Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Szubjektív morfondírozás az új autópálya-díj rendszerről

2015.01.02. 08:42 jacint70

Szubjektív, mert azt próbálom felmérni, engem hogyan érint. Azt, hogy mi is volt a célja, igazságos-e vagy sem, jól jár-e vele valaki vagy sem, azt elég sok helyen próbálták már boncolgatni, például itt.

Nézzük először is a blogger autózási szokásait. Nem lesz hosszú lista, mivel nem vagyok "rakéta a fenékben" típus.
A legnagyobb "fogyasztás" nyáron, pontosabban július-augusztusban történik. Nyár van, párszor le szoktunk menni a Velencei tóhoz, illetve egy menetben pár napot Székesfehérváron is eltöltök. Valamint ekkor szoktunk menni - neve alapján nem meglepő módon - nyaralni.
Ezen kívül évente egyszer-kétszer elmegyünk egynapos rokonynézőbe Bács-Kiskun megyébe (ebből jellemzően az egyiket szintén nyáron), valamint nem zárható ki évi egy Heves megyei látogatás sem.

Ezek a tervezhető pályahasználatok, ami ezen felül jön az teljesen kiszámíthatatlan.
Két dolog azonban biztos. Egyfelől az éves matrica abszolút nem éri meg, hiszen annak az ára kb. 14 darab tíznaposénak, illetve kb. 9 haviénak felel meg. Ezeknél lényegesen kevesebb matricát veszek.
Másfelől, ahol van lehetőség, ott autópályán megyek. Egyszer "kalandvágyból" megjátszottam egy fehérvári túrát a hetesen, kb. kétszer annyi idő alatt sikerült odaérni. Cserébe viszont zötyöghettem a teherautók mögött, illetve jól megfogtak a település vége után oly nagy előszeretettel kirakott "hatvanas" táblák.

Eddig az volt a stratégia, hogy a nyári hónapokra vettem két havi vagy egy havi és egy tíznapos matricát, a többinél meg szívtam a fogam.
Ugyanis a matricás rendszer legnagyobb hiányossága - ha jól emlékszem, a bevezetése óta -, hogy nincs se napijegy, sem egy autópályára érvényes egyszeri vonaljegy.
Ha megnézzük a BKK weboldalát, akkor látszik, hogy - annak ellenére, hogy ez sem túl tökéletes - a tömegközlekedési rendszer igénybevételére számos konstrukció létezik. Ha valaki rendszeresen közlekedik, akkor annak ott a - relatíve, az ár/érték arányt nem vizsgálva- költséghatékony havi, többhavi, éves bérlet, aki viszont alkalmi fogyasztó, az vehet vonaljegyet vagy egy-két napos napijegyet.
Vagyis le lehet ülni, és szépen ki lehet számítani, hogy az adott helyzetben, mi a legolcsóbb megoldás.

Ez az autópálya-díj esetén nem így van. Ha nem éves matricát vesz az ember, akkor mindenképpen adódik túlfizetés. Nem olyan nagy ez az ország, nem olyan fejlett az úthálózat, hogy ha a júzer elmegy nyaralni, akkor ezt olyan messzire tegye, hogy onnan érdemes legyen napi szinten hosszasan elkirándulgatni. Vagyis jó eséllyel - két pl. ötszáz forintos napijegy helyett -, legalább egy tíznaposat ki fog fizetni az oda-, illetve visszautazás miatt.

Vajon érdemes-e változtatnom a fenti stratégián a megyei matricák bevezetése miatt? Először azt gondoltam, hogy a Pest-Fejér kombó megéri, hiszen így ha véletlenül becsúszik egy évközi EBEL meccs, vagy le akarunk ugrani megnézni télen a befagyott Velencei tavat, akkor ezekért már nem kell külön fizetni.
Jobban átgondolva azonban kiderül, hogy nem. Mivel a rokonylátogatás oda esik, ahová azért az évi egy-két alkalomért nem éri meg a megyei, valamint nyaralni nem Pest, illetve nem Fejér megyében szoktunk, ezért erre a két alkalomra mindenképpen külön matricát kell venni. Ráadásul a nyári kéthavi, az nagyjából megegyezik a Pest-Fejér kombó árával, az meg nagyon kétesélyes, hogy egyáltalán befagy-e a tó.

A számolgatást egy dolog befolyásolja. A rendszer azon "kedves" újdonsága, hogy a fővárosi bevezetőkön is kell fizetni. Ez konkrétan ott érint, hogy időnként el szoktam látogatni az "Ezer bevásárlóközpont vidékére". Mostanában egyre kevésbé. Kajáért már nem igazán érdemes, a Madaras Multi árai nagyjából ott vannak, mint a "sarki" Spórolósé, a Nagy Kékségből meg van házhozszállítás, aminek az ára talán még kevesebb is, mint oda-vissza a benziné.

A gond megint az alkalmi "fogyasztással" van. Pl. ha "hirtelen" ki kell szaladni a Tízpróbába, mert a kölök egy héttel a görkoritábor megkezdése előtt növi ki a gurulós korcsolyát.
Ezzel kapcsolatban még nem tudtam eldönteni, hogy vegyek-e vagy sem "pöstit". Elvégre az első látogatásig még van időm, hogy az ismerősöket körbekérdezzem, illetve a legkésőbb hétfőn kitörő botrány fejleményeit megvárjam, hogy vajon el lehet-e jutni ide ingyenesen, és értelmes idő alatt Budaörsön keresztül. Ugyanis ez alapján a "térkép" alapján ezt nem sikerült eldöntenem.
Végezetül felmerül még az "eltévedésfaktor". Finoman szólva sem vagyok az a humán GPS típus, mi van, ha a "veszélyes/esélyes vidéken" valamit benézek, és hopp már le sem tudok térni a fizetős szakaszra vezető útról. Akkor meg fizethetem a jóval nagyobb büntetést. 


Vagyis ha veszek is, akkor az nem az autópálya-használati stratégia jegyében fog megtörténni, hanem azért, hogy ne kelljen állandóan idegeskednem, hogy mikor kapok egy szép büntit.
De sebaj, elvégre a kamarai regisztrációs díjat is fizetem (Miért is kell évente regisztrálni? Ennyi idő alatt elkopik az adatbázis???), és különben is "fussa" az egyre jobban dübörgő gazdaság által biztosított növekvő jólétből...

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr447031987

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a bajom az új autópályadíjrendszerrel? 2015.01.02. 09:15:13

Mindjárt elmondom, de előljáróban az alapok: Az új autópályadíjrendszer alapjai Az új autópályadíjrendszer két pillérből áll: Mostantól minden szakasz fizetős (kivéve az M0 azon szakaszait, ahol ezt az EU támogatási szerződések kizárják, illetve a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2015.01.02. 13:31:28

Ha megteheted, legalább a "statisztikai évben" :), ne vegyél megyei matricát. Csak, hogy segítsünk a "döntéselőkészítő" hatástanulmányban... :))
süti beállítások módosítása