Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Egy ablakcsere anatómiája - II. rész, a szerelés

2008.06.03. 21:15 jacint70

Egy héttel az ígért határidő előtt hívott a mester, hogy kész az ablak, és két nap múlva jönne szerelni. Kicsit váratlan volt a hívás, pláne a hónap vége felé, elvégre a pénzt is össze kell szedni, meg szabit is kéne intézni, így rövid szóbeli közelharc alakult ki,  próbáltam valamelyik szombat irányába terelni - ha véletlenül "eltéved", akkor mégse sírjon oda egy nap szabi - végül kiegyeztünk e hét hétfőjében.

Aztán összefutottam egy régi cimborával, aki mondta, hogy van a GKM-nél lehetőség némi támogatás igénylésére ablakcsere esetén, bár nem túl egyszerű. Gondoltam egy tájékozódást megér. Azon is eltöprengtem, hogy az egész eljárás hogyan is nézne ki állampolgárbarát megoldással:

1. A polgár megcsináltatja az ablakot, gondosan elkéri a számlát, kitölt egy formanyomtatványt a saját adataival és az ingatlan helyrajzi számlával, majd ezt a szép kis csomagot elküldi a Magos Támogatásosztó Hivatalnak.

2. MTH ügyintéző bekérdez a Földhivatal adatbázisába, ellenőrzi az ingatlant, valamint, hogy az Igénylő tulajdonos, vagy egyéb okból jogosult-e a támogatásra.

3. MTH szaki kimegy a címre, ellenőrzi a tulaj személyijét, megnézi az ablakot, összeveti a számlával, hogy reális-e, ha minden stimmel, utalja a pénzt, majd ablak adatait gondosan felírja az adatbázisba, hogy ne lehessen minden évben felvenni rá a támogatást.

Az eljárás természetesen nem így folyik (http://www.energiakozpont.hu/ekkhthu/palyazatokh/palyh_nep08/nep08_tartalom/nep_081_utmutato.htm).

A pályázatot(!) két példányban kell beadni, egy eredetit - amire még E betűt is kell írni - meg egy másolatot. Mellékelni kell minden francot (tulajdoni lap másolat, - drága pénzért beszerzendő - pályázó nyilatkozata, árajánlat készítői műszaki megfelelőségi nyilatkozat (ez micsoda????), ablak - lehetőleg színes - fényképe, stb.), és azt is elvárják, hogy építési napló legyen vezetve. Ez utóbbi pontnál ki is derült, hogy ha a polgár arra koncentrált, hogy szép ablaka legyen, és csak az akciót követően kezd el támogatásért folyamodni, akkor máris kizárta magát a kedvezményezettek köréből. A helyes sorrend: árajánlat-beszerzés, pályázás, szerelés.

Ha mindezt sikerült begyűjteni, akkor jól nyilvántartásba veszik, erről értesítést küldenek, majd szépen formailag elbírálják, - elvégre ennyi fölösleges papír között mindig van valami ami hiányzik, de legalábbis bele lehet kötni - hiánypótoltatják, műszakilag értékelik, majd alig kétszerannyi munkaórát követően, mint amennyi alatt elkészül és a helyére kerül az ablak, megszülethet a kedvező döntés, aminek értelmében MTH megszavazza a költség 15 százalékát. Ami alig valamivel kevesebb, mint az ÁFA. Nos, ezek után vajon kinek nem fordul meg a fejében, hogy sokkal kisebb macera, ha ezt az összeget a "mesterrel" való összekacsintás útján, a számla hanyagolásával "igényeljük meg" az államtól?

Hétfőn - az alsó rakpart lezárása miatt jónak mondható - háromnegyed órás késéssel meg is érkezett a mester. Hál' Istennek egyedül jött, így elmaradt a segédhez kötelező tartozékként járó büdös pulóver, illetve annak évszaknak megfelelő változata, a hónaljszagú nejlontrikó. Felhordta a cuccost a helyszínre, amit előzetesen gondosan leterítettünk fóliával. A bútorokat a távolabbi falhoz toltuk, ami elé vékony fóliából takaros porvédő függönyt növesztettünk. A mester gyorsan kikapta a régi ablak szárnyait, ettől egyből huzat támadt, a gondosan felrakott függöny előbb szobavitorlává dagadt, majd elszabadulva vidáman lengedezett a helyiségben. Láttam a mester arcán, hogy legszivesebben hazarohanna, és blogjának "A hülye ügyfél mükődése" bejegyzéséhez hozzáírná, hogy bizonyos kretének a roggyant kanapéjuk védelmében képesek némi nejlon segítségével egyszemélyes Laokon csoportba szervezni a szegény melóst.

