Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Tour de Cimetière

2009.10.31. 07:15 jacint70

Hétvégén Halottak Napja. Pontosabban jövő kedden, de az ilyenkor szokásos temetőlátogatást hétvégén szoktuk lerendezni. Még pontosabban két hétvégén, mivel Anyukám szülei az Alföldi Megyeszékhelyen nyugszanak, ahhoz meg nincs kedvem, hogy egy egész hétvégét temetőkben töltsek. Ezért oda mindig egy héttel korábban szoktunk menni. Meg ha ott vagyunk, akkor meglátogatjuk a Keresztszüleimet is.

Ezeknek a látogatásoknak - természetesen - saját koreográfiájuk van. Kezdődik azzal, hogy az Alföldi Megyeszékhelyig tudom az utat, viszont a temető környékén már elbizonytalanodom, az utolsó mellékutcás szakaszt mindig más-más nyomvonalon küzdöm le. Következő kedves toposz a parkolóhely-keresés. Az év egyéb időszakaiban ez nem probléma, de ilyenkor hiába megyünk egy héttel korábban, mások is ezt teszik, ezúttal csak a "sárosban" találok helyett. Következik a virágvásárlás. A temető előtt megvannak a fix telepítésű árusítóhelyek, de ilyenkor - szó szerint - felvirágzik az idényjellegű mörcsendájz, alkalmi pavilonokból is árulják a növényeket. A Kiccsaj meg is áll az elsőnél, szimatolja a labdarózsákat. Az eladó néni kedvesen mosolyog, nem hajt el, hogy ne piszkáljuk a terméket, döntök, ezúttal labdarózsákat viszünk, eltekintünk a szokásos szekfűtől. Veszek kétszer három szálat (Nagyszüleim számomra ismeretlen, de nem firtatott okból külön helyen nyugszanak), majd elindulunk a temetőbe. Persze a Kiccsaj nem hagyja magát, Ő akarja vinni a virágokat. Kompromisszum születik, egyet hozhat, a többit én viszem. Közben kiderül, hogy az előre megvett mécsesek a kocsiban, a gyufa meg otthon maradt. Sebaj, visszamegyek, illetve az egyik alkalmi árustól veszek egy doboz  gyufát. Gyufát nem szoktam venni, a sütő elektromos, a főzőlapban meg van szikragyújtó, míg várom a sorom, töprengek, most vajon mennyibe kerül. Gyerekkoromban még negyven fillér volt, sorra kerülök, kiderül, húsz forint.

Végre bejutunk a temetőbe, elindulunk megkeresni Nagymamám sírját. Természetesen a parcellaszámot nem tudom, két temetőlátogatás között meg mindig elfelejtem az útvonalat, ezért ez a momentum is kétesélyes. Ha elsőre sikerül megfelelő helyen balra lefordulni, akkor sima ügy, különben negyedórás eltévedéses bolyongás. De most mázlim van, gyorsan odaérek. A Zasszony meg a Kiccsaj kicsit lemarad, a Feleségem próbálja magyarázni, hogy most Apa nagyszüleit látogatjuk meg, illetve az emlékművüket, mert őket már nem lehet látni. Persze a Kiccsaj két és fél évének minden magabiztosságával rávágja, hogy Ő látja őket. Én közben helyükre vázázom a virágokat, és igyekszem meggyújtani a mécsest a pont erre az alkalomra feltámadó szélben. Közben eszembe jutnak a régi idők, amikor még csak egyszerű teamécseseket lehetett kapni, nem mindenféle üvegkalickás csodákat. Meg, hogy azokkal milyen jókat lehetett küzdeni, mivel állandóan elaludtak a szélben, a sírnál töltött kegyeleti idő alatt akár egy doboz gyufa is elfogyott. Közben befut a család is, a Zasszony szerint nem állnak jól a virágok, elkezdi át rakosgatni őket. Persze az első verzió nem jó, a második sem, a tizenötödiknél tiszta ideg vagyok. A kontinuitás most is megvan, Anyukám is pont ezt szokta csinálni. A harminchetedik változatnál végre - én nem nagyon látom a különbséget az elsőhöz képest - végre jónak van nyilvánítva az eredmény. Közben én már ötödszörre szedem le a Kiccsajt a környező sírokról.

Mielőtt kezdődne az egész előről, kihasználom az alkalmat, és elindulunk Nagyapám sírjához. A szél - ideiglenesen - megáll, áthat a temető csöndje, amit csak a földre hulló levelek landolásának nesze tör meg időnként. Nagyapám sírjának megtalálása viszonylag egyszerű, csak türelmesnek kell lenni, mert az utolsó soron kell jobbrafordulni. Ez azért nehézkes, mert mindig benne van az emberben, hogy "jajj, már túlmentem", és korábban visszafordul. De ezúttal kötélből vannak az idegeim, kivárom a megfelelő pillanatot, csak ott kanyarodom. A lekanyarodást követően kezdődik az egész előlről, a sír viszonylag messze van, itt is kell a kitartás, a kételyek határozott elhessegetése. Most apró nehezítés is van, sírkövesek dolgoznak a parcellában, és pont Nagyapám előtt parkolnak, eltakarva a nyughelyet. De megtaláljuk. Itt megismétlődnek az előbb leírt képsorok, a szél feltámad, küzdök a mécsessel, közben a Zasszony tizennyolc kisérlet alatt helyére illeszti a virágot.

Indulunk kifelé. Szerencsére ez már egyszerű, csak a párhuzamos "főúton" kell visszamenni. Itt is van "ismerős pont", az Alfödi Megyeszékhely Olimpiai Ezüstérmes Súlyemelőjének sírja. Amikor elmegyünk mellette, mindig eszembe jut a szöuli közvetítés, hogy drukkoltam Neki, a szakítás után még első helyen állt, de a lökés nem sikerült, ezért lett "csak" ezüst. Három év múlva az autóvezetés sem sikerült, a Megyeszékhely határában balesetet szenvedett...

Kiérünk a kapun. A "hivatalos" programnak vége, megyünk a Keresztszüleimhez, innentől a nap vidám családlátogatással, vendégeskedéssel telik.
Érdekes módon oda mindig egyből odatalálok...

3 komment

Címkék: halottak napja

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr61488184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2009.11.02. 00:13:27

Érdemes megemlíteni az elhúnyt sporoló nevét:
Messzi István olimpiai ezüstérmes súlyemelőnk, akiről Kecskeméten csarnokot is elneveztek, valamint emlékverseny fűződik a nevéhez.

Zsolt79 2010.05.28. 12:00:53

Számunkra is hasonló kálváriát jelent ez a nap. Apai nagyapám a városi temetőben van, de soha nem sikerült még egyből odatalálni... Ráadásul az apai rokonsággal igencsak laza szálak fűznek össze, összetartás kb. nulla a köbön. Nem részletezem, ezt a sírt évente egyszer látogatjuk, ellentétben a 30km-nyire lévő anyai ági dédnagyszülők sírjával, amit rendszeresen karban tartunk, kapáljuk, virágokat ültetünk, gyomlálunk, stb. Anyai nagyapám szüleinek sírja pedig Békéscsaba mellett, Gerendáson található, oda is csak átlag két évente szoktunk kimenni, de ezt már 76 éves nagyapám nem vállalja be. Szóval ilyenkor van mit szaladgálni, a különbség annyi, hogy nálunk ilyenkor nincs rokonlátogatás. Viszont én mindig örömmel megyek ki a dédnagyszüleim sírjához. Egyrészt egy falusi temetőt nem lehet összehasonlítani egy nagyvárosival, másrészt imádtam őket, náluk tanultam meg járni is, az egész gyerekkorom hozzájuk fűződik...

Zsolt79 2010.05.28. 12:06:10

Plusz, ide van eltemetve Almira is, az első kutyánk, aki tavaly ment el, 16 évesen. Mielőtt valaki megbotránkozna, hogy mertünk egy kutyát "emberi" temetőbe vinni, Mira nincs a temetőben és mégis ott van. Itt nincsenek kerítések, itt a kerítést hatalmas bodza és más bokrok képezik. Egy ilyen bokor tövében temettük el őt. Csak az tudja átérezni és nem röhögni egyet, aki igazán szereti az állatokat és élt már együtt másfél évtizedet egy olyan állttal akinek a hűsége és ragaszkodása jóval az ember fölé képes emelni egy ilyen állatot. Mert, sajnos, a hűség inkább jellemző az állatokra, mint az emberre...
süti beállítások módosítása