Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Népszami

2011.10.01. 19:21 jacint70

Délután elsőztem egy jót. Na nem arról van szó, hogy egy blogbejegyzéshez elsőként kommenteltem, hanem első nap kitöltöttem az on-line nép- és lakásszámlálási kérdőívet.
Mondjuk magamtól lusta lennék az ilyesmire, de ha már Bölcs Vezetőségünk időt és pénzt nem kímélve lehetőséget ad a kitöltésre, akkor nem lehetek annyira pofátlan, hogy ne éljek a lehetőséggel.

Sőt, nemcsak a lehetőséget kapom, de a héten személyesen fel is keresett a kérdezőbiztos. Persze próbáltam hárítani, hogy csak október elseje után, de angyali mosollyal közölte, hogy most csak az ívet hozta, és megkérdezte, hogy interneten vagy "gyalog" szeretném-e kitölteni. Na hát ennyire nem lehetek ingyenélő, hogy miattam még egy kérdezőbiztosra is költsenek, ezért az internetes verziót választottam.

Mivel az ilyesmin jobb hamar túlesni, már ma délután felpattantam a www.nepszamlalas.hu-ra. Először jót röhögtem a "Válaszadás biztonsága - a válaszadó nevét nem kérdezzük, a lakás címét a többi választól elkülönítve kezeljük" feliraton. Ezzel éppen csak annyi a probléma, hogy a papíros alapú személyi kérdőív is úgy kezdődik, hogy tessék ráírni a Lakáskérdőíven szereplő azonosítót, az internetes verziót meg csak egyben lehet beküldeni.
Persze ezt meg lehetne oldani valóban névtelenül, például úgy, hogy a kérdezőbiztos visz magával egy - a választásokon használthoz hasonló - nemzetiszínű szalaggal, pecséttel, aláírással hitelesített urnát, kitölti a kérdőívet, amit a megszámlált ellenőriz, majd enkezével bedobja a lapokat. Ugyanezt - dupla nyilvános kulcsú titkosítással - on-line is meg lehet oldani, de mivel annak a működését magam sem értem pontosan, ezt rendezzük el annyival, hogy akit ez zavar, az válassza a hagyományos kitöltési módot.

A Lakáskérdőív kitöltésekor egy picit eltöprengtem. Mert mindenki azzal jön, hogy csupa olyan adatot kérdeznek, ami állami nyilvántartásokban már szerepel. Háát, én nem nagyon tudok olyan Hatóságot, amely explicit nyilvántartaná, hogy mivel fűtünk vagy hogyan történik a a lakás vízellátása.
Némileg elgondolkodtam, hogy vajon a rossz emlékű, de végül is elvetett - pesszimistábban elhalasztott - ingatlanadó árnyékától fenyegetve, vajon nem érdemes-e kicsit lefelé "kozmetikázni" az adatokat, de aztán rájöttem, hogy ennek semmi értelme.
Ha ki akarják vetni, akkor úgyis küldenek egy dörgedelmes papírt, hogy adjam meg ezeket az adatokat, ráadásul arra nem az lesz írva, hogy anonim, hanem, hogy "felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok valósak". Ilyen már volt, a kerületi kommunális adó bevezetését is egy "lakáskérdőív" kiküldése előzte meg pár éve.

Ezután rátértem a személyi lapra. Amin egy picit meghökkentem, az a 12. kérdés, miszerint van-e élettársi kapcsolatom. Mivel a Zasszony tényleg Zasszony, nem csak úgy de fakto, ez a kérdés csak a "természettudományos érdeklődés" szintjén talált meg, azért eltöprengtem, hogy ehhez az államnak mi köze? Illetve, ha már firtatták, miért nem voltak egy picit "bátrabbak", és miért nem kérdeznek rá az élettárs nemére?
A másik tűnődést a 23. kérdés okozta, miszerint dolgoztam-e a népszámlálást megelőző héten. Pontosabban az egyik válasz, miszerint "igen, az adott időszakban végzett legalább egy óra, jövedelmet biztosító munkát".
Természetesen dolgoztam, de mi van, ha a megrendelő mégsem fizeti ki? Akkor javíthatom utólag a kérdőívet?

A nem kötelező részeken gyorsan túljutottam. Mindenhová beírtam, hogy nincs vagy hogy magyar, gondolom ez lesz a többség, és ez kevésbé "feltűnő", mint a "nem kíván válaszolni". Persze egy kicsit itt is elbizonytalanodtam. A lakásban élő összes személyről nyilatkozni kellett, még az alig egy éves Kiccsaj 2-ről is. Aki éppen most tanul beszélni, így nem nagyon tudtam értelmezni a 37. kérdést, miszerint "Családi, baráti közösségben milyen nyelvet használ általában?"

