Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Az utolsó Jedik, avagy a Kristályrókán már nincs is bőr...

2018.01.08. 12:49 jacint70

Megnéztem... És az jutott róla eszembe, hogy olyan ez, mint az egykori kedvenc zenekar újbóli összeállása. Ha csak arról szól, hogy álljunk össze, és nyomjuk el újra a nótákat, akkor annak semmi értelme.

Miért is? Amikor a kedvenc zenekar feloszlik, akkor megy az ühüm-brühüm, szomorkodás. Később szép lassan beletörődik az ember, hogy elmúlt, más kedvencet talál, múlik az idő, mindenféle változások történnek. Ha aztán megtörténik az "újrázás", az semmiképpen sem az igazi már. Egyfelől rég megtört már a rajongás lendülete, másfelől az egykori tagok (sem) fiatalodnak, harmadrészt bármit is csinálnak, az már nem tud felérni a nosztalgia által megszépített élmények emlékével. Vagyis megy a fanyalgás, hogy ez már nem az igazi. Rendesen megoldani, vagyis összeállunk, de nem nosztalgiázni, hanem az adott időszakban is egy nagyot durrantani meg még nem sikerült senkinek, legalább is én nem tudok ilyenről.

Nagyjából ugyanez a helyzet a Csillagok háborúja - most már évente - érkező új részeivel is. Az eredeti trilógia hatalmas durranás volt, elvégre a - főleg itt a keleti blokkban - tapasztalható sivársághoz képest nagyon izgalmas, újszerű, "tágas" világot hozott létre. Volt benne olyan főszereplő, akivel nagyon lehetett azonosulni, hiszen kiskamaszként ki nem akart nagy hős lenni, aki a napi unalmas - posztszocialista - létből kiszabadulva izgalmas kalandokat él át érdekes helyeken, mellesleg egyedül megmenti a világot a hűdegonosztól.
A folytatások is működtek, nem a manapság divatos, ha egyszer már bejött, adjuk el ugyanazt másodszor minimális eltéréssel elv mentén készültek, mind látványban, mind "jellemfejlődésben" bővítették az előző részeket.
Az sem elhanyagolható, hogy tizenévesként még nem láttam annyi filmet, hogy lépten-nyomon "á ezt már láttam máshol" érzésem legyen.

Majd eltelt tizenöt év, ami alatt a nosztalgiafaktor mindent szépen belepett, mígnem megjött az előzménytrilógia.
Az előzménytrilógia úgy-ahogy van, szerintem egy nagy koncepcionális tévedés. Alapvetően elég lett volna egyetlen film is, hiszen azt akarta bemutatni, hogy hogyan lett Anakin Skywalkerből Darth Vader.
Vagyis a végkifejlet ismert, azonosulni nem lehet senkivel, akkor meg minek - tudjuk, a profitnak - ezt annyit húzni-nyúzni. Ráadásul borzasztó aránytévesztés, hogy a korábban játszódó történetben minden sokkal fejlettebb. A haditechnikánál ezt még azzal sem lehet magyarázni, hogy a háborúban nagy a pusztulás. A másik nagy hiba, hogy a történet determinisztikussága vagy a nagy látványorgia miatt a történetvezetés elég siralmas, nagyon erősen az az érzés, hogy a játékidő kedvéért összedobtak valamit, sokszor más filmekben már látott ötletek átvételével.

Az új trilógiánál akár jobb is lehetne a helyzet, elvégre - a kiterjesztett univerzum alkotásait leszámítva - zöldmezős a beruházás, szabadon szárnyalhatna a fantázia.
De mégsem szárnyal! Az első darabnál láthatóan nem akartak se kockáztatni, se nagyot dobni, ha már az előzménytrilógián nagy a fanyalgás, akkor próbálták megadni a rajongóknak azt, ami abból hiányzott. Volt itt minden, X szárnyú, Han Solo, Leia hercegnő, meg a régi történet újrakeverve.
Csak hát minek? Most olyan szívdobogtató élmény sokadjára megnézi, ahogy elintéznek egy halálcsillagot vagy mit? Ezúttal már "menetből", elvégre már annyiszor csináltuk, hogy megy ez fél kézzel is!
Meg most komolyan? Olyan nagy élmény volt nézegetni a megöregedett szereplőket? A kicsit már totykos Hant vagy az erősen megereszkedett Leiát? Ebből nagyjából elég lett volna pár rövid jelenet, és aztán jöhettek volna az új szereplők, egy jól kitalált, a "hagyományokra" vissza-visszakacsintó, de "újragondolt"  történettel.

Az örök optimisták úgy voltak ezzel, hogy ez csak az "év eleji ismétlés", meg az új arcok felvezetése, az igazi durranás a másodikban jön majd.
De sajnos ez sem sikerült, bár van benne egy nagyon jó vonal.
Igen, ez Luke története, bármennyire is teli van a net a "legendarombolással".

Értelmezésem szerint Luke-nak az a "baja", hogy amikor felismeri Benben - jujj - a sötét erőt, akkor egy pillanatra eljátszik a gondolattal, hogy megöli. Ez nem szép dolog ám egy Jeditől, meg pechje is van, mert Ben ezt megérzi, és az életösztön elszabadítja benne a gonoszt. Vagyis Luke-nak pont azzal sikerül a problémát előidézni, hogy rosszul akarja megoldani azt, akkor, amikor az még nem is létezik.
Szerintem ez - a következményeivel együtt - olyan élmény lehet, ami bőven elég ahhoz, hogy szembeforduljon önmagával, és eltűnjön vegetálni.
És itt jön az a probléma, hogy egy egyfilmes sztoriban elsütött nem túl logikus ötlet előbb-utóbb visszaüt, ha túl sok a folytatás.
Elvégre a Jedik nem túl sikeres népség. A Régi Köztársaságot nem sikerült megmenteni, a Birodalom legyőzése után pedig annyira nem jön össze az újjáépítés, hogy kb. harminc év után megint sikerült visszajutni ugyanoda. Ha ehhez hozzávesszük, hogy - most szigorúan a filmekre szorítkozva -  a család, a gyerek  - a kufircolás ??? - nem igazán lehetséges, cserébe viszont vasárnap délutáni sörözgetés helyett lehet menni mindenféle küldetésekre életfogytig, akkor tulajdonképpen miért is akkora jóság Jedinek lenni?
Ráadásul ez egy remek dramaturgiai fordulat is, ez a szerep tök jól áll az "öregecskedő" Luke-nak, sokkal jobban, mintha vénségére is higanymozgással fényhentelné az ellent. A "befejezés" sem méltatlan,  még akkor sem, ha az inkább a vezeklés okán, mintsem nettó tesztoszteronos hősködésből történik.

A Kylo-Rey vonal is ígéretes, ahogy fokozatosan látjuk Ben elbizonytalanodását, kár, hogy Snoke megölése után azonnal leesik neki, hogy üresedés van, innen meg a sztori megy a megszokott útján...

A film többi része? Hááát, bennem végig erős Birodalom visszavág utánérzés volt, mintha onnan ollózgatták volna össze az ötleteket, csak azért, hogy kitöltsék az időt, meg hogy legyen valami, amire alapozni lehet a többi szereplőre épülő mörcsendájzt. Ja, és a végére itt is befigyelt egy Halálcsillag, még ha miniatürizált is. De legalább most nem pusztították el.

Akármerről is nézem, szerintem kár volt ezeket a filmeket elkészíteni. Persze arra jók, hogy lekaszálják a nosztalgiára kapható jónépet, és szerintem a végtelenségig lehet ezt folytatni, pontosabban addig, amíg az eredeti trilógia kortárs rajongói ki nem halnak...

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr613558621

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mozinapló, 2017/2 2018.01.08. 18:56:49

Jöjjön a második féléves mozitermés, főlegi rágógumimoziözönnel. Mindössze néhány igényesebb darab fért bele, kicsit jobban oda kell figyelnem a választásaimra... Valerian és az ezer bolygó városa (július 26.) Luc Besson rokokós látványvilágú sci-fij...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.01.08. 19:57:52

Na, akkor elveimen (miszerint nem érdemes sok energiát feccölni a Star Wars sztorik és szereplők filozófiai, lélektani, erkölcsi, stb. mélységeinek taglalásába) részben átlépve, néhány komment:

