Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

A marketing csapdájában

2009.02.17. 21:16 jacint70

Haldoklik a videónk. A jelenség abból áll, hogy lejátszás közben az eredeti képhez csinos kis csíkok és csillogó pöttyök adódnak hozzá. Megnézettük a szomszéd tévészerelővel, és miután tisztáztuk, hogy a fejtisztítás nevű olcsó és gyors beavatkozáson már túl vagyunk, kijelentette, hogy letört/elkopott a a lejátszófej sarka, ki kell cserélni. Mivel a fej fődarab, ezért az alkatrész is drága, másrészt a szerelés is macerás, tehát az is sokba került. Na azt nem.

Minek ruházzak be egy rakás pénzt, amikor lehet, hogy két hónap múlva egy másik fődarab megy tönkre? Ráadásul a VHS kihalófélben lévő technika, ennyi pénzért - vagy egy kicsivel többért - inkább vegyünk valami modernebbet. Egy DVD felvevőt. Na, de milyet? Van merevlemezes meg merevlemez nélküli. A merevlemezes az számomra azt sugallja, hogy a felvételt először oda menti valami fájlba, és kérésre készíti el a DVD-t az ő speciális formátumában. Milyen jó lenne, ha ezt ki lehetne nyerni a szerkezetből... Mert akkor meg tudnék oldani egy másik régi problémát, a VHS felvételeim digitalizálását. Van egy régi VHS kamerám, a Kiccsajról azzal készült egy csomó szalag, azokat is át kéne ültetni korszerűbb adathordozóra. Némi szerkesztést is igényelnének, hogy eltávolítsam a nem mindig tökéletes operatőri munka nyomait. A digitalizálást lehetne számítógéppel is végezni, de az egyszerűen nem sikerül. Vettem célhardvert, csak nem működik együtt a lapitopimmal. Eldobálja a képkockákat. Hosszú heteket kínlódtam vele, nem sikerült rájönnöm az okára. Másnál működik a ketyere, nálam másik ketyere sem... Egyszerűen van a gépben valami, ami nem tűri ezt a fajta tevékenységet. Viszont adtak hozzá egy egész jó szerkesztő szoftvert. Tehát, ha sikerülne egy merevlemezes felvevővel digitalizálni (ennek azért mennie kéne...), majd az eredményt egy fájlban kimenteni a készülékből, akkor ez a probléma megoldódna.
Következő szempont az 5.1-es fülhallgató. Amikor a jelenlegi DVD lejátszót vettem, akkor izgatott a házimozizás is. Olyan nagyon nem, ezért úgy döntöttem, hogy nem rakom teli a nagyszobát hangszórókkal, meg a hozzátartozó kábelrengeteggel, a havi egy-két csihipuhis filmhez bőven elég egy fülhallgató is. Viszont olyan lejátszó, amibe bele lehet dugni a hat kis dugaszt, csak noname van. A márkásokból egyszerűen kihagyják ezeket a csatlakozókat. Valahol spórolni kell, ha már a márkát jelző felirat olyan drága, hogy kétszeresére növeli az árat a névtelen példányokhoz képest. Négy éve vettem egy olyat tízezerért, azzal a felkiálltással, hogy ha egy évig bírja, már megérte, legfeljebb veszek egy másikat. Persze azóta is vígan működik.
Az is jó lenne, ha a sok felgyűlt videokazettát is le lehetne játszani. Most két készüléket használunk (az Antenna Digital set top boxon kívül), jó lenne legalább az egyiktől megszabadulni, egy bitbarát Tarzan már így is otthonosan érezné magát a tévé körüli kábeldzsungelben, nem kéne a liánok számát tovább szaporítani. 

Összefoglalva, az alábbi tulajdonságokkal rendelkező készülékre lenne szükségem:

  • Legyen benne merevlemez, amit pl. USB-n keresztül rá tudok kötni a számítógépre
  • Legyen benne videomagnó és DVD
  • Legyen a hátulján analóg 5.1-es audio kimenet
  • Lehetőleg névtelen legyen, ha van benne képjavító processzor
  • Ha egy sima DVD lejátszót meg lehet kapni tízezer alatt, akkor ez se kerüljön többe negyvenezer forintnál. Elvégre egy év múlva már semmit nem fog érni, két év múlva meg már úgyis csak a szomszédra számíthatunk, ha elromlik...

Úgy gondoltam, ezek az igények nem rugaszkodnak el a valóságtól, a felsorolt technológiák külön-külön már léteznek. Körbenéztem a neten, és az alábbiakat tapasztaltam:

  • Csak olyan gép van, aminek a merevlemeze pusztán kapacitásbővítésre szolgál, filmet kinyerni DVD-re íráson kívül máshogy nem lehet. (Aminek sok értelme nincs, ha felveszek száz órányi anyagot, úgysem lesz időm végignézni...)
  • Nincsenek névtelen gépek, ebből következően nincs analóg 5.1-es kimenet sem... A legolcsóbb - csak DVD felvevőt tartalmazó - masina is harmincezer forint...
  • Ha egy készülékben van video, akkor merevlemez már nincs benne, igaz ez az első pont miatt úgysem akkora probléma...

Tanulság? A marketingesek és egyéb "kreatívok" definiálták a lusta egyenjúzert, aki csak veszi-veszi fel a sok műsort a merevlemezre, néha kíir ezt-azt, ha kell a havernak, korábbi videokazetta-gyűjteményét a tönkrement videoval együtt már rég kihajította. Aki ennél többre vágyik, az szokás szerint le van tojva, görcsöljön csak az igényeivel, nehogy már belerakjunk abba a készülékbe plusz egy alkatrészt pár dollár értékben, mert akkor a végén még nem fogja futni újabb "reklámszakemberek" felvételére, akik jól bemagyarázzák a felhasználóknak, hogy jó ez nekik úgy, ahogy van...

Kiegészítés 2009.03.03. 07:42:Szombaton voltam a Fukar áruházban, ahol az alábbiakat tapasztaltam:

  • Az "egypolcnyi" DVD soron mindössze négy vagy öt DVD felvevőt találtam, ezek szerint (bár a felmérés távolról sem nevezhető reprezentatívnak) még nem terjedt el annyira, hogy a noname gyártók is rácuppanjanak. Ez nagyjából magyarázza is a viszonylag magas árakat.
  • Volt köztük egy merevlemezes-videos aparát is, de az a kilencvenezres árcédula nem ösztönzött azonnali vásárlásra... 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr67949446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

munkagep 2009.03.02. 12:09:56

szerintem annak sima szerzősi jogi okai vannak, hogy a DVD felvevőt nem tudod egykönnyen a számítógéppel összekacsolni, vagyis, hogy csak bemenet van rajta, kimenet már kevésbé. De ez csak egy tipp.

Viszont ha nincs más, vegyél egy DVD felvevőt, én meg kölcsönbe odaadom a videomagnómat, nekem már nem kell, mert vettem DVD felvevőt... :-)

munkagep 2009.03.02. 12:10:50

mielőtt rákérdezel, merevlemezes, Samsung, a kódját majd megnézem otthon, ha érdekel.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.03.03. 07:51:42

@munkagep: Nem hiszem, hogy jogi akadálya lenne, mert akkor a számítógépes tv tunerek is csak valami "kacifántba" lennének hajlandóak menteni...
Meg ugye a DVD-ből is kinyerhető a dolog, csak szoftver, idő és minőségvesztés kérdése a dolog...
süti beállítások módosítása