Végezetül pár szó magáról a programról. Általában az adóbevallást nem szoktam elkapkodni, mivel annak a szoftvere olyan, hogy az első hetekben mindig akad benne néhány elég szomorú hiba. Ehhez képest a "Népszami" egész jól működött - külön öröm, hogy ha egy válasz kizárt egy későbbi kérdést, akkor azt automatikusan csak olvashatóvá tette, hogy azok értelmezésével ne kelljen fárasztani magam -, de azért két hibát találtam.
Az egyik, hogy a harmadik személyi lapnál egész egyszerűen nem lehetett lenyitni - Chrome böngészőben - a születési dátum évlistáját. Megpróbáltam kitörölni az adott lapot, és újat rögzíteni, ekkor sem ment, cserébe viszont már nem a harmadik, hanem a negyedik személy adatait kérte. Az eredeti probléma a böngésző újraindításával megszűnt, de a személyek sorszámozását ez sem hozta rendbe.

Összességében elmondható, hogy hamar túlestem rajta, egy órát sem tartott az egész. És olyan érzékeny adatokat, amiket máshogyan nem lehet könnyen beszerezni nem is tartalmazott a kérdőív... 

4 komment

Címkék: népszámlálás

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr253270548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aates 2011.10.04. 09:20:24

Azért ellentmondasz magadnak:
"Mert mindenki azzal jön, hogy csupa olyan adatot kérdeznek, ami állami nyilvántartásokban már szerepel. Háát, én nem nagyon tudok olyan Hatóságot, amely explicit nyilvántartaná, hogy mivel fűtünk vagy hogyan történik a a lakás vízellátása." (Önkormányzat építési osztály - minden módosítást köteles vagy bejelenteni olyan 100 éve ;) )

"És olyan érzékeny adatokat, amiket máshogyan nem lehet könnyen beszerezni nem is tartalmazott a kérdőív... "

Persze ez csak a "kötelező" kritika volt ;)

Én ma még csak eddig jutottam:
"Mennyi időt vesz igénybe a kitöltés?
Egy átlagos háztartás esetén 20–25 perc."

Remélem az elkövetkezendő két hétben lesz egyszerre ennyi időm...

aates 2011.10.11. 10:40:17

Nah, 25 perc alatt teljesítettem a család négy tagját. 97% lett az eredményem...
Észrevételek:
1. Nem lehet 18 éves kor előtt érettségizni (nah, én 16 évesen megtettem, ezért levontak 3%-ot)

2. Ha házas vagy, akkor nem élhet veled az esetleges élettársad (pedig tudok ilyen példát...)

3. Előző külföldi lakhelyed nem lehet a Szovjetunió (pedig több tízezren ott éltek...)

4. Ha nem vagy hívő, akkor nem lehetsz materialista, csak ateista (mondjuk a mostani kormánynál nem meglepő, ha nem tudják a kettő közti különbséget)

Szóval túlestem rajta én is, teljesítettem állatpolgári kötelességemet, becsületesen elmentettem az igazolás txt fájlba, ahogy kérték. Most kiírom platina lemezre, majd kőbe vésem, hogy később ne lehessen gondom ;)

Mai mottó: "Az, hogy nem vagy paranoiás nem jelenti azt, hogy nem figyelnek!"

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2011.10.11. 10:52:58

@aates: Ezek tipikusan olyan dolgok, amelyek azt mutatják, hogy a leggondosabb tervezés, és utánajárás esetén is tud az élet olyan dolgokat és eseteket produkálni, amelyekre nem készül fel a program...
Ezért szoktam mondani, hogy egy rendszerfejlesztést két nagy fázisra lehet osztani. Az első, a tilalomfák beépítése a programba, a másik ugyanezek kiprogramozása...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2011.10.12. 21:40:39

@jacint70: Na, én is túlestem rajta, ráadásul napi jótettként a nagyiknak is megcsináltam.

Ha már kekeckedés: én azzal a gondolattal kacérkodtam, hogy vajon az óvodás gyerekemnek beírjak-e élettársat, egyetemi végzettséget, netán gyereket.

Aztán azon is elgondolkodtam, hogy vajon nem lehetett volna-e megoldani, hogy ha az anyukánál beírok két gyereket, akkor az apukánál felajánlja ugyanazokat a gyerekeket, illetve a gyerek kérdőívnél is felhasználja, amit "addig megtudott". Tudom, hogy vannak mindenféle vegyes esetek, de a az intelligens default beállítással meg lehett volna spórolni némi fölösleges gépelést.
süti beállítások módosítása