Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

A "szárazbíró"...

2011.08.14. 09:29 jacint70

Júliusban e-mailt kaptam. "Legsötétebb rémálmom" vált valóra, augusztus 12.-ére kiírtak Székesfehérvárra egy meccsre, vezetőbírónak. "Súlyosbításként" a legmagasabban jegyzett játékvezetőt, Gebei Pétert "kaptam" vonalbíróként.

Informatikusként azonnal rendszerhibára gyanakodtam, de kiderült, hogy ez meghívás a hokibírók szokásos évi edzőtáborába, amit a bíróküldő rendszeren keresztül lehetett visszaigazolni.
Jó, de mit keres az öregecskedő, korpulens blogger a nagyok között? Ezt a kérdést Nagy Attilának is feltettem, de megnyugtatott, hogy ha csak az elméleti rész érdekel, akkor is szeretettel várnak.
A háromnapos esemény rögtön a Játékvezetői Egyesület éves közgyűlésével kezdődött. Az ilyenkor szokásos formalitások mellett az is kiderült, hogy a legújabbkori "őrület", a Sporttörvény a játékvezetőket is érinti, az utánpótlás meccsek díjának finanszírozására is lehet pályázni. (Kár, hogy ez a "Róma" sem fog három nap alatt felépülni, szerintem leghamarabb 2012 elején kezdhet "csorogni" a pénz...)
A közgyűlést követően a faseli gondolat jegyében a "három hülye" kétharmada, Schell László - a kanadai Hall of Fame második magyar tagja -, és Tejfalussy Béla tartott előadást.
Schell két dologra hívta fel a figyelmet.
Az egyik, hogy a csapatok sok pénzt ölnek bele abba, hogy játszhassanak, ezt nem szabad elrontani. A másik, hogy nem szabad haragudni a játékosokra, még kiállítás esetén is tessék mosolyogni.

A bevezető rész után szekciókra lett bontva a társaság, hiszen a kezdő játékvezetőknek nyilvánvalóan más jellegű továbbképzésre van szükségük, mint rutinosabb társaiknak.
Az újoncoknak Gebei Péter és Beck Péter mutatta be a kétbírós rendszer - mivel úgyis U-12-ben fognak először fújni, ott meg "ennyi van" - alapjait, a májusi tanfolyamon már megcsodált szépen felépített, logikus, érthető módon. Megtudtam, hogy a bíróknak egy szaloncukorra emlékeztető területen kívül kell mozogni - belül általában a játék folyik, amit nem "illik" zavarni -, mindig figyelve a "szaloncukor" belsejét, vagyis annak nem szabad hátat fordítani. Ezen kívül "apró" fogásokról is szó volt, például, hogy érdemes a két csapat kapusát megnyerni - mondjuk egy jó védés megdicsérésével -, mert cserébe ők fogják leállítani "vehemensebb" társaikat egy-egy balhésabb szituációban. (Retye mindvégig "atyailag" állt hozzá a fiatal bírókhoz, rengeteg tanácsod adott, a helyezkedéstől a felszerelés "optikai tuningjáig".)

Az elméletet a gyakorlat követte, a szállóból átmentünk a jégpályára, ahol társaim egy igen erős korcsolyaedzésen vettek részt Gebei Péter és Németh Márton vezetésével - na, ehhez a kis "alig-alig fittneszkorim" aztán abszolút kevésnek bizonyult volna -, az előadáson szereplő befelé nézéshez szükséges mozgásokat gyakorolták. Az edzés második felében a játékvezetői alapmozdulatok (szabálytalanságok befújása, bedobás helyének kijelölése) elsajátítása volt a feladat.
Végezetül megnéztük az esti Volán-Volán meccset, ezúttal elsősorban nem a játékot, hanem a játékvezetők mozgását, ítéleteit kellett figyelni.

A második nap a Cooper teszttel kezdődött, ehhez átsétáltunk a Sóstói stadionba. Míg társaim a köröket rótták, azon morfondíroztam, hogy milyen jó lenne, ha a hokisoknak is lenne egy olyan létesítményük, amelyen annyi jégpálya van mint ahány focipályát láttam.
A futást követően ismét jeges edzés következett, aminek az első része csupa "elindulok-megállok", "kékvonal-fék-középvonal-fék-kékvonal-fék" jellegű gyakorlatból állt, a második felében meg a helyes bedobási technika került sorra.
Mert a bedobás sem olyan egyszerű dolog, hiszen gyorsan kell ledobni, úgy hogy a korong a bedobóponton maradjon, elvégre ha messze gurul, akkor nem tudnak a játékosok mit kezdeni vele.

Ebéd után Nagy Attila tartott előadást a kommunikációról. Hangsúlyozta a nem-verbális kommunikáció fontosságát, elvégre azt a nézők is látják.
Például az eredményjelzőre történő rámutatásból meg lehet érteni, hogy azért ment a bíró a zsürihez, mert baj van az órával, majd ezt elmagyarázta a két edzőnek, és ezért ment a kispadokhoz, nem pedig azért, hogy valami ítéletet magyarázgasson.
Szó volt még a bedobások és a büntetések kiszabásának és bemutatásának "egységes eljárásrendjéről", mindezt az előző esti meccsről vett példákkal illusztrálva.

Az előadást követően ismét jeges edzés következett, ezúttal önálló vezetési gyakorlat volt a téma.
És ezen a ponton rá kellett döbbennem, hogy azért ez elég nehéz dolog ám! Még a palánk mellett, a kék vonalnál álldogálva is érződött, hogy már a játék lüktető mozgását követni sem olyan egyszerű, és közben még észre is kell venni azokat a szabálytalanságokat, amiket a játékosok "direkt" nem úgy csinálnak, hogy azt könnyen ki lehessen szúrni.

Az utolsó napon már "csak" a szezon közbeni vezetéshez szükséges tesztek voltak hátra. Először egy ötven "fogós, ravasz" kérdésből álló tesztet kellett kitölteni, majd két jeges gyakorlatot (a három játékvezetős rendszer vezetőbírójának "alapmozgását" modellező big8-at, és a bólyák kerülgetéséből álló pylont) kellett időre teljesíteni.

És hogy milyen volt összességében ez a három nap? Úgy érzem, nagyon megérte lemenni, még így "szárazbíróként" is. Egyfelől sikerült nagyon sok, akár nézőként is hasznosítható új ismerethez jutni (úgy érzem, a szervezők ügyesen úgy állították össze a programot, hogy azzal a lehető legjobban kihasználják a rendelkezésre álló időt), másrészt sikerült olyan "szent helyekre" is bejutnom, mint a fehérvári csarnok öltözőfolyosója vagy büntetőpadja... 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr853152087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2011.08.15. 18:25:10

Csak egy fél napot töltöttem a táborban Schell Laci barátommal, de a haza felé vezető úton megállapítottuk, hogy sokat változott - jó irányban - a játékvezetők képzése. Meglepett minket a sok fiatal és lelkes hadra fogható fiatal, akiket egy módszeres (amit láthattunk is) képzéssel egy jól működő közösségé lehetne formálni. Érdeklődésük, lelkesedésük jó alapja lehet egy új játékvezető garnitúra felneveléséhez, de ennek eredményességéhez az "öregek" példamutató, segítő kész hozzá állása nagyon szükséges. Ez a társaság is amennyiben "alázattal" fogja szolgálni a magyar hokit, akkor közös nagy sikereket érhetnek el a játékosokkal együtt.
süti beállítások módosítása