Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Hogyan kompenzál a BKV?

2010.12.30. 22:08 jacint70

Volt egy hatnapos sztrájk januárban. Olyan kiadós. Ha jól emlékszem, nem sikerült megállapodni az elégséges szolgáltatásról. Úgyhogy lett belőle imitt-amott, néha-néha. Amikor meg mégis, akkor pankráció a feljutásért. A végén a BKV is érezte, hogy ez nem volt szolgáltatás, ezért ígértek valami kompenzációt.

Az igazi kompenzáció persze az lett volna, ha odaballagok a pénztárhoz, ahol visszaadják a megvett bérlet hat napra eső arányos részét. De a BKV ennél ravaszabb. Először is kitalálták, hogy a havi bérlet három nappal tovább lesz érvényes. Ez meg mit ér, ha úgyis vesszük a következőt? Az évesre meg az volt a jó ötlet, hogy majd a következőre adnak valami kedvezményt.
Ez helyből sántít. Mert annak, hogy bármiféle kárpótlást kapjak a megvett éves bérletem értékvesztése miatt, a következő évre is ilyet kell vennem.

Közeledik az év vége, megint bérletet kell vennem, gondoltam megnézem a BKV honlapján, lett-e valami az ígért kompenzációból. Ezt találtam.
A tavalyi bérlet 103400 forintba került. Ennek hat napra eső része 1700 forint. Mennyi kedvezményt is ad a BKV? Nyolcszázötven forintot, vagyis a felét.

Indoklás is van - kissé ellentmondásos -, az alábbi: mivel a 6 napos, 50%-os kínálatcsökkenés egyenértékűnek tekinthető 3 napnyi teljes szolgáltatás-kimaradással, az éves bérletek pedig 2010. január 1-től 2011. január 5-ig, azaz 370 napra érvényesek

Az ellentmondást az adja, hogy hiába 370 napig érvényes a bérlet, csak akkor adnak kedvezményt, ha megint éveset veszek. Ebben az esetben viszont újra megveszem a január eleji öt napot. Másrészt erős barokkos túlzás, hogy a sztrájk ideje alatt ötven százalékos volt csak a kínálatcsökkentés.

Maradjunk annyiban, hogy rendes cég ez a BKV, elvégre visszaadja a kimaradt napok felét, pedig meg is szüntethetné az akkor nem üzemelő járatokat. De hogyan lehet hozzájutni a kedvezményhez? Mivel az új bérletet ilyentájt veszik az emberek, úgy, hogy az utolsó havi szelvény még a bérlettokban lapul, az lenne a logikus, hogy felmutatom, levágják a sarkát (hogy én ne tudjak többet venni), feljegyzik a sorozatszámot, nevet, címet, aláírást (hogy az eladó ne tudjon egy kis jattért többet kiadni), és már kapom is az újat.

De nem: A kompenzáció érvényesítéséhez a kedvezményes éves Budapest-bérlet borítójára, a november havi szelvényre van szükség.

Ügyes. December elején, amikor ez a hír megjelent a honlapon, az emberek jó részét a Nagy Karácsonyi Ajándokhajsza kötötte le, így elég volt egy könnyelmű mozdulat - a funkcióját vesztett borító, esetleg a novemberi szelvény kihajítása -, és máris ugrott a kedvezmény. Pedig ezen a borítón semmi többletinformáció nem szerepel, csak a sorozatszám, ami a bérletszelvényeken is ott van.
Ha valaki csak a novemberi szelvényt dobta ki, de a borítót nem - ugyan miért? -, annak adnak egy esélyt: Amennyiben már nincsen meg a novemberi szelvény, a decemberi szelvény is leadható, de felhívjuk figyelmüket, hogy ezt csak akkor tegyék meg, ha már nem kívánnak vele utazni, mivel a decemberi szelvényt nem áll módunkban pótolni. Ilyen esetben javasoljuk, hogy január elején vásárolják meg az új éves bérletet.

Vagyis nevelő célzattal kimaradnak egy dobásból, küzdjenek csak január elején, amikor úgyis mindenki bérletet akar venni.
Azért, hogy lássuk a dolog kegygyakorlás jellegét, biztos, ami biztos, nem mindenhol lehet kedvezményes bérletet venni, az oldal közepén fel van sorolva húsz pénztár, hogy az alattvaló hagy álljon már sorba egy kicsit az alamizsnáért.

Végezetül a kedvencem, a gyakran idézet kérdések közül: Borító nélkül nem lehet megfelelően azonosítani a bérleteket, illetve megakadályozni az esetleges visszaéléseket, ezért sajnáljuk, de borító nélkül nem adhatja le a kedvezményes éves bérlet szelvényeit.

Ezt tényleg komolyan gondolják? Mert ha igen, akkor a fenti javaslatomat szívesen felajánlom a BKV-nak. Nem is kérem érte a cégnél megszokott szaktanácsadói tiszteletdíjat. Csak azt az 1700 forintot készpénzben, amiért nem kaptam szolgáltatást... 

11 komment

Címkék: bkv sztrájk kompenzáció

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr522549378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.12.31. 09:38:01

Egyszer velem is történt hasonló Helsinkiben (igen, ott is szoktak sztrájkolni a buszosok!), pont az is egy kb. egyhetes januári sztrájk volt, remek sétákat tettem ezalatt a -15 fokban (tengerpart, metsző szél!).

Ott se volt fenékig tejfel a kompenzáció: ott ugyan bármely bérletpénztárnál visszaadták a pénzt, de csak azoknak, akinek a bérletéből több mint 5 (vagy lehet, hogy csak 4, régen volt már...) nap kiesett.

Na mit tippelsz, nekem hány napom esett ki? ;-)

De egyébként igen, jellemző nagyon ez az egész a BKV-ra. Abcúg!

ki vagyok találva 2010.12.31. 12:19:13

én az a bizonyos sztrájk óta kompenzálok... nem veszek bérletet, jegyem van 1db, ha van kaller lyukasztok ha nincs akkor meghívtak az útra, köszi.

anno melóhelyemről kishijján kirúgtak, "megúsztam" levonással. Igen a sztrájk miatt. (Azóta nem keresek logikát és igazságot a főnökeim döntéseiben)

Rejtélyes 2010.12.31. 12:19:29

Valamit félreolvastál: az éves bérlet 8-ig jó, onnan meg veszel havit. (9-től). És ehhez semmi más nem kell, csak a decemberi szelvény.

De abban igazad van, hogy a 6 nap az nem 3 nap :)

Dezsike 2010.12.31. 13:07:54

Nekem pont véletlenül a sztrájk előtt 1 nappal járt le a bérletem, hát kompenzáltam magamnak. A sztrájk 6 napjára nem vettem semmit (amúgyis csak 1 nap kényszerültem BKVzni vizsga miatt), után vettem egy sima havibérletet, probléma letudva.

Csak Norris 2010.12.31. 13:45:17

A MÁV sem volt különb. Hosszabbított az érvényességen, meg fizette a buszt. ÉS ha nem lehet busszal eljutni normális időben oda ahová akarok? Mondjuk munkakezdésre?
Akkor már nem fizetk a benzint. Ha kirúgnak emiatt? Akkor sem fizetik a segély és bérem közti különbözetet. Holott a bérletet vehetjük egy szerződésnek, amiben biztosítanak, hogy A-ból B-be eljuttatnak, cserébe a megállapított díjért.
Ők szerződést szegnek, engem kirúgnak.

Szerintem komoly eredményeket lehetne elérni, ha kollektíven lépnének fel az ilyen megbízhatatlan tróger cégek ellen, de hát hol van az országban összetartás?
Csak a politikusok közt mikor a fizetésemelésüket szavazzák, meg a romák közt...

tejcsokoládé (törölt) 2010.12.31. 13:50:10

mivel elég nagy cégnél dolgozom, hozzánk testületileg kivonult a bkv, hogy éves bérletet lehessen vásárolni, és a kompenzációt igénybe venni. nos, nekem visszaváltható éves bérletem volt tavaly, vagyis 1 db bérlet egész évre.
kb. 20 perc telefonálás után sem tudták mit lehet tenni, azt akarták, december elején adjam le az éves bérletemet.
mivel aggódtam, hogy a sorban állók meglincselnek, mondtam, hogy nem kell a 800 forintjuk, vettem anélkül éves bérletet. a bkv meg menjen... ezt itt úgyis kimoderálnák, de mindenki tudja mire gondolok.

Almaspite 2010.12.31. 14:06:21

@tejcsokoládé: Nekem is egyszelvényes éves bérletem van, nem ilyen tépkedős, havonkénti füzetjegy. Ha jól értelmeztem a kiírást, elméletileg arra is visszadják, DE csak számla ellenében! Na, itt a bibi! Kértem én anno számlát? :-)

(Vagy ha adtak - már nem emlékszem, eltettem?)

Metál -e a bimetál? 2010.12.31. 14:14:24

én azóta is kompenzálok, a 30 napos bérletem érvényességét minden hónapban 35 naposra változtatom.

kollahrit 2010.12.31. 14:23:48

Nem értek egyet ezzel. Leírtam a Piroslap blog főszerkesztői blogjában a véleményem: piroslap.tumblr.com/

supertroll2000 2010.12.31. 14:39:08

mi autókázunk, telekocsi és mindenki happy :)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2010.12.31. 14:49:12

@kollahrit: Picit pontosabban a linket, ha kérhetem...
süti beállítások módosítása