Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Hogy idén is legyen hokivébés bejegyzés...

2014.04.25. 13:09 jacint70

Annak ellenére, hogy még nincs is vége. Ugyan hátra van még a japánok elleni derbi, de a lényegi kérdések már eldőltek, se feljutni, se kiesni nem fogunk, annak pedig, hogy negyedikek vagy ötödikek leszünk, semmi jelentősége.

Semmi jelentősége, hiszen a DIV-1/A úgy van kitalálva, hogy kevés, viszont egymáshoz tudásban elég közel álló csapatból áll a mezőny, vagyis egy-egy meccsnek, momentumnak rendkívül nagy szerepe lehet. Ha pl. a szlovénok első gólja előtt a bíró úgy értékeli, hogy Hete már fogja a korongot, és lefújja az akciót, az osztrákok elleni első meg nem adott "hálóérintésünknél" viszont nem, akkor lehet, hogy 2-3 ponttal beljebb lennénk, és holnap a feljutásért játszhatnánk.

Nincs semmi jelentősége azért sem, mert az idei csapat erősen rebootolt. Az idén először - Tokajit leszámítva - már senki sincs az 1998-ban "berobbant" generációból, teljesen új csapatot kell szervezni, ki kell alakulni az új vezéregyéniségeknek, újra be kell gyűjteni a kollektív tapasztalatokat, meg kell szerezni a rutint.
Mindezt megváltozott körülmények között.

Már nem igaz, hogy a válogatott játékosait egy-két klubcsapat adja.
Már nem igaz, hogy a leginkább érintett alakulat edzője egyben a szövetségi kapitány is.
Már nem igaz, hogy az egyes sorok, hátvérpárok, csatártriók évről-évre együtt játszanak, kiskoruk óta ismerik egymást.
És ezeknek a játékosoknak nem a bányászbéka feneke alól kellett elindulniuk, hogy az évek hosszú során a csúcsra jussanak, hanem a nagy elődök nyomdokain haladva, igen magas szinten, kimondva-kimondatlanul nagy elvárásoknak kellene azonnal megfelelniük.

Valljuk be őszintén, ez most nem sikerült. Nem lehet évekig, évtizedekig folyamatosan erőn felül teljesíteni, állandóan csodát tenni.
Valljuk be őszintén, ez nem baj, várható volt.
Nézzük inkább, hogy milyen meccseket játszottunk:

1. A veszélyes, ám előzetesen kisebb tudásúnak vélt ellenfél ellen ügyes, taktikus játékkal szép előnyt építettünk fel, de nem sikerült végig koncentrálni, ezért megint majdnem baj lett. Tavalyhoz képest előrelépés, hogy az előnyépítés fázisa tovább tartott, így megúsztuk a vereséget.
2. Az ellenfél az első percektől szétkorcsolyázott minket, még látszólagos esélyünk sem volt.
3. Elvileg kiegyenlített volt a játék képe, gyakorlatilag a rutinos ellenfél megnyerte a meccset azokban a percekben, amikor lehetősége volt rá, a maradék időben meg kontrollálta a mérkőzést.
4. A "lejutó" csapattal végig egyenrangúan játszottunk, de hiányzott az a bizonyos plusz ahhoz, hogy a döntő szituációkból mi jöjjünk ki jobban, így nem nyertünk. Viszont a korábbi években megszokott fíling megvolt.

Úgy vélem, volt ebben mindenféle, ahogy egy új, de reményteljes csapatnál ez előfordulhat. A japánok ellen bármelyik verzió előfordulhat, esetleg az is, hogy simán lemossuk őket - na, erre azért nem tennék nagy pénzt -, de ennek ellenére ez a meccs már inkább felkészülési mérkőzés a következő VB-re.

Jöjjön még egy gondolatsor, egy olyan dologról, amit nem tudok bizonyítani, lehet, hogy nem is létezik, viszont a hosszú évek tapasztalata, eseményei alapján mégis létezőnek tűnő jelenség.
Konkrétan, hiába tesz meg egy fejlődő hokiközösség mindent a sikerért, az nem jön azonnal, az csak hosszú évek kitartó munkájával, a tapasztalatok megszerzésével, a kötelező "bukások" megélésével lehetséges.
A koreaiak hiába szívták fel magukat, léptek be az Ázsia Ligába, honosították a kanadaiakat, ez most csak részbravúrokra volt elég, ezzel együtt is elég simán kiestek.
A japánok évek óta ott vannak a csúcs közelében, lehet, hogy most el is érik.  

Viszont a dolog mintha fordítva is igaz lenne. Az osztrákok kerete hiába gyengült meg, hiába vannak túl erős morális válságon, hiába rezgett háromszor is a léc, valahogy mindig sikerült a javukra fordítani a mérkőzést.

Mi a tanulság? Semmi különös. Dolgozni kell továbbra is... Szurkolni kell továbbra is... 

UPDATE 2014.04.26 8:01: Na, tessék! Megint kiderült, hogy az élet sokkal bölcsebb, mint a blogger! Nem csak jó kis edzőmeccs sikeredett, de a fiúk akkora erkölcsi tartásról tettek tanúbizonyságot, olyat tettek, amire én nem nagyon emlékszem, hogy bárki más is tett volna. Itt most nem arra gondolok, hogy nem lötyögték végig a meccset, hanem arra, hogy egy perccel a vége előtt is volt szív lehozni a kapust és egyenlíteni, ezzel kikaparva a gesztenyét másoknak. Gondolom, a "célszerű" eredményt ezek után már sikerülni fog összehozni szomszédainknak...

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr976083648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2014.04.26. 09:39:16

Válogatottunknak és stábjának csak gratulálni lehet, mert elsőre igen is szépen helyt álltak.
A sapporói csodához is idő kellett, de most is egy -az átmenethez képest - jó alapról indultunk (és az utánpótlásunk szép eredményeit számításba véve) a következő évek edzettségével ismét közelíthetünk az elit osztályhoz.
Ennek persze feltétele a további jó munka, bizalom és a hoki iránti alázat.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.04.28. 07:31:43

Hogy idén is legyen hokivébés kommentem: nem volt ez rossz.

Ami nagyon tetszett, az a Japán elleni meccs: összevetve a két évvel ezelőtti vb-vel, ahol a nekünk tét nélküli meccset ellazsáltuk, most tisztességesen végigküzdötték a fiúk a meccset. Azt a meccset én egy morális lejtő kezdetének láttam, a mostani annak a jele, hogy ez az új társaság tanult az esetből.

Egyébként egy utazás miatt az első két mecssről lemaradtam, azokhoz nem tudok hozzászólni. A szlovén meccsből csak az első harmadot láttam, az minden volt, csak egyenrangú nem: a szlovének javára osztálykülönbség volt.

A japán és az osztrák meccs megvolt )előbbi felvételről), ott már szépen küzdöttek a fiúk, de a védelem az nagyon összeszokatlan még.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2014.04.28. 07:40:25

@promontor: "ott már szépen küzdöttek a fiúk..." Pontosítok, mert félreérthető: a szlovén meccsen is megvolt a szép küzdés, csak ott ezzel együtt is csak nyomoztuk a korongot. Az osztrákok ellen a játék képe két kb. egyenrangú csapatot mutatott, a japánok ellen meg csak azért nem nyertünk, mert a védelem még sokat betlizett a japán kontráknál: sokatmondó, hogy a japánok mennyire semmit se tudtak kezdeni az emberelőnyeikkel.
süti beállítások módosítása