Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Korlátfestés - II. rész, a pilot

2008.08.19. 21:33 jacint70

Miután jól összevásároltam az eszközöket, gondoltam, itt az ideje megkezdeni a melót. Újra az informatikában szerzett tapasztalataimat próbáltam alkalmazni, ezért úgy döntöttem, mielőtt szétberhelem a legjobban szem előtt lévő, lépcső melletti részt, afféle pilotként megpróbálkozom a legtávolabbi darabbal.

Neki is álltam csiszolni. A gépesítéstől várt gyors haladás azonban elmaradt. A korlát alaposan megviselt tetején ugyan sikítva menekültek a festékdarabok, de a függőleges részekkel meggyűlt a bajom. A szögletes részek oldalfalához nem fért oda a gép, ezért csak a kefe oldalával tudtam dolgozni, ami éppen csak megkarcolgatta a vasat. A köralakú részeken meg egyszerre olyan kis felülethez ért az eszköz, hogy az első rúd "levetkőztetése" lemerítette a készüléket. Ezen a ponton  becsöngettem a Szomszédhoz.

A Szomszéd eredetileg tévészerelő, de legnagyobb bánatára - aminek gyakran hangot is ad - tönkretették a szakmát. Ebben van is valami. Gyerekkoromban ha elkezdett vibrálni a kép, vagy éktelen sípoló hangot adott a készülék, akkor hívtuk a szerelőt. Emlékeim szerint először valami Sanyi volt a Mester, aztán egy idő után a Szomszédot hívtuk. Tehát jött a Mester, lecsavarozta a hátlapot, rádugott valami analóg műszert, kicsit kotorászott, elővette a pákát, majd két perc múlva diadalmasan felmutatott egy kis hengeres izét, aminek a két végéből egy-egy drót lógott ki (azt hiszem, diódának hívták), hogy az a bűnős. Beszerelt egy jó példányt, ismét rádugta a műszert, tekergetett valami potmétert, és újra működött a tévé. Na, ez manapság nem így megy. A tévéket is telizsúfolták mindenféle csippel, ezeket is laptoppal kell diagnosztizálni, és a szükséges szoftver (ami megmondja, hogy a készülék jobb vagy a bal felét kell teljes egészében kicserélni) természetesen csak a szakszervizeknek van meg. Ráadásul mostanában vett mindenki "lapostévét", az meg állítólag öt évig elműködik, utána meg kuka.
A Szomszéd amúgy mindenhez ért. A törött IC-jű zsebrádiót simán átforrasztja, a harmincéves redőnyautomata elszakadt rugóját megcsinálja, és a ház építésekor abnormálisan megtervezett, majd a felújításkor összekutyult csengő-áramkör helyreállítása sem okozott Neki akadályt. Ezek alapján reméltem, hogy némi korlátdörzsölés sem okoz majd problémát. Nem is okozott. Megszakértette a művemet, mondta, hogy jó, csak nem igazán hatákony. Majd eltűnt a pincében, és tíz perc múlva került elő ismét egy zacskóval a kezében. Először elővett egy nagy itatóspárnához hasonlító eszközt, aminek az alján smirgli volt. Kettőt suhintott a korlát tetején, ettől máris leugrott a festék, kábé egy méter hosszan. Majd a rúdon átfűzött egy hosszabb csíkott, és elkezdte húzogatni. A festék most is repült a helyéről. Mondta, hogy így kell ezt csinálni, durva smirglivel.

A legutóbbi lakásfelújítást követő javítgatásokból még maradt egy kis smirglim, úgyhogy elővettem, és ezzel áltam neki a rudaknak. A probléma csak az volt, hogy ezek falak apró hibáihoz haználható finom kis példányok voltak, a korlát durva rücskein gyorsan elkoptak. A hatékonyság viszont így is sokszorosa volt a gépi módszernek.
Másnap elmentem a borászboltba, és megvettem  a legdurvább smirglit amit árultak, a Zasszony meg a Lehetetlen Időben Nyitvatartó boltban beszerezte az Itatóspárna közeli rokonát az Egérfogót. Az Egérfogó abban különbözik az Itatóspárnától, hogy nem rászögelni kell a smirglit, hanem a kis csappantyúkkal rácsíptetni. Nekiálltam egy újabb vízszintes szakasznak, és láss csodát, a festék vidáman hersenve távozott a vasról. A sikerélményen felbuzdulva nekiálltam a "huziga módszernek", de a dörzsi egy pillanat alatt elszakadt. Elszaladtam a Szomszédhoz, aki közölte, hogy inkább vászonhátú csiszolóalkalmasságot kéne alkalmazni, nem papírt. Hirtelen ötlettől vezérelve, nekiálltam a rudaknak az Egérfogóval. Ez megint jó ötletnek bizonyult, mert gyorsabban lejött a festék, mint a huzigálással. Miután ledörzsöltem egy komplett szakaszt, jelentkeztem a Szomszédnál, hogy akkor fessünk. Kibontottuk a festéket, és ismét jött a döbbenet. A bordónak árult festék Ferrari-piros volt... Mondtam a Szomszédnak, hogy akkor hagyjuk, mert a Zasszony már a bordótól kiakadt, a piros még távolabb van a barnától, biztos nem lesz jó. De a Szomszédnak tetszett a szín, ezért a  lecsiszolt részt megkentük, afféle edzésként. Közben kiderült, hogy a vásárolt ecset sem jó, hullatja a szőrét, inkább vulkanizáltat kéne venni. Lekentük a korlátot, még a felénél sem jártunk, mikor jött a Zasszony, hogy ez ronda. Közben hazaért a Szomszéd Lány is, és jelezte, hogy szép szín a piros, de olyan érzete van, mintha játszótéren lennénk... Erre a Szomszéd megtört, mondta vegyek még festéket, hogy legyen a teljes korlátra, van neki régről barna meg fekete, majd keverünk valamit.
Másnap vettem még a bordónak árult pirosból, meg találtam egy ecset szaküzletet, ahol igazi vulkanizált, fekete sertéssörte pemzlit is sikerült beszerezni. Nekiálltunk keverni. Illetve a Szomszéd kevert, én meg odaráncigáltam a Zasszonyt, hogy szóljon ha jó. Került a "levesbe" fekete, barna, sőt még az előző festés anyagából is találtunk egy dobozzal. Fél óra után a Zasszony megunta, és mondta, hogy ez jó lesz. Gyorsan lefestettük a próbadarabot, az eredmény fenomenális lett! A festék ugyanis színjátszó. Ha nagyon rásüt a nap, akkor mélyvörös, közelről bordó, borult időben pedig barna színben pompázik!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr12623770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.09.02. 11:05:43

Tanulságos, könnyű, pihentető olvasmány. Minél több ilyet, Zsolt, minél több ilyet :).
süti beállítások módosítása