Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Az könyvelőkrűl...

2013.02.18. 15:48 jacint70

... akik szintén nagy urak... Külön kasztot képeznek... Akár a jogászok. Ha valamit kijelentenek, akkor az ellen egyszeri halandónak nincs fellebbezési joga... Na, de ne szaladjunk ennyire előre...

Amikor a bloggernek véget ért az előző élete, akkor kitalálta, hogy szeretne vállalkozó lenni. Tulajdonképpen már régebben kacérkodott a gondolattal, főleg amikor nagyon elege volt a hülye menedzserekből. Szóval ilyenkor beindult az álmodozás, hogy milyen jó is lenne mondjuk egy ici-pici vállalkozás, amiben én döntöm el, hogy mit vállalok, nem azok, akiknek könnyű máséval csapkodni a baromságokat. Persze azért a tuti jó állást nehéz lett volna otthagyni, de amikor a tuti jó állás hagyott ott engem, akkor úgy gondoltam, hogy eljött a "most vagy soha"-ból a most.

Persze próbáltam nagyon óvatosan nekiállni, a költségeket a lehető legkisebbre leszorítva. Az volt az alapelv, hogy némi idő meg pénz rá van szánva, hogy kiderüljön, képes vagyok-e a saját lábamra állni. Ha igen, akkor naugye, ha nem, akkor viszont nem annyira undorodva fogok állást keresni.
A spórolás jegyében, no meg a vállalkozás ici-pici jellege miatt kezdettől fogva az egyéni vállalkozás volt szimpatikus.
Mert a kft. az egyrészt társas vállalkozás, másfelől emlékeztem arra Apukám egykori cégének végelszámolási maceráiból, hogy annak minden lépéséhez súlyos tízezreket kellett fizetni egy ügyvédnek, nagyjából azért, hogy egy formanyomtatványba beírjanak pár adatot, és a bojtárral elküldjék a megfelelő helyre.
Na, ez nem fért bele a "játszóösszegbe"...

Azt viszont éreztem, hogy könyvelőre mindenképpen szükség van. Már csak azért is, mert hiába nézegettem az adó- és egyéb céges jogszabályokat, informatikai rendszerszemléletű emberként nem nagyon tudtam rajtuk eligazodni.
Tehát kellett keresni egy könyvelőt. A könyvelő meg olyan mint a fogorvos, amit az ember úgy szerez be, hogy körbekérdezi az ismerőseit és aki szimpatikusat tud ajánlani, ahhoz elmegy.
No, a könyvelő nem olyan mint a fogorvos, mivel senki sem tudott olyat ajánlani, aki szimpatikusnak bizonyult volna. Nagyjából azért, mert ilyen telefonbeszélgetések zajlottak le:

- Jó napot kívánok! Kezdővállalkozó Jacint vagyok, szeretnék alakítani egy egyéni vállalkozást, és ehhez keresek könyvelőt!
- Alakítson kft.-t!
- De miért?
- Az egyéni vállalkozással csak a probléma van!
- De milyen probléma?
- Mindenféle! Higgye el, mindenkinek sokkal jobb, ha céget alapít!

Nem hittem el, így a keresést a neten folytattam. Ahol megtaláltam a jelenlegi könyvelőmet. Akihez indításként el is mehettem egy kis fejtágításra, ahol szépen elmagyarázta, hogy mik a fix befizetnivalók, hogyan kell az egészet elindítani.
Menet közben az is kiderült, hogy az egyéni vállalkozással olyan sok probléma nincs, informatikai szaktanácsadás esetén nem kell tartani attól, hogy "rámrohadnak" a beszállítók eladhatatlan ám magánvagyonból kifizetendő készletei. Ha meg a másik különbség beköszönt, hogy egyszer év végén olyan sok nyereségem lesz, amit kötelező leadózva kivenni, akkor legfeljebb leadózom...

Viszont az egyéni vállalkozáshoz nem tartozik a cégekre jellemző kettős könyvvitel, amiért dupla pénzt el lehet kérni...
Na, ekkor leesett a tantusz, hogy miért is akart mindenki céget alapíttatni velem. Elvégre ugyanazokat a bizonylatokat sokkal jobban megéri dupla pénzért terelgetni.

Ennek már lassan két éve. A vállalkozás elindult, és ha nem is száguld - ugyan mi hasít manapság? -, de legalább túllépett a "játszási" szakaszon. Havonta járok a könyvelőhöz, viszem a papírokat, ha valamit meg nem értek, akkor megkérdezem.
Eddig mindig kaptam rá olyan választ, amit "hülye informatikusként" is sikerült megértenem. Mint például azt, hogy egy ügyfelem egy alig ötjegyű összegről szóló számlánál miért ragaszkodott hozzá, hogy az ő, vagyis a vevő adószámát is ráírjam. Mert az elvileg idén januártól kötelező.
Kiderült, hogy ez így nem igaz, csak akkor, ha egy évben összegyűlik kb. kétmillió forintnyi ÁFA egy vevőnél... Mert akkor azt jelenteni kell... Azt meg adószám alapján lehet... Vagy valami hasonló, pontosan már nem emlékszem, nem érint, mint említettem ici-pici a vállalkozás...

De a könyvelők általában nagy urak, akik szeretik az egyszerű megoldást választani!
Történt, hogy kaptam egy hardverkulcsot, így szükségem lett egy USB hubra - elosztóra -, hogy azt is be tudjam dugni a gépbe. El is ballagtam a szokott számítástechnikai boltba.
Ha már ott voltam, akkor kértem egy USB töltőkábelt is a telefonomhoz. Az eladó csaj feltúrta a raktárt, nem talált, de áttelefonált egy másik boltba, ahol félretettek nekem egyet.
Fizetéskor rákérdezett, hogy elég-e a blokk.
Majd hozzátette, hogy áfás számlát csak akkor tud adni, ha elárulom az adószámomat.
Mert azt mondta a könyvelőjük, hogy anélkül nem adhatnak.
Én meg nem árultam el. Mivel nem tudom, és nem volt nálam semmilyen papír, amin szerepelt volna.
Próbáltam elmagyarázni, hogy ez miért hülyeség, a csaj sűrűn bólogatott, majd a végén szomorúan közölte, hogy a könyvelő szigorúan rájuk parancsolt.

Mit tudtam tenni? Hosszú évek óta hozzájuk járok vásárolni, a hub kb. 1300 forintba került - ugyanezt a Médiapiactól már hatezerért is megkaphattam volna -, láthatóan nem rajta múlt a dolog, hiszen előtte még azért a kábelért is feltúrta a raktárt.
Se visszamenni az adószámmal, se az "ide se jövök többet" balhét kiverni nem volt kedvem, meg a szóban forgó összeg is kb. 300 Ft, ezért kiegyeztünk abban, hogy jó lesz a blokk is...

Azóta persze bárhová megyek, nálam az adószám, de a jó édes anyját a kényelmes könyvelőjének!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr1005086946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása