vagyis, ha én letöltöm Presserpicibácsi lemezét, akkor én egy utolsó cenk vagyok, de amikor Presserpicibácsi tesz el (kétszer is) lóvét - tőlem - az én "Nyaralás Dörgicsén" című opuszom után, az rendben van.

De legyünk komolyak! Értem én, hogy ha letöltök havi egy-két filmet, az fel sem tűnik, de ha mindenki így gondolkodik, akkor a filmeseknek nem lesz bevétele, így új alkotások sem lesznek, vagyis előbb-utóbb a kapuban lesz az öngól.
Vegyük észre, hogy abban a pillanatban, ahogy egy adatformátum bitek sorozatává alakítható (felkészül könyv, lásd e-book), és számítógépen kezelhető, onnantól kezdve egyfelől a lopás relativizálódik - hiszen csak szellemi termékről, másolásról van szó -, másrészt könnyűvé, nehezen tettenérhetővé válik.
Persze lehet kísérletezni mindenféle másolásvédelemmel, de lássuk be, mindig akad valami okos egyetemista, hekker, aki egyfajta "szabadságharcként" felfogva, vagy "az hírért, névét" fel fogja törni.
Itt csak egy megoldás létezik, olcsón letölthetővé tenni a terméket! Hiszen ha egy - esetleg szinkronizált - filmhez 3-500 Ft-ért hozzá lehet jutni, akkor a "kényelmes polgárság"  nem fog nekiállni szenvedni a torrenttel, ami vagy van vagy nincs, vagy van hozzá felirat vagy nincs, és ha van, akkor vagy pontos vagy elcsúszik, az állandó utánállítással elrontva a műélvezetet.

De amíg a kiadók erre rá nem jönnek, következzen két eset, ami alkalmas a "bűntudat enyhítésére"...
Mert szoktam DVD-t venni! Na nem ötezerért, csak maximum ezerért. Nálam itt van a lélektani határ.
Nemrég megvettem a Hősök című háborús filmet. Mivel szeretem a háborús filmeket. Olyan sokat nem vártam egy ismeretlen - vagyis moziban nem játszott - műtől, de gondoltam egy könnyű esti vizuális rágóguminak megteszi.
Hát nem! Ez valóban "mű" volt, nem igazi. A történet egyszerűen egy nagy zagyvaság. Vannak benne amerikai hadtáposok, akiknek lőszert kéne vinniük a bajtársaiknak, akiket erősen szorongat az ellen, és már majdnem elfogyott nekik... Na, ehhez képest napokig folyik a három láda lőszer szállítása, ami aztán meg sem érkezik. Aztán vannak németek, akik nagyon örülnek az olasz erősítésnek, de ennek ellenére, ahol érik, szívatják, lenézik őket. Meg olasz partizánok, akik csak a németeket ölik, az olasz katonákat nem, akik viszont még elfogásuk esetén sem állnak át, hanem inkább az amerikaik ellen harcolnak. Mindez véletlenszerűen egymás után dobálva, az egyes szálak még véletlenül sem találkoznak össze egy csúcspontban. 
A döntő csatajelenetben három német harcol tíz amerikaival, no ennél még az egykori Honfoglalás című filmben is nagyobb volt a statisztéria, az amúgy igen szellősre koreografált besenyő-magyar derbin.
Ráadásul a szinkronnal is spóroltak, csak az olaszok beszéltek magyarul, a többieket feliratozták, hemzsegő helyesírási hibával.
Ha megnézzük a borítót, akkor repülőgépeket, ejtőernyősöket látunk, amikből egyetlen darab sincs a filmben. Meg rá van írva, hogy "Jobb, mint a Ryan közlegény megmentése"... Hát persze... És, "Jobban felépített és hangulatában is ezerszer jobb mint bármi, ami az utóbbi évtizedben a témában született". Aha, háát ehhez képest az Elit alakulat tényleg dilettáns "hómvideó"...
Ráadásul a cím is inkább ferdítés mint fordítás, az eredeti "The fallen", inkább bukottat mint hőst jelent...
Vagyis ez a borító - amely egyben a csábítás eszköze -, finoman szólva is alkalmas a vásárló megtévesztésére...

A másikkal - Belphegor, a Louvre fantomja - nem volt ilyen probléma, azt Sophie Marceau miatt vettem meg, és volt is benne Sophie Marceau rogyásig. Mindezt háromszáz forintért, valamelyik bevásárlóközpontban, pedig megvehettem volna drágábbért is.
Sőt, megvehettem volna még drágábbért, emlékeim szerint öt éve még háromezer fölött vesztegették... Amit szintén nem értek... Elvégre egy film nem avul, elvileg a médiának is bírnia kell, akkor hogy-hogy ekkora áresés lehetséges? Nem lehet, hogy az újdonságok egy leheletnyivel túl vannak árazva?
Ami kapásból nem tetszett, hogy a DVD elején ott van a Csajok a csúcson előzetese... Átpörgethetetlenül... Miért kell nekem kéretlen reklámot végignézni, ha kifizettem a film árát?
Néztem a filmet, egészen a hatvanadig percig. Mert akkor elkezdett szétesni a kép. Majd meg is állt a vetítés. Próbáltam újraindítani, ugyanez. Beteszem a számítógépbe, fel sem ismeri.  Megpucolom a lemezt, semmi változás, leszámítva, hogy látom, tiszta karc az egész. Átmegyek a szomszédhoz, hasonló az eredmény, tetézve azzal, hogy már nagyon idegesít az átugorhatatlan Csajok a csúcson...

