Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

A postások szívatása...

2013.09.08. 08:05 jacint70

Csengettek... Ezúttal nem Ernő bácsi volt az, ez a giling-galang mélyebbről szólt... Egészen pontosan a kapuból, a lenti csöngőből... Nem szeretem ezt a fajta "csengőfrászt"...

Leginkább azért, mert ilyenkor szépen abba kell hagynom, amit csinálok. Jelen esetben nyakig csokikrémes voltam. Mert a blogger nyáron volt cukrásztovábbképzésen a Dinicukiban. A tulaj jó haver, így pofátlanul bekéredzkedtem hozzá néhány trükköt ellesendő, hogy hogyan is kell igazi cukrásztortát készíteni. Olyat, ami vízszintes, nem dülöngél összevissza, a piskóta- és krémrétegek egyforma méretűek, és a "bevonat" is egyenszilárdságú.

Tehát épp a csokikrém-rétegeket próbáltam szép egyenletesen összeintegrálni a piskóta-karikákkal, amikor jött a csengetés. A délelőtt 11 órára tekintettel egészen biztos voltam benne, hogy ez a postás. Az meg nem egy türelmes fajta, vár egy percet, bedobja az értesítőt, és akkor mehetek sorban állni.
Eldobtam a kenőkést, gyorsan lenyalogattam a csokit a kezemről, felkaptam a cipőmet, és már szaladtam is lefelé.

Szerencsére még ott volt, valami csomagot hozott, de egyből nekem szegezte a kérdést:

- Személyi igazolványt hozott?

Ja persze, örültem, hogy hoztam a "türelmi szintidőt", különben is, mit csinált már megint Micsurin, keresztezte a postást a rendőrrel?

- Nem - feleltem -, de ezt most minek, eddig nem kellett!
- Már kell, július 1 óta új postatörvény van, rá kell írni a személyigazolvány-számot az átvételire. Esetleg nem tudja fejből?

Arra gondoltam, hogy ott áll a torta a pulton, a csokikrém még távolról sem egyenletes, a végén még odadermed. Vagy megolvad és kifolyik... Mégse tudtam a postásra haragudni, azért az emberek nagy része ritkán kap csomagot, képzelem, július eleje óta hányan küldték el a fenébe.

- Tudja mit? Üljön szépen vissza a kocsiba, én felslattyogok, lehozom azt a személyit! - Közben arra gondolok, hogy egyúttal vetek egy pillantást arra a tortára, hogy most éppen dermed-e vagy folyik.
- Az nem jó, még sok csomagot kell kivinnem! Figyeljen ide! Én nem vagyok rendőr - jó, de akkor mit is csinált Micsurin???? -, nekem nem kell leellenőriznem, elég ha valamit beír!
- Hát, az újra nem emlékszem, de a régi, ami két éve járt le, valami AK 4712 izé volt! Jó lesz?
- Jó lesz, csak írja már!

Leírom, a végére odabiggyesztek két nullát, közben azon töprengek, hogy esetleg nincs-e ebben is valami ellenőrző kód. És ha igen, akkor valaki ellenőrzi-e a nap végén. Vagy egyáltalán megnézi-e valaki az aláírt lapokat!
A postás látja, hogy együttműködő magatartást tanúsítok, megtörli a homlokát, és magyarázni kezd:

- Tudja, ez az egész a NAV miatt van! Hogy lehessen tudni, pontosan ki is vette át a csomagokat. Mert sokan csinálják azt, hogy Kínából megrendelnek dolgokat, mert ott olcsóbb, aztán a "vaterán" árusítják.

Na, ezen a ponton némán felüvöltök. Egyfelől mivel a csomagban a kisebbik Kiccsaj szülinapi ajándéka van, amit a keresztanyja küldött vidékről, másrészt ez megint az ágyú esete a verébbel.
Természetesen fogalmam sincs arról, hogy a posta csomagforgalmának mekkora részét képezik a "rokonyi pakkok", és hány százalék a "vatera". De gyanítom, hogy ez utóbbi maximum néhány percent!
Ezért nem tűnik túl barátságosnak, hogy mindenkit - főleg a postásokat - szívatnak ezzel a személyigazolvány-számosdival.

És az, hogy ki vette át a csomagot, a NAV szempontjából irreleváns! Ugyanis - akár a normál kereskedelemben - a magánszemély vevőnek csak a vételárat kell kifizetnie, az adó befizetése, illetve az adminisztráció az eladó dolga. Ráadásul nem tudom, az adóhivatal mit kezd a Szent Számmal, a név és a cím alapján ugyanúgy lehet szűrni.
Pontosabban lehetne! De nem lehet, mivel mindenkitől elkérik, nem csak a "vaterázóktól".
Ha már szűrni szeretnénk, akkor inkább azt kéne megvizsgálni, hogy ki az, aki "gyanúsan" sok csomagot ad fel. Ezt meg a Posta csomagregisztrációs rendszerében elhelyezett ügyes lekérdezéssel lehetne.

De úgy látszik, szívatni másokat sokkal jobb móka!

Szólj hozzá!

Címkék: NAV postatörvény

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr755500159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása