Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

A ládikó

2012.04.29. 20:43 jacint70

Mától újra merek autózni...  Szerda óta nem mertem... Őszinte legyek? Rendesen beparáztam a "mentődoboz-frásztól", inkább nem kockáztattam...

Az egész úgy kezdődött, hogy békésen olvasgattam az Indexet, amikor megakadt a szemem a Totalcar cikkén, miszerint a rendőrök nagyon - ötvenezer forintra - büntetik a lejárt mentőládát.
Persze attól, hogy valamit megír az "újság", még nem hisszük el, de azért akadt pár gyanús momentum. Az egyik az, hogy előző nap nagyon ellenőriztek a Kós Károly sétánynál. Még szerencse, hogy pont az ellenkező irányból jöttem...
Gyorsan leszaladtam a garázsba megnézni, hogyan is állunk... Ahogy Sztív mondaná, nem túl jól...
Amikor majdnem öt éve megvettem a kocsit, akkor szinte kérés nélkül hozzámvágták a "közegelhárító-csomagot", vagyis a mentőládát, az "ellenkadásjelző-háromszöget" és a tartalék izzókészletet, mindezt egy szép céges szütyőbe burkolva.
Amit szerda este cipzáraztam ki először. Gondoltam, megnézem, milyen "zárjegy" van a ládikán, mit kell "összefotoshoppolnom", oszt' jónapot!
Apró meglepetés, hogy az elsősegély-csomag nem is ládika, hanem egy cipzáras neszeszer, amit jellegénél fogva nem is lehet "megplombálni"... Megnéztem a kötszereket, "természetesen" januárban lejártak...
Elkezdtem nézegetni a netet, de minden olyan árudában ami ilyesmivel foglalkozik, szépen ki volt írva, hogy nincs ládika... Száz fős munkahelyi elsősegély-doboz van, személygépkocsiba való - ahogy azt a cikk is írta - nincs. Ezen a ponton már tényleg elhittem, hogy bírságolás van, az egységcsomag meg hiánycikk.

Pedig másnap szerettem volna autózni... Két harminckét szeletes tortát kellett "ellogisztikáznom" Gazdagrétről a Moszkva - ópardonbocsánat, Széll Kálmán - térre.
Reggel még benéztem a sarki benzinkútra, de csak a felirat volt meg, hogy 2700 Ft. De áru az nem volt.
Így maradt a kétkörös buszozás - ráadásul akkora pechem volt, hogy a cukrászdában képtelenek voltak a "monstrumokat" fedett dobozba tenni, így esélytelen voltam, hogy egy menetben elvigyem -, mivel a jelzett desztináció elég forgalmas, rengeteg helyen érdemes elhelyezni "jónapotkívánok, mutassaamentőládáját" akciócsoportot.
Hiába mondták be, hogy a "hiánymizériára" tekintettel a rendőrök nem büntetnek csak figyelmeztetnek, amikor ötven rugó a tét, az ember inkább - defenzív vezetési stílus - a "ki hiszi el" álláspontra helyezkedik.
Végül is sikerült a tortákat épségben leszállítanom - bár biztos, ami biztos, a második menetben kaptam egy BKV ellenőrzést, de a bérletem szavatossága majd csak hét hónap múlva jár le -, az elmúlt két napban meg gyalogosprogram volt, de ma újból elő kellett húznom a járgányt a garázsból.

Első utam a sarki benzinkútra vezetett, ahol az elmúlt három napban leküzdötték a készlethiányt, így végre be tudtam szerezni a "biztonságos közlekedéshez" elengedhetetlenül szükséges obzsét. Apró szépséghiba, hogy két és fél év múlva lejár az ötéves szavatosság, de a beruházott kevesebb mint háromezer forint még mindig alig több mint fele a legkisebb birságnak...
A dobozt bevágtam a csomagtartó mélyére, és elkezdtem gondolkodni, hogy mi értelme van az egésznek...