Elkezdtem gondolkodni... Ha visszaviszem, akkor többet költök benzinre, mint amennyiért vettem, ráadásul aznapra már be is zárt az áruház. Gyorsan beizzítottam a gépet, egy óra múlva már néztem is a letöltött verziót.
Lelkiismeret-furdalásom nulla, elvégre egyszer már kifizettem a jogdíjat, ezért nehezen fenyegethet bármivel is Presserpicibácsi... 

4 komment

Címkék: letöltés artisjus jogdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr213129661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goumideaumineaux 2011.08.08. 08:26:00

Üdv, démosz!

Hasonló élményem nekem is van. Megvettük DVD-n a Gosford parkot. Kénytelenek vagyunk magyarul nézni, mert a magyar felirat annyira el van cseszve, hogy élvezhetetlen a mű. Félrefordítások tömkelege, ugyanakkor a szinkronja jól sikerült. Érthetetlen, miért nem lehetett a szinkront bevarázsolni a feliratba. Asszem, mi anno nyolcezret áldoztunk rá. Kapják be!

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.08.09. 19:40:09

A Belfegorrról én anno (még 2001-ben) kb. azt írtam, hogy még Sophie Marceau jelenléte és a nagyjából 1 darab tényleg jó gag se menti meg, annyira idegesítően unalmas.

Egyébként nyílván Belfegor bosszúja ért utol... ;-)

Viszont (végigtekintve a DVD gyűjteményemen) a lélektani ezres határ nálam is érvényben van. Ráadásul ez az az összeg, amibe szerintem még az alkotók (beleértve a szinkront is) tisztes jövedelme is belefér.

Az kevéssé zavar, ha a film bemutatása után beletelik 1-2 évbe, míg lemegy az dvd ára, végülis ez egy ősrégi kereskedelmi fogás, az újdonság mindig drágább. Viszont az, hogy némelyik tízenéves film is még több ezresbe kerül, az már tényleg értelmetlen.

Persze nem látok bele a forgalmazók pénztárcájába, lehet, hogy nekik így is üzlet...

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2011.08.14. 22:15:06

Valóban az a baj a filmekkel, hogy ha nem tetszett, nem kérhetem vissza az árát. Amikor a mester ocsmányul rakta le a járólapot, rárivalltam és kijavította. Ha hibás árut küld a futárszolgálat, visszaküldöm.
Ugyanez a filmnél nem működik, ha nem felelt meg a néző elvárásainak a film, nemcsak az árát, de az a két órát sem kapja vissza az életéből.

Másrészt a DVD-vel az a baj, hogy nincs DVD lejátszóm. AZ a furcsa állatfaj vagyok, akinek MINDEN pár winchesteren pihen, backupostul. A letöltött filmbe, jóval egyszerűbb beletekerni, tárolni. És igen, ha lenne értelmes áru letöltés (nagyjából ez a 300 forint környéke), nem szarakodna az ember torrentvadászattal, aztán vagy lejön, vagy nem.
Sorozatoknál mennyire lopás a letöltése? Elvégre leadják TV-ben, az meg majdnem ingyér' van.
Ezzel persze megint van pár gond, hogy nincs TVm. És ha lenne is, nekem akkor kezdődjön, amikor én akarom. Akkor legyen pisiszünet, amikor én akarom. (Nem beszélve arról, hogy magyar TVben csak magyar szinkronnal élvezhetem, hónapokkal az amerikai premier után, ha meg nagyon érdekel a következő Dexter, akkor TVpremier után 3-4 órával fenn van a neten...

Áh, rohadt ingyenélők vagyunk mind, csak megmagyarázzuk miért töltünk le. Bár hangsúlyoznám, Magyarországon a letöltés legális, akkor lesz bűncselekmény, ha aljas haszonszerzési indokból töltöd le, és a szomszéd misinek kiírod 300ért DVDre.

aates 2011.09.01. 13:11:24

Azt azért nem árt tudni, hogy ha bármilyen adathordozóra töltöd le a filmet és megnézed, vagy ellenszolgáltatás nélkül másnak ajándékozod, akkor bizony nem szegsz meg semmilyen törvényt! Minden adathordozó árában - általad is kifogásolva - benne van a jogdíj, azt "visszaosztják". Nyilvános vetítése, meg ilyesmi a tilos, egy jó régi műsoros kazin meg tudod nézni a teljes listát ;)
Torrentezéssel az a gond, hogy Te viszont nem töltheted fel/vissza, és ezt nem tudod megkerülni az általam ismert torrentezésre alkalmas programokkal, hiszen letöltés közben is visszaoszt - szóval ezen a ponton megy át a történet törvényszegésbe.... Csak a pontosság miatt ;)
süti beállítások módosítása