Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Kis magyar sztrájkológia

2010.01.16. 07:47 jacint70

Már megint van. Ötödik napja. És ez is olyan tipikusan magyaros. Mert a sztrájk alapvetően a blöffölésről szól. És nem arra lett kitalálva, amire a mostanit használják. Az eredeti cél a Gaz Népnyúzó Kapitalista elleni harc volt.

Mert tegyük fel, hogy a Gaz Népnyúzó Kapitalistának akkora harácsolhatnékja van, hogy annyira kizsákmányolja a Szegény Munkást, hogy az már ezt tovább nem tűrheti. Mit tehet ilyenkor? Egyedül semmire sem megy a gazdaságilag sokkal erősebb GNK ellen. Egyetlen esélye, hogy a klasszikus kapitalizmusban verseny van, tehát ha leáll a gyár, akkor GNK tönkremegy, és akkor vége a szép harácsolós időszaknak. Egyedül nem tudja leállítani a termelést, ezért meg kell győznie a többi SZM-t, hogy ők se dolgozzanak. Igen ám, de az is szempont, hogy valamiből meg kell élni, és vannak olyanok, akik a maguk és családjuk megélhetéséért mindent képesek elviselni. Erre nyújt megoldást a sztrájkalap. Amiből a sztrájk szervezője fizeti a melósokat, hogy ne dolgozzanak. Tehát, ha összejön némi pénzmag, és sikerült kellő számú SZM-t megdumálni, kezdődhet a játszma.

Mert ez olyan, mint a póker. Ha GNK minden apró kis sztrájkfenyegetésre teljesíti a követeléseket, akkor ő már többet nem GNK, hanem PM, vagyis Palimadár lesz. Viszont, ha nincs termelés vagy nem nyit ki a bolt, akkor az emberek átmennek a konkurenciához, és egy idő után vagy tönkremegy vagy esetleg a sztrájk miatt megrendült vevői bizalom helyreállítása többe kerül, mint a követelések teljesítése. Másrészt azért is érdemes várni az engedményekkel, mert a sztrájkalap ahogy fogy, úgy lesz egyre idegesebb az ellenoldal is, vagyis ahogy az idő múlik GNK egyre kisebb engeményekkel úszhatja meg a duellumot. Klasszikus esetben erről szól egy munkabeszüntetés.

De nem nálunk. Itt olyanról még nem hallottam, hogy közszolgákon kívül bárki is sztrájkolt volna. A közszolgáltatás meg olyan műfaj, hogy ott nincs konkurencia, tehát a tulajdonost nem érdekli, ha elpártolnak az ügyfelei, mert nincs hová. Ráadásul nálunk ezek a szolgáltatások általában veszteségesek, tehát direkt jó, ha nem üzemelnek, azzal lehet nagyokat spórolni. Bónuszként az így megtakarított pénzt is ki lehet osztani a vállalatot el sem hagyó haveroknak, végkielégítés címén.

Tehát a tulajdonos helyett mi, állampolgárok szívunk. Akiknek a dolga az lenne, hogy az adónkból és a befizetett bérletárból biztosítsák a szolgáltatást, röhögnek a markukba, és várják, hogy - nemzeti karakterisztikánknak megfelelően - egymásnak ugorjunk, és a mókának- a sztrájkalap kimerülésén kívül - a sofőrök elleni népharag lincshangulattá fokozódása vessen véget.
Addig is a néha-néha előforduló buszokon tesztelik a "Nincs olyan tömött jármű, amire még nem fér fel egy megállónyi utas" mondás lokális maximumát.

És bejön nekik a taktika! Elvégre magyarok vagyunk, nem törődünk egymással. Ha én felküzdöttem magamat, akkor már nem érdekel, hogy a következő is hazajusson, az annál inkább, hogy minél kényelmesebben utazzak. Másfelől azt is képtelen vagyok felfogni, hogy a buszon a férőhelyek száma véges, ezért még akkor is nagy erővel tuszkolom az alsó lépcsőre éppen felkapaszkodott szerencsétlent, amikor a jármű másik oldalán az ablak már kiesett a nagy nyomástól.

Szerencsére azért van ellenpélda is. Tegnap például egész humorosan fogták fel utastársaim a helyzetet, repkedtek a beszólások.
Például jött egy Volán busz, megállt, de nem volt rajta tábla. Valaki kérdezte, hogy ez milyen busz. Válasz a tömegből: "Számtalan". Mire egy másik hang: "Á, dehogy, ez csak egy darab...".

És a legmegdöbbentőbb - amitől egy pillanatra azt éreztem, hogy valaha ez az ország még normálisan is fog működni -, egyszer csak megállt egy autós, bemondta, hogy melyik busz vonalán megy haza, és hogy két utast szivesen elvisz... 

4 komment

Címkék: bkv sztrájk

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr681676161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.16. 13:50:27

A pókerjátszma itt is működik, de szerintem a tét itt nem elsősorban gazdasági, hanem politikai. Mert ugye az állami szektorban a főnök az végső soron az állam, azt meg a Néphangulatra Érzékeny Politikus irányítja. Tehát a pókerjátszma arra megy ki, hogy az Istenadta Köz mit fog gondolni a sztrájkról, azaz milyen lesz a Néphangulat. Ha a Néphangulat a sztrájkolók mellé áll, akkor a Néphangulatra Érzékeny Politikusok majd odahatnak, hogy engedjen az az állami vállalat a Szegény Munkásnak. De ha az Istenadta Köz a sztrájkolókra mérges, akkor a politikusok azt súgják szép halkan az állami vállalatnak, hogy nehogy engedjen a követelésnek, csak keményen!

Na most, elvileg a BéKáVé az olyan botrányosan szarul menedzselt és korrupt hely, hogy az ellenük fellépő SZM jó eséllyel indult neki a sztrájknak. Valahogy nekem úgy tűnik, mégis elbaltázták az Istenadta Köz meggyőzéséért folytatott műveletet. Aminek nyilván több oka van, én két taktikai hibát említenék:

1) Hibás Hosszútávú Időzítés: Amikor az Istenadta Köz a saját bőrén azt tapasztalja, hogy a) éppen kirúgták, vagy legalábbis ezzel fenyegetik b) már második éve egy fityinggel se emelik a fizetését, jutalomról nem is beszélve c) amikor pontosan tudja, hogy azért csökken a fizetése, mert az állam növelte az adókat, a cégének (a GNK, ugye) pedig esze ágában sincs ezt kompenzálni, olyankor hajlamos azt gondolni, hogy a BéKáVé SZM-jei csak vegyék szép csendben tudomásul, hogy náluk is pontosan ugyanez történik.

2) Hibás Rövidtávú Időzítés: az Istenadta Köz nem volt eléggé felkészítve, arra, hogy január 4-én majd nem fognak kiállni a buszok a garázsból. Aki több órát áll a fagyos megállóban anélkül, hogy tudná, mi a fene történt, az hajlamos felhúzni magát. Ha ezek után azt hallja, hogy a SZM szabotálta a munkát, akkor hajlamos az SZM anyukáját emlegetni még három nappal később is, amikor az SZM "hivatalosan" is sztrájkba lép.

Tejpalkó 2010.01.17. 00:39:12

Ez a sztrájk is tipikusan magyaros, mert egy kis összefogással már régen le lehetett volna rendezni. Hol vannak a txisok ? Vagy csak kihasználják a helyzetet?

Zsolt79 2010.06.05. 18:53:42

Utálom az bp-i tömegközlekedést. Holott csak bő fél évem volt megismerni, de az tökéletesen elég volt. Fél év megfigyelése után a következőre jutottam:
- Csúcsidőben egyszerűen nincs elég busz (metróra nem vonatkozik, elég sűrűn jár, elég hosszú, még sosem láttam olyan metrót ami fullra tele lett volna, ergo jól szuperál). Sajnos elégszer láttam idióta sofőrt, aki egyszerűen a buszsávban hagyta a kocsiját, még többször láttam lerobbant buszt, vagyis itt nagy gáz van. Megjegyzem, hogy itt a SZM hozzáállásával is komoly bajok vannak, mert nem egyet láttam, aki a lelkét kihajtotta annak a 25-30 éves busznak, vagy sima csapvízzel pótolta a hűtőfolyadékot, stb... Mint utast viszont ez engem nem érdekel. Messze környéken nincsenek ekkora tömegközlekedési árak! Ha véletlen tévednék, javítsatok ki, de 3 országban a környékről is jóval alacsonyabb árai vannak. Nem elsősorban a sima jegyre gondolok, inkább bérletre. Egy budapest bérlet 10 rugó, márpedig nekem az érte meg, mert naponta legalább 2x átszálltam. Romániában (kapaszkodjatok) durván 3.000 ft egy havi bérlet, amivel mehetsz amerre látsz... Szlovákiában és Bulgáriában szintén hasonló a helyzet, bár ezekben az esetekben már nem tudok konkrét árat mondani. Persze a jegy az kb. annyi mint Bp.-en. Viszont oda akartam kilukadni, hogy ha ilyen árak vannak, akkor kérem az ellenszolgáltatást is. Illetve csak kérném... Mert csúcsidőben jön végre a busz, de természetesen a Jácint által vázolt állapotok uralkodnak. Mivel kulturált embernek tartom magam, nem megyek át marhacsordává, ezért hagyom, hogy a többiek tülekedjenek, én megvárom a következő buszt. Ami késéssel érkezik és szintén tömve van... Mivel sokszor estig dolgoztatott a szemét főnököm, nem sokszor volt kedvem megvárni, hogy hátha! a következőn kevesebben lesznek. Átlag egyet még megvártam, aztán egyszerűen csak odaálltam elsőnek a peronra, berobogott a busz, épphogy le tudtak evickélni a leszállni szándékozók, a "csorda" máris úgy tolt felfele, hogy sokszor alig volt időm megkapaszkodni valamiben, hogy el ne essek a nyomástól. Még csak udvariatlannak sem kellett lennem, egyszerűen csordataggá degradálódtam pillanatok alatt... Persze, hamar lekopott rólam a túlzott udvariaskodás, de leülni pl. soha nem ültem le. Nem egyszer néztem taknyos kölköket amint röhögve terpeszkednek és a botos néni szó nélkül állt, pedig remegett minden porcikája... Bizony jó néhányszor előfordult, hogy felszólítottam valakit, hogy adja át a helyét a nála idősebbnek... Szóval tipikus "marhacsorda"...
-Ha nincs csúcsidő, akkor percenként érkezik (enyhe túlzás azért) tök üres busz. Volt, hogy 10 perc alatt 3-4 üres buszt számláltam meg. Minek? Ez nem veszteség?
Egy a lényeg, gyűlölöm a tömegközlekedést...
És ide tartoznak a vonatok is, bár ezek már korántsem a túlzsúfoltságukkal... Egyszer vonattal mentünk Egerbe, (miután idejöttem dolgozni, nem volt többé cégautó :() hát én ilyen koszos, büdös szerelvényen még nem ültem életemben... Vagy vonattal utaztam a határig, az sem volt különb... Pedig vannak normális vonatok is... Ahogy normális buszok is.

Zsolt79 2010.06.05. 19:01:07

A hosszúra nyúlt monológban pont a lényeget felejtettem el :). Szóval ilyen körülmények között mit vár a SZM? Együttérzést? Kitől? Mert az Istenadta köznek is csak a bőrét nyúzni tudja a GNK, de cserébe nem kapja meg az elvárható minimumot sem... És az SZM a GNK szolgálatában áll. Én csak azt látom, hogy nem tudok eljutni A pontból B-be, mert nem jön a busz, ha meg jön, akkor nem férek fel. És ehhez fizetek egy szép summát. Márpedig SZM az én zsebemből kapja a fizetését. Márpedig ha a pénzemért nem kapom meg amit pedig kifizettem, akkor ne várjon együttérzést tőlem... Bárhogy nézem, mindig az Istenadta köz szív, és röhög a markába a SZM és a GNK is...
süti beállítások módosítása