... és arra jutottam, hogy annyi mint a tartalék izzókészletnek. Gyakorlatilag semmi.
Anno amikor a tanfolyamra jártam, a Kresz mellett volt műszaki meg elsősegélynyújtó vizsga is. Amire szépen bemagoltam a tananyagot. Meg is maradt belőle sok minden, a műszakiból annyi, hogy a tárcsafék szebb, jobb, modernebb mint a dobfék. Az egészségügyiből meg az, hogy ha fulladozik a delikvens, akkor ki kell szedni a nyelvét a torkából. Esetleg úgy, hogy betörjük az állkapcsát.
Ennek már több mint húsz éve, azóta többször kellett hosszabbítanom a jogsimat, de ezen alkalmakkor sosem firtatták, hogy mi maradt meg a tudásból...
Ahogy a Kresz és vezetésbeli tudást sem firtatják, mondjuk arra "mentség", hogy azt az autós legalább gyakorolja, míg a többi inkább a rendkívüli esemény kategóriájába tartozik.

Végül is hasznos volt a műszaki vizsga - nem tudom manapság van-e még -, elvégre ezekben a szép, új autókban szinte már a motorháztetőt is szervizlaptop segítségével lehet csak felnyitni, cserébe viszont a szakszerviz helyszíni javítása - akár a legapróbb hiba esetén - is abból áll, hogy betrélerezik a szárnyaszegett járművet a szervizbe.

Úgy gondolom, az elsősegélynyújtással is hasonló a helyzet. Életemben egyszer, még gyerekkoromban éltem át egy apró koccanásos balesetet, amikor Apukám eltérően értelmezte az "áthaladás éppen sárgára váltott lámpánál szituációt" mint a mögötte jövő autós. Senki nem sérült meg, annak ellenére, hogy az egy Trabant - korabeli becenevén Papírjaguár - volt.
A mai modern autók meg olyan biztonságosra vannak építve - bunkerszerű felépítmény, merevítés, köhintésre kinyíló légzsákok -, hogy bátran feltételezem, hogy sokkal nagyobb csattanásoknál történhet csak személyi sérülés.
Vagyis az elsősegély-nyújtás szükségességéhez valószínűleg akkora balesetbe kell keveredni, amiről nem tudom megjósolni, hogy mit is tennék, ha valóban bekövetkezne.

Ha nem bénítana le a sokkhatás, akkor - feltéve, hogy az elsősegélynyújtás "boldogabbik" végén lennék - valószínűleg felmérném, hogy mi a helyzet, és amennyiben nem csak valami karcolás lenne, kihívnám a mentőket. Egyúttal megkérdezném, mit is lehetne csinálni, amíg meg nem érkeznek.
Valószínűleg az lenne a válasz, hogy semmit. Ezt egyszer már kipróbáltam, egy utcán heverő eszméletlen egyetemistaforma sráchoz hívtam őket, de nem nagyon erőltették a beavatkozásomat. Gyanítom, az esetek nagyobb részében kisebb gond, ha pár perccel később "látnak neki", mintha az amatőr telefonáló elbarmol valamit.

De tegyük fel, annyira súlyos lenne a helyzet, hogy elő kellene venni a ládikát. Szerintem, akkor az lenne a legkisebb probléma, hogy mikor járt le a kötözőanyag szavatossága.
Az új obzsé egy tüchtig kis ládika, ráadásul körbe van zsugorfóliázva, a kötözőanyag meg zárt csomagolásban van, nem igazán értem, mitől tudnának annyira elhatalmasodni benne a csírák...
Több háborús filmben lehetett látni, hogy az orvosok elég komoly műtéteket hajtottak végre heves ágyúzás mellett, úgy, hogy az amputált végtagú pácienst a kezelés után szépen otthagyták a repkedő göröngyök és egyéb repeszek között...
Arról nem is beszélve, hogy az előírás pont tisztítószert és vizet nem tartalmaz, azt meg simán el tudom képzelni, hogy egy amúgy sem "kórháztiszta" autóban egy balesetben jól össze tudja a kezét koszolni az ember...
Vagyis hiába a steril kesztyű, azt úgyis helyből koszos kézzel kell megfogni, majd azzal kibontani a kötözőanyagot...

Vagyis mire jó a nem lejárt elsősegély-doboz? Körülbelül arra, amire az a tartalék izzókészlet, amelynek tartalmát csak szervizben, a fél kocsit lebontva lehet beszerelni...
Hogy valami mást kelljen a közegnek találni, ha már velünk akarja foltoztatni a költségvetésben található lukakat... 

Szólj hozzá!

Címkék: mentőláda

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr124479811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása