Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Eü reform

2008.02.27. 07:37 jacint70

Néhány gondolat az egészségügyi reformról, úgyis most nagy szezonja van az ilyesminek:

Eddig kétszer "sikerült" közelebbi kapcsolatban kerülni gyógyászati egységgel.

Első alkalommal - meg 1997-ben - mandulaműtétem volt. A megelőző évet szinte állandó torokfájással töltöttem, a körzetiből átnevezett háziorvos minden jelentkezésemet lerendezte a "Kicsit piros a torka, szedjen Septofort" mondattal. Az év végén Anyukám belgyógyász  barátnője "véletlenül" belenézett a torkomba, és jelezte, hogy a mandulámnak vége. Azonnal be is vitt a rendelőintézetébe, ahol  a gégész barátnője - természetesen soron kívül, elvégre a protekció az protekció - megvizsgált. A vizsgálat eredménye műtét lett, amit két hét múlva a másik munkahelyén, a Szenttétényi úti kórházban végre is hajtott. A kórházban szörnyű állapotok uralkodtak, a zuhanyzót az első este kivételével gondosan kerültem, a takarítónők simán rányitották januárban az ablakot a frissen műtött betegre, a becsukást persze már elfelejtették, képesek voltak reggelire egy darab(!) virslit adni három szelet kenyérrel, stb. Négy nap múlva gyógyultan távoztam, egy hétre rá kontrol, ahol egy boríték is gazdát cserélt.

A második eset a lányom születése körüli egészségügyi felügyelet és maga a szülés volt. A vizsgálatokat a doki a munkahelyén, rendelési vagy ügyeleti időben végezte, a szüléshez éjszaka kellett bejönnie. A vizsgálatok után "szolíd", a szülést követően "vastagabb" boríték került átadásra.

Mindkét doktor nagyon kedves és emberséges volt, munkájukkal elégedett voltam, egy pillanatig nem éreztették, hogy "borítékmeghajtásúak" lennének. De....

Akkor lássuk, hogy milyen következtetéseket lehet levonni a két esetből:

  1. Az egészségügyben hiánygazdaság van. Ha nem lenne, akkor senkinek nem jutna eszébe "borítékolni", elmenne a neki és a pénztárcájának megfelelő szolgáltató egységbe, és egy fillért nem adna pluszba. Boltban sem adunk hálapénzt az eladónak. Rengeteg üzlet van. Ha sajtot akarok venni, eldönthetem, hogy elmegyek a teszkóba halványsárga műgumiért, vagy beugrom az Aranytálca Gourmandériába Tete de Moine-t vásárolni. A szocializmusban volt ilyen, ezt hívták "pult alóli" vásárlásnak.
  2. Az egészségügy finanszírozása két részből áll. Az egyik a befizetett TB, a másik a hálapénz.
  3. Az egészségügyi egységeknek nincs igazi tulajdonosa. Ha lenne, akkor nem fordulhatna elő, hogy az alkalmazottak szabadon használják a termelőeszközöket, a bevételt meg zsebretegyék anélkül, hogy bármit visszaforgatnának fejlesztésre. Ezzel azt is sikerül elérni, hogy akik nem részesülnek a bevételből, azok teljesen motíválatlanná válnak (Ezért a pénzért?Amikor X mindennap kapja a borítékokat..), tovább csökkentve a szolgáltatás szinvonalát.
  4. Az egész rendszer misztikusan (Jó, akkor jöjjön be fél háromra, majd megnézzük milyen vizsgálatot tudunk akkor elvégezni), és ami nagyobb probláma, számonkérhetetlenül, ellenőrizetlenül működik. (Ha a doktor, akinek fizettem, a szülés közben - indokolatlanul - lelép, hol tudok reklamálni, visszakérni a pénzt?)

Jó ez így? Szerintem nem! Kell a reform? Kell! Ez a reform kell? Na ez a nagy "kitudja"...

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr32356145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2008.02.28. 23:34:29

Én az első esetből azt a következtetést vonom le, hogy a fül-orr-gégész abból él, hogy mandulákat vesz ki. Abban érdekelt, hogy bármilyen mandulára azt mondja: "ezt bizony ki kell venni". És ez így nincsen jól. Nekem is ki akarták már venni a mandulámat, azt mondták a szívizomgyulladást kockáztatom, csak az volt gyanús, hogy az orvos úgy kb. 2 méterről nézett a torkomba. Úgyhogy azt mondtam neki, szó sem lehet róla, nem véletlenül van kettő belőle, nem hiszem, hogy felesleges lenne, beszedtem egy doboz valamilyen immunerősítő kapszulát, meg rendszeresen iszom a levendulateát. Semmi baja a mandulámnak azóta sem.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.02.29. 08:21:50

Válasszuk ketté a dolgokat.
Nekem anno tényleg gémoveres volt a mandulám, kb. egy évig állandóan beteg voltam, csak a körzeti le..arta. Másrészt a vérsüllyedésem kb. 30 volt, úgy emlékszem 15-ig ok. Meg a doktornő megmutatta a gézt, amit lenyomott a torkomon, láthatóan izgalmas volt... Ja, és utána megszűntek a problémáim...
Másrészt nem biztos, hogy ezt az "érdekeltséget" tényleg végre is akarja/tudja hajtani. Azért senki sem hülye - pláne az internet korában -, az első kis torokfájás után nem veszi be, hogy műtét kell. Másfelől azért az gyorsan el tud terjedni, ha valaki mindenért műt. Harmadszor meg az ember próbál tájékozódni arról, akihez megy...

2008.02.29. 19:39:17

Bocs, akkor most tényleg túlokoskodtam a dolgot. Egyetlen esetből (az én esetemből) vontam le túl általánosító következtetést.

Abban egyetértünk, hogy az embernek tájékozottnak kell lennie, ha nem szeretne kiszolgáltatott lenni, és ez sajnos nemcsak az egészségügyre igaz.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.02.29. 22:18:11

Valóban egyetértünk... És mi volt a Te eseted?

tyúk-xem 2008.03.01. 11:07:48

A reform helyett módszer és szemléletváltás kellene az egészségügyben. A takarítószemélyzet munkáját számonkérni.A betegek közérzete rögtön változna, ha nem lennének koszosak a wc-k, zuhanyzók. A gyógyszert osztó nővérek nem azzal kezdenék, hogy elhozta -e a sajátját, mert nekik nincs- / baleseti sebészeten/ .Ha a kiszolgáltatott balasetet szenvedettet nem idiótának néznék, hanem betegnek. Ha a kórházi folyosókra kilenne plakátolva: HÁLAPÉNZZEL MEGALÁZ TISZTELT BETEG! A kampány során még egyetlen orvostól sem lehetett hallani, hogy nem kell a paraszolvencia!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.03.01. 16:31:35

Az első mondatot kivételével mindenben egyetértek. Az elsővel azért nem, mert a többi megvalósulása lenne az igazi(!) reform.
A "kiszolgáltatott, balesetet szenvedettet" nem "betegnek", hanem ügyfélnek kell tekinteni. Ehhez két dolog minimum kell:
1. Legyen tulajdonos, aki számonkéri a
takarítónőt!
2. Legyenek olyanok a körülmények, hogy ha
elégedetlen az ügyfél, akkor legközelebb
máshova is mehessen...

Becq · http://elmealap.blogter.hu 2008.03.04. 08:29:19

Kedves tyuk-xem!

Mégis hogy gondolod a megvalósítást?
"Csettint az ÚR, és lőn szemléletváltozás..."
Ha ez a résztvevők belső igényességéből fakadóan végbemehetett volna, akkor most nem lenne miről beszélnünk.
Ebből következően finomabb-keményebb külső kényszereket kell alkalmazni: anyagi érdekeltség bevezetése (=teljesítmény értékelés) és kőkemény számonkérési rendszer bevezetése, amit független külső szerv TÉNYLEGESEN végrehajt, mert a végrehajtásban anyagilag érdekelt (külső biztosító, aki bizony anyagilag függ a számonkérés sikerétől)