Pár ládával lefogtuk a vitorlát, engesztelésül kapott egy kávét, majd mondta, hogy akkor elkezd dolgozni. Becsuktam az ajtót, és vártam, hogy kezdődik az irgalmatlan kopácsolás. De semmi. Néma csönd. Majdnem egy órán keresztül. Közben ellenőriztem a kocsit, tudjak indulni a Praktikerbe, ha kiderül, melyik segédanyag is maradt otthon. Végül kirohant a mester, kezében egy gyanús fémdarabbal. Kiderült, hogy szereli a redőnyt az ablakra, csak ehhez az alaktrészhez kell a gyári támogatás, telefonált egyet. Megnyugodtam, mégsem arról van szó, hogy a nejlonkígyó végzett vele. Kisvártatva elkezdődött a kopácsolás is. Az erkélyről figyeltem az udvarra kihulló fadarabokat, amelyek néhány perce még a redőnytok részét képezték. A mester vidáman forgácsolta az elemeket, Tarzant megszégyenítő módon lengedezett ki-be az ablakon, én már a látványtól is szédültem. Aztán elindult lefelé összeszedni a roncsokat. A szünetet kihasználva beosontam a kisszobába. A vártnál kicsivel barátságosabb látvány fogadott. A fólia viszonylag épségben megmaradt, csak a törmelék tizede landolt a parkettán. A dúlás sem volt vészes, még az ablak melletti falrész festése is úgy-ahogy megmaradt. Közben visszajött a mester, szólt hogy egy picit segíteni kéne beemelni az ablakot. Megtettem, ez igazán csekély ellenszolgáltatás az elmaradt büdös segédért. A beemelés során aztán megtörtént az ilyenkor szokásos letegezés is.

Ezen a ponton visszavágott a Hetvenes Évek Szelleme. Ugyanis akkor épült a ház. A jó kis szocializmusban. Akkoriban - ahogy a szomszéd egyszer elmesélte - annak is iszonyatosan tudtak örülni, ha egy-egy mester legalább kéthavonta felbukkant, és ha már sikerült odacsalogatni, akkor nem firtattak olyan apróságokat, hogy mennyire van feltöltve alkohollal. A mi egykori ablakosunk alaposan ki lehetett bélelve, az új ablak vízszintezésekor kiderült, hogy messze nem függőlegesen állította be az eredeti nyílászárót. Ennek az lett a következménye, hogy a hozott külső párkány keskenynek bizonyult, valamint a keletkezett hézag eltüntetése vakolást igényel. Vakolóanyag meg nem volt a mesternél. Már pörgettem is a sluszkulcsot, de mondta, hogy másnap visszajön, hoz anyagot. Meg majd egy hét múlva is, ha beszerezte az új párkányt. Innentől csendben folytak az események. Némileg bánatosan elvégezte a a belső helyreállítást, majd öt óra magasságában távozott.

Másnap a megbeszélt időben érkezett (váratlan fordulat!). Kiderült, hogy a belső párkánynál nem lett tökéletes a purhabos tömítés. Ezen a ponton hálát adtam az egykori mesternek, hogy rosszul tette be az ablakot, mert ha előző nap mindent be lehetett volna fejezni, akkor nem tudom, mikorra sikerült volna kikönyörögni a mestert erre a javításra.

Aztán a külső vakolás is rendben lezajlott, ezen a ponton az összeg nagy részét ki is fizettem, elvégre a munka nagyrészt elkészült, erőm is elfogyott, nem volt kedvem hadakozni, hogy az ablak addig nem tekinthető átvehetőnek, amíg a párkány nincs a helyén. A garancialevelet megkaptam, meg egy ígéretet, hogy a párkánnyal együtt a számla is meg fog érkezni. Másfél nap küzdelem után elmondható, hogy ablak van, már csak a külső párkány és a belső környékének helyreállítása van hátra. Remélem a mester nem dönt úgy, hogy a fennmaradó kis összeg már nem éri meg a macerát, és nem fog eltűnni...

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr93502120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.06.04. 13:41:07

:)
Majd elolvasom még egyszer, de már elsőre is tetszett, pedig most ezerfelé szaladgálok:).

Irén 2008.06.13. 20:56:10

És? és, és, és? Van tovább?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.21. 11:49:15

Ja, ezen már anno jót virultam. De az valami szánalom, amit támogatási pályázat címén művelnek kishazánkban. Ha mindent végigcsinálsz, a végére az eredeti költség másfélszereséért lesz ablakod, aminek TALÁN visszakapod a 15 százalékát. Röhej.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.07.29. 12:56:48

A támogatás %-os mérőszámára anno én is rábukkantam majd felsírtam a röhögéstől.

Ja, megelőzendő: megújuló energiaforrás támogatásra ugyanennyit kapsz, mikor 25%-ot nem csak a munkán, de az anyagon is tudsz. Feltétel: tilos bankkártyával fizetni...

Persze az áfa csalókat mélységesen elítélem, de kár, hogy pont az én munkáltatóm a rendesség mintaképe és felezi a fizumat...
süti beállítások módosítása