Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Szeretem a hokit

2008.06.16. 07:17 jacint70

Nézem a foci EB-t. Illetve nem nézem, de egy hét elteltével elért hozzám is. A foci a legnépszerűbb sport, legalábbis itt, Európában. Nem véletlen, hogy a nagy futballeseményekhez hatalmas felhajtás is jár. Szinte minden tv adja a meccseket, a városban sörsátrak és egyéb rátelepülő rendezvények tucatjai várják az érdeklődőket. Ezek után nem csoda, hogy a magamfajta megveszekedett jégkorongrajongót is előbb-utóbb elkapja az esemény varázsa, és bele-bele néz a meccsekbe.  Leginkább az Eb hangulata miatt. Mert a meccsek nem nagyon tudnak lekötni, a jégkorong sokkal izgalmasabb, látványosabb sport. Miért is?

Először is a fociban nincs tiszta játékidő. Ez arra ösztönzi a játékosokat,  hogy tötymörögjenek, húzzák az időt. Játékmegszakításkor a kedvezményezett fél játékosa megkeresi a labdát, komótosan elhelyezi a megfelelő ponton, megigazítja a cipőfűzőjét, messziről nekifut, és huss már el is telt egy-két perc a játékból. Ezzel szemben a hokiban, ha harsan a sípszó, akkor az óra rögtön megáll, a bíró azonnal begyűjti a korongot. Időhúzásnak értelme nincs, lehetőség sem adódik, mert ha a segédzebra feláll a bedobóponthoz, akkor a játék hamarosan folytatódik.
Ez az időhúzás különösen a végjátékban idegesítő, amikor az egyik csapat nagyon támadna a Nagyon Szükséges Gól megszerzéséhez. Ha ilyenkor kimegy a labda, akkor az ellenfél az egész hosszabbításra megszavazott időt el tudja mismásolni a fent vázolt időhúzási eljárás segítségével. Ha ebben a szakaszban a védekező csapat szabadrúgást is kap, akkor újabb percek telnek el fetrengéssel, a bibi simogatásával, esetleg egy komplett orvosi stáb is beszalad, és a pályán bemosakodva elvégez egy nagyműtétet. Ezzel szemben a hokiban az utolsó percben annyi minden tud történni. Hatalmas nyomás, akár 2-3 buli, 5-6 kapuralövés, a hálóőr lehozatala, - és a vele gyakran együtt járó üres kapus gól - jó esetben az utolsó pillanatig fokozódó izgalom, dráma, szívinfarktus.

A játék sava-borsa a gól. Ami legegyszerűbben kapuralövésből tud születni. Ebben is sokkal jobban áll a hoki. Egy hokimeccsen nem ritka, hogy 50-60 lövést is feljegyeznek, nézem az EB statisztikáit, eddig 18 volt a maximum.
Maga a játék is valahogy sokkal körülményesebbnek tűnik. Ha egy csapat a saját tizenhatosánál megszerzi a labdát, mire eljut az ellenfél kapujához 5-6 passzt meg kell csinálni, vagy futni kell 15-20 másodpercet,  esetleg 30-40 méteres átadásokkal kell operálni. Valahogy egyik sem tud elég gyorsan megtörténni, szinte mindig odaér az ellenfél játékosa, és jóval a lövési lehetőség előtt meg tudja akasztani a támadást, el tudja venni a labdát. És akkor kezdődik elölről a másik irányba, a meccs jó része a középpályán történő labdatologatással telik. Ezzel szemben a jégkorongban elég egy-két jó passz, egy gyors elkorcsolyázás, és a játékos máris az ellenfél kapuja előtt találja magát. Ahol bátran ellőheti a korongot, mert ott a palánk, sikertelen kísérlet esetén ő maga vagy valamelyik csapattársa mehet a játékszer után, folytatódhat a támadás.

A durvaságok megítélése is igazságosabb a hokiban. Persze itt is sok múlik a bírón, de ha egyszer úgy dönt, hogy egy megmozdulás szabálytalan, akkor jön a kiállítás. Ami valódi előny a szenvedő félnek, hiszen jó eséllyel két percig be tudja szorítani az ellenfelét, nő az izgalom, záporoznak a lövések, a közönség jobban szórakozik, könyékig lerágja a körmeit. A fociban meg egészen durva rúgás esetén is csak egy szabadrúgás jár. Ami 40-50 méterre a kaputól nem sokat ér, hacsak nem tekintjük jutalomnak az újabb kitűnő időhúzási lehetőséget. Ha pedig egy játékos annyira, de annyira durva, akkor kaphat egy sárgalapot. Amiből ha elegendő számút begyűjt, nem játszhat a következő meccsen. Csak ebből éppen azok a csapatok nem profitálnak semmit, amelyek ellen a szabálytalanságok el lettek követve. Néha van kiállítás is, de valahogy az sem olyan feltűnő, nem változik olyan előnyösen a játék képe, mint a hokiban.

És végül egy szubjektum. Ha a labda kimegy a nézőtérre, akkor azt vissza kell adni. Míg a kiütött korongot hazaviheti és örök emlékként a vitrinbe helyezheti a szemfüles néző.

Végezetül szeretnék további jó szórakozást és szurkolást kívánni minden kedves focirajongónak. Magamat meg azzal bíztatom, hogy a szeptember már nincs nagyon messze, addig irány a strand, elvégre a medence majdnem olyan, mint a jégpálya, csak nincsenek alatta hűtőcsövek.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr58522352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.06.19. 13:51:03

Ehh... nem tagadom, hogy vannak előnyei a hokinak, de... most hosszú sorokon keresztül tudnék áradozni a fociról, csakúgy mint te a hokiról. Csak egy lényeges dolgot említenék: a hokipálya feleakkora sincs mint a focipálya. Két lépésből végigkorcsolyázza a tag és már lőheti is. Max úgy felkenik a falra mint a kenyérre a lekvárt. Nem is beszélve a dúrva ütlegekről, ami azért nincs a fociban. Elcsattan egy-két pofon nem mondom, de nincs belőle tömegverekedés mint a hokiban. Nem állítom, hogy a hoki egy dúrva sport, mert nem dúrvább és nem finomabb mint a foci. Míg az egyiknek összeakasztják a bokáját, hogy kinyúl mint egy béka, addig a másikat meglökik hátulról, vagy beakasztják neki a lécet, minek következtében akkorát esik, hogy majd beszakad alatta a jég. Vagy labdaátvételnél ellöki egyik a másikat, hogy az elszáll mint a madár, vagy szintén meglökik, elesik és úgy szánkázza végig a jeges pályát mint a farba lőtt jegesmaci... Kisebb pályán pedig még szép, hogy több a rálövés, pörgősebb a játék. De a fociban az a szép, hogy van tér kialaktani egy gyönyörű kontrajátékot, vagy egy fantasztikus kényszerítőzést, van hely és idő rá, hogy jobbak legyenek az ellenfélnél. És itt nincsenek rendszeres időközönként játékoscserék, itt bizony 2x 45 percen keresztül ugyanazok próbálják megzabolázni a lasztit és a másik kapuját. Vannak persze unalmas mecssek, ez tény, de annál jobban élvezzük a jó játékot :).
Uff
süti beállítások módosítása