1) Egyetértek, a Luke vonal nagyjából OK, az érvelésed is OK, nekem is pont ez jutott eszembe, amikor azt a blődséget olvastam, hogy az életvidám fiatal Luke-ból nem lehet egy megkeseredett öreg Luke. Na persze, olyan még sose volt, hogy az élet hibái-tragédiái megtörtek egy boldog ifjút őregkorára, ki hallott már ilyet, ugyebár... ;-)

2) Egyetértek, a Kylo-Rey vonal nem rossz.
Legfeljebb az zavar, hogy a harmadik filmre rajtuk kívül nem maradt szuperhős, így nem tudom, milyen csavart lesznek képesek behozni. Mert ugye előhúzni az ismeretlenségből mondjuk egy eddig ismeretlen Első Rend tanítványt elég béna megoldás. Ha viszont marad a Kylo-Rey kettős, akkor azért sok variációs lehetőség nem marad.

3) Igazából nem derült ki számomra, mi a bajod a film többi részével. Persze, van benne utánérzés. Vannak kilógó részek is, amik valahogy nem illenek bele. Ugyanakkor van azért elég olyan csavar benne, amitől nem lesz teljesen kiszámítható. Nyilván nem egy intellektuális csoda a forgatókönyv, de nálam belefért.

Egyébként meg, mi ez itt kérem, posztolgatunk, posztolgatunk? ;-))

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.01.08. 20:02:52

Ja igen, egyébként a fő kérdés az lesz, hogy a régi rajongók helyett-mellé lesznek-e újak. Ha igen, akkor hosszú életű frencsájzunk lesz. És a dolog működhet, lásd Star Trek vagy a rengeteg képregény alapú filmfolyam.

Egyébként mondjuk a SW 7-8 még mindig igéretesebb kisérlet, mint amit az Aliennel csináltak...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2018.01.08. 20:28:23

@promontor: Hááát, úgy jöttem ki a moziból, hogy eltartott pár órát, hogy eldöntsem, mi is ez az egész, illetve, hogy tetszett-e.
Mivel jó hosszú a film, jó sok jelenettel, az sem esett le egyből, hogy Luke miért olyan, amilyen. De miután rájöttem, pont itt éreztem azt, ami nem önismétlés, de mégis szerves folytatása az eredeti trilógiának, a megöregedést is jól kezelve.

A Kylo-Rey vonal egyből ki is lett nyírva, jobb lett volna, ha Snoke megölése után Kylo elmenekül a színről valahová, ahol még inkább vívódik egy sort. Mondjuk akkor Luke halála nem nagyon tudott volna így összejönni. Szóval ezen még agyalni kellett volna egy sort. Pl. hogy Kylo helyett a vöröshajú gyerek veszi át a főparancsnokságot, és félig-meddig kényszeríti Kylo-t, aki a nagybratyó kinyírása után bizonytalanodik el teljesen, és akkor lehetne izgulni, hogy végül hová is áll.

A film többi részével az a bajom, hogy vagy nagyon emlékeztet a Birodalom visszavágra, vagy nagyon kilóg az "érdemi" részből. Előbbire példa az eleje, a bázis pánikszerű kiürítése, vagy a sóbolygón folyó szárazföldi művelet, illetve az egész meneküléses sztori. A kaszinóbolygós kaland teljes egészében elhagyható lett volna, semmi újdonság nem volt benne, a "leállítom a nyomkövetést" akció meg egyfelől nem sikerült, másfelől nagyon zagyva volt.

Összességében úgy gondolom, hogy nem egy nagy ötlet a kétévenkénti "sorfilm", lehetne ritkábban is, és jó lett volna, ha az egész trilógiát jobban kitalálják, mert abban igazad van, hogy most már nehéz lesz koherensen, de újszerűen befejezni.

És, hogy megfogadjam a saját tanácsomat, jól át fogom gondolni a következő posztot. ;-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.01.11. 21:17:20

@jacint70: Az Aliennel annyi történt, hogy a Covenantról szinte minden ismerősöm, aki látta, egybehangzóan állította, hogy nagyon gyenge. Tekintettel arra, hogy már a Prometheustól se voltam elragadtatva, ezért aztán ki is hagytam. Nálam tehát az Alien frencsájz sokkal inkább példa a rossz folytatásra, mint a Starwars.

transporter 2018.09.16. 13:41:07

Évi egy poszt sok? Kérdezi a baglyot, a veréb.
süti beállítások módosítása