germanicus 2008.03.04. 16:14:46

Nézem ezeket az országgyülési hozzászolásokat a vizitdijjal kapcsolatosan.Mintha hülyék ülnének Gyurcsányék oldalán!Mint ha imamalomnál ülnének,néha egykedvüen /Kincses államtitkár/néha meg vigyorogva/üvegzsebű Keller László/ismételgetik hogy az ellenzék hazudik mert az a 3OO Ft vizitdij nem is olyan sok,az egy féldoboz cigaretta ára!No meg de főleg és pláne mennyien mentesülnek a vizitdij befizetése alól!Hiába mondja az ellenzéki felszólaló hogy az a bizonyos 3OO Ft,nem egyszeri háromszáz forint,hanem többszörös mikor az ember végigjár minden kezelést egy SZTK rendelőben!Ezek a cucilista és szadesz-es urak és hölgyek meg se hallják,mintha nem is ebben az országban élnének!Hollandiát emlegetik hogy ott is van,de azt nem teszi hozzá az államtitkár ur hogy ott az alapellátás,vizitdijmentes a rendelőkben,valamint egy befizetett vizitdijjal az összes szakrendelést végigjárhatja a beteg!Nálunk immáron rendszeres hogy többször fizeti ki a beteg a 3oo ft-ot!Egy-egy orvosi szakrendelés mindig többször 3oo FT-ot jelent /labor,rtg,nem jut be a beteg aznap a rendelésre,stb/Ágnes asszony a miniszter aki Bécsbe kuráltatja magát és ott is akar szülni jól kitalálta:csak ugy lehet a 2O alkalmon felüli vizitdijat is visszaigényelni ha külön van a 2o db a háziorvosi és külön a szakorvosi vizitdij számlákból."Ügyes" mondaná erre Kohn bácsi!Szemenszedett aljas hazugság,aki már rendszeres látogatója betegségei folytán az orvosi rendelőket hogy :csökkent a felesleges orvoshozjárások száma,nincs zsufoltság,nem kell hálapénzt adni!Ott basszák át az embert az egészségügyben is /tisztelet a kivételnek/ahol jólesik nekik!Patikákban kevesebb gyógyszert adnak ki ,hiába van akármennyi irva a receptre,magyarázat azmindig van,az árak hatalmasak és még meg is röviditik az embert!Ez a mai magyar egészségügy,mert ilyen dilettáns bunkók csinálják akik a SZDSZ-ben is vannak!Csak a lóvé legyen meg nekik a beteg akár meg is dögölhet.!Ez az egyetlen mozgatószer a pénz a zsebükbe,ez vezényli az egészségügy átalakitását!Ugy látszik még mindig nem loptak eleget!

Zsolt 2008.06.18. 13:41:28

Kedves germanicus!

Aki egyszer megérezte a könnyen szerzett pénz illatát, rászokik mint a drogra... egyszerüen nem tud leállni. És bizony az a szemlélet is nagyon elterjedt, hogy ha a másik lop, akkor én miért ne lopjak? És ha már összeloptam egy házra valót, akkor miért ne lopjak össze még az új merci árát, aztán kell a kölyöknek az egyetemre pénz, kell az asszonynak egy úszómedence, ja és miből másból nyaralnék Korfun. Lehet, hogy kicsit sarkallatos a dolog, de mindig annak kell a hálapénzt fizetni akinek a legnagyobb a fizetése... Keres valaki 150-200.000 ft-ot főállásban, aztán a privát szférában még ugyanennyit, és akkor ezek összegét, vagy többszörösét hálapénzből... hány 10.000ft-ot zsebel be a főorvos úr minden áldott nap boríték formájában? A kezdő, jó orvosok meg mind mennk nyugatra, mert ott nincs ugya boríték, de van jó nagy fizetés, és megbecsülik őket... itt meg kigúnyolnak, hüének néznek mindenkit aki próbál tisztességesen megélni. Egy kegyetlen átvilágítás kellene, és startból kirúgni minden főorvost, osztályvezetőt, főnővért meg mindenkit, akitől függ, hogy milyen ellátásban részesülsz te, vagy a szeretteid. Utánna pedig hazahívni azokat ekik elmentek, megfelelő fizetéssel motiválva őket. Igaz, hogy nem Magyarországon élek, de a nagyszüleim igen, és tavaly volt alkalmam behatóbban megismerkedni a debreceni szívsebészettel. Szerencsére nagyamámnak semmi különösebb baja nem volt, az ijedtség nagyobb volt mint a baj, de bizony a kis nyugdíjukból elég sok borítékra ment el, és nem 10.000 ft-al volt gazdagabb a kedves főnővér, hogy szakadjon meg, meg a tisztelt főorvos úr, hogy akadna a torkán az étel... csak az érdekelte őket, hogy van-e boríték, nem az, hogy a nagyi mielőbb meggyógyuljon... Ráadásul 6-an voltak benyomorítva egy levegőtlen, fülledt, áporodott lyukba... bizony jó sok pénz kellett ahhoz, hogy 2 személyes szobába rakják... És ezt lelkiismeretfurdalás nnélkül csinálták meg egy 75 éves idős asszonnyal... Van egy jó közmondás: " A hal a fejétől bűzlik", és ez nagyon igaz... a reform jó ötlet, de azzal kellene kezdeni, hogy kirúgnak minden betokosodott csak önmagával foglalkozó idiótát az egészségügyből, hogy az ember ne legyen sárgaságos a kórházi kezelésnek a gondolatától is...
Uff
süti beállítások módosítása