Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Repülős filmek

2009.07.04. 08:55 jacint70

Az elmúlt hetekben két repülős filmet is láttam. Első világháborúsat. Az egyik a Flyboys, a másik A Vörös báró. Ugyanaz a téma, mégis mekkora a különbség a két film között.

A Flyboys igazi amerikai kalandfilm, nagyjából arról szól, hogy a Tipikus Amerikai Tökös Csávót úgy szivatják meg, hogy a végén még neki kell eltűnnie a környékről. Nincs mit tenni, be kell lépnie valami hadseregbe. Ez jelen esetben a Lafayette Escadrille a Franciaországban szolgáló amerikai pilóták gyűjtőhelye. A történet eléggé sablonos, nagyjából arról szól, hogy a mi kis TATCS-unk hogyan lesz a Number One, amihez óhatatlanul szükséges, hogy a végén egy furfangos trükkel legyőzzel az ellenség legjobb és egyben leggonoszabb pilótáját. Mindez sok látványos csatajelenetet követően, amiket időnként megtör az óhatatlanul szükséges, de egy Igazi Hőshöz méltóan igencsak decens romantikus szál is. Nincs ezzel igazából semmi baj, a film nem is ígér többet. Érdekes látni azokat a repülős kliséket (vadászpilóták légi párbaja, bombázás, bombázóknak adott vadászfedezet, stb.) amiket igazából a második világháborús filmekből szoktunk meg. Itt is megvannak a vonatkozó gépek, de sokkal fejletlenebbek, törékenyebbek, profánul kifejezve viccesebbek, mint a megszokott, későbbi konstrukciók.

A Vörös báró - bár a világháború legsikeresebb pilótájáról szól - valójában háborúellenes film. Az elején megismert fiatalemberek inkább sportolónak, mint katonáknak tűnnek. Richthoffen igazából vadászni és repülni szeret, és mivel ezt együtt akkortájt csak a seregben lehetett megtenni, ezért áll katonának. Maga a harc is inkább tűnik sporteseménynek ahol a zuhanó gépet már nem illik üldözni, az viszont elvárt, hogy a lezuhant "kollégát" megkeressék, és ha életben maradt, akkor kórházba vigyék. A "kötelező" szerelmi szál is ehhez kötődik, Richthoffen a leadott kanadai pilóta ápolónőjével keveredik érzelmi kapcsolatba. Ebben a filmben a "romantikus szálnak" kulcsszerepe van, az ápolónő döbbenti rá az ászpilótát, hogy a háború nem sport, hanem - szó szerint - véres valóság. Innentől kezdve a film hangulata is megváltozik. A technika és a taktika fejlődik (léggömbzár, légelhárítás), ami a légi háborút is - a lövészárkok világához hasonlóan - mészárszékké változtatja. Richthoffen sorra veszíti el barátait, egyre elkeseredettebbé válik. Bár lehetne frontparancsnok, nem lát kiutat a reménytelen helyzetből, ezért a repülést és ezzel együtt a megjósolható halált választja.
A film érdekessége, hogy viszonylag kevés csatajelenet van benne - pl. az utolsó összecsapást sem ábrázolja -, viszont nagyon emberközelinek mutatja a pilótát. Például - annak ellenére -, hogy a propaganda vele "reklámozza a háborút", a főparancsnoknak is világosan elmagyarázza, hogy csakis azért tudott annyiszor győzni, mert mindig biztosra ment, kockázatos helyzetben inkább elmenekült.

Két film ugyanarról a témáról, mégis teljesen különböző módon...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr71225800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dead-End 2009.08.01. 22:49:06

A Flyboys-t megvettem vagy egy éve, ha nem több, és még mindig nem néztem meg. Lehet, ideje lenne nekiülni... :D

Zsolt79 2009.09.07. 16:44:27

Hmmm, felkeltetted az érdeklődésem. Mindig szerettem a világháborús filmeket, bár igazából csak a csatajelenetek vonzottak. Sokat olvastam erről a néhány véres évről, és inkább csak vizuális megerősítésre vágytam, az olvasottak képbe ültetésére. Persze, mindig csalódnom kellett, mert valamilyen marhaságot mindig beleszőttek a filmekbe, olyasmit, ami biztos, hogy még csak megközelítőleg sem úgy történt, ahogy a film ábrázolni akarja. Ne értsen félre senki, nem élveztem a mészárlást, engem a technika ragadott meg... Nem hihetetlen, hogy technika mindig akkor ugrott hatalmasat, mikor az emberek leginkább akarták egymást pusztítani?
süti beállítások módosítása