Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Blogger a VB-n - még mindig nem az első rész, a kiállítás

2011.04.16. 20:20 jacint70

Na, tessék! Még el sem kezdődött, és máris kaptunk egy kiállítást! De ennek mi, szurkolók örülni fogunk. Akkor is, ha a kiállítás létrejöttében egy játékvezető - aki jelenleg a Történeti Bizottság tagja - aktívan közreműködött...

Az ominózus gyűjtemény az Aréna melletti Sportmúzeumban tekinthető meg a VB ideje alatt, vasárnaptól jövő szombatig. Már messziről látszik, hogy a VB idejére a jégkorong költözött a helyiségbe, az ablakokba az utóbbi néhány év "alapválogatottjának" mezei lettek kitéve, mezszám szerint növekvő sorrendben, 1-től 31-ig, vagyis Budaitól Szuperig.
A kiállítás két részre osztható. Az egyik részben a Jégkorongszövetség és a régi játékosok által kölcsönadott magyar vonatkozású anyagok vannak összerendezve, míg a másik részben a kanadai Hall of Fame vándorkiállításának darabjai láthatóak.

A magyar rész - fényképeken, illetve tárgyakon keresztül - bemutatja a sportág hazai történetét, a kezdetektől - amikor ugyan a korong nem volt szögletes, viszont a korcsolya kurblis volt - egészen a 2009-es A csoportos szereplésig.
Érdemes alaposan szemügyre venni a kiállított felszerelés-darabokat. Láthatóak olyan VM sisakok, amelyeket a játékosok a hetvenes-nyolcvanas években viseltek. Alulról "megkukukcskálva" látható, hogy ezek bizony elég vékonykák, a műanyag borítás alatt nem található annyi és olyan vastag szivacsréteg, mint a mai fejvédőkön.
De mindez semmi ahhoz a pléh kapusmaszkhoz képest, amit a hatvanas években használtak. Nem hiszem, hogy nagyon kellemes lehetett hordani - pláne hidegben-, illetve kapni oda egy lövést.
Bezzeg Szuper Leventének már korszerűbb darabok jutottak, méghozzá több példány is, meg lehet nézni az 1997-ben a bajnoki döntőn viselttől kezdve, a St. John Flames-ben használton keresztül, a szapporóban szolgálatot teljesítő példányig. Engem személy szerint meglepett, hogy szinte minden évben új fejvédőt kapott Levente, én azt hittem, hogy "csak" átfestésre kerültek. 
A magyar rész egyik sarkában be lett rendezve egy stilizált öltöző - Pat Cortina ha látná, biztos hangos üvöltözésbe törne ki, annyira szép "idillikus rendetlenségben" vannak a tárgyak elhelyezve -, itt láthatóak olyan csehszlovák gyártású ütők, amelyeket anno külön a Ferencváros számára gyártottak, mint azt a felirat is bizonyítja.
Aztán vannak tárgyak, amelyeket láttunk már a tévében, és most itt az alkalom, hogy közelebbről is szemügyre vehessük őket. Ilyen például Szergej Oreskin 1992-es bajnoki korongja, egy szapporói aranyérem, illetve a szerintem "leghűhább", Vas Márton ütője, amellyel az ukránok elleni negyedik gólt ütötte.
A magyar rész teljeskörű, szerepelnek a játékvezetők relikviái, - többek között a "három hülye" egy-egy "munkaruhája" - helyett kaptak a feltörekvő női hoki tárgyai, és az utánpótlás-nevelő egyesületek mezei is.

A kanadai rész igazi bónusz. Elhozták a Kanada Kupát - jó nagy dög fém juharlevél -, a legjobb kapusnak járó Vezina Trophy-t, és Gretzky egyik 99-es mezét. Gondoltak az éppen aktuális eseményre, bemutatták a résztvevő országok egy-egy történelmi trikóját - a spanyolok közül pont az 1983-as magyarországi VB-n viseltet -, és ebben a szekcióban is vannak a tévében már megcsodált "ismerősök".
Itt van például Sidney Crosby sisakja, Ovecskin védjegyszerű füstszínű plexije - ez sokkal keskenyebbnek tűnt, mint a tévében - vagy a kedvenc NHL kapusom, Tim Thomas fejvédője, amiről Spiller István mindig megjegyzi, hogy milyen ronda.

Természetesen a felsoroltakon kívül rengeteg érdekesség található még a kiállításon - többek között Török László koronggyűjteménye, amelyben szerepel az a debreceni korong, amiről én lecsúsztam -, így érdemes megnézni.
Sőt kötelező... Ahogy René Fasel mondta a megnyitón, aki fényes jövőről álmodik, annak ismernie kell a múltat... 

(A felhasznált képekért köszönet Sélley Lászlónak.)

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr912831904

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hokimúlt 2011.04.19. 01:09:23

Engedtem a blogbaráti csábításnak és megnéztem egy hokimeccset.A tudósítást meghagyom Jácintnak (legalábbis egyelőre: esetleg egy "kis színest" hozzáfűzök később, de nem igérem biztosra), viszont csapok egy kis reklámot a Sportmúzeumban talál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tejpalkó 2011.04.18. 03:48:57

Tapasztalat, aki kényelmesen akarja megtekinteni a kiállítást, akkor ne a két meccs között jöjjön - mint vasárnap tették vagy egyszerre 500-n - ezért kevésbé fogja élvezni, pedig megéri.
süti beállítások módosítása