Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Keresztapám és az orosz tankok

2009.10.31. 08:27 jacint70

A múltkor megírt temetőlátogatás október 24-én történt. Utána elmentünk Keresztapámékhoz. Keresztapám azzal fogadott, hogy az előző napot az Ő október huszonharmadikai emlékhelyeinek - gondolatban történő -  felkeresésével töltötte.

Keresztapám 1955-57 között volt sorkatona a Magyar Néphadseregben. Na ez így nem annyira pontos, mert volt néhány nap, amikor nem így hívták a katonai formációt. A történet 1956. október 23-án kezdődött, amikor az ország többi részéhez hasonlóan az Alföldi Megyeszékhelyen is kitört a Forradalom. Csak akkor ezt még nem mindenki tudta így - hiába, akkor még nem volt Internet, de még műholdas tévé sem -, ezért a katonaságot - köztük Keresztapámat - kivezényelték, hogy verje le az összegyűlt csőcselék lázadását. Ki is tört a csetepaté, ami estefelé döntetlennel zárult, majd másnapra hivatalossá vált, hogy forradalom van, ezért a katonaság és a tegnapi "csőcselék" rájött, hogy tulajdonképpen egy oldalon állnak, és ezt megünnepelendő közös Forradalmi Hadosztályt állítottak fel.
Az elkövetkezendő pár nap eseménytelenül telt Keresztapám számára, az egyhangúságot csak az törte meg, hogy átlag kétnaponta fel kellett esküdni valamilyen éppen akkor megalakult - hol Nemzeti, hol Munkás-,Paraszt - kormányra.

Lassan a szovjetek is kapcsoltak, mégiscsak hogy néz az ki, hogy a világ egyik szuperhatalmával packázik egy pöttöm kis ország, összeszedték a tankjaikat - volt nekik dögivel, már a Második Világháborúban felfutott a termelés rendesen -, és elindultak, mert ők is szerettek volna beszállni a kormányalakítós játékba. Ahogy jöttek-jődögéltek elérkeztek az Alföldi Megyeszékhely határába is. Ekkor Keresztapámékat kivezényelték az útra, hogy tessék megállítani azokat a tankokat. Puskával. Elvégre ilyen kisérlet a Magyar Hadvezetés részéről már negyvennégyben is történt.
Keresztapámék ott várták a szovjet harckocsikat az úton, szerencsére azoknak nem volt annyira sűrgős, addig a parancsnok tovább olvasgatta a törikönyvet, amiből leesett neki, hogy az 1 tank vs. 1 puska felállás már negyvennégyben sem volt nyerő, ezért visszavezényelte a katonákat a laktanyába.

Ahová lassan, de biztosan megérkeztek az oroszok is. Szépen leparkoltak az udvaron, és becélozták az épületeket. Ekkor a parancsnok egy többszörösen bevált ősi magyar harcmodor alkalmazása mellett döntött, felszólította az embereit, hogy egyesével - a puskát maguktól jó messzire eltartva - menjenek le az udvarra, ott tegyék le a fegyvert gulába, és tegyék fel a kezüket. Biztos, ami biztos, mindenkitől megkérdezte, hogy Világos-e, mi a feladat.
A következő órák koreográfiája a következő módon zajlott. Magyar - egyre bizonytalanabb státuszú - katona megjelent az épület ajtajánál, orosz ágyúcső rászegez, finoman "lekísér" a fegyvergúlához, majd jöhet a következő. Közben izgulás, hogy "Iván" keze ne nagyon remegjen az elsütőbillentyűn, elvégre egy tankban ülni is idegesítő lehet, elég égő dolog, ha kiderül, hogy olyan drinkbárba tévedt a harcos, ahol a mixer Mojito helyett Molotov koktélt szolgál fel.

Szerencsére a megadás simán lezajlott, ekkor az oroszok kiszálltak a harckocsikból, és elkezdtek tanakodni, hogy mi legyen. A magyarok egy része próbált emlékeztetni a legutóbbi "megadási akció" folytatására, és javasolták, hogy adják át őket az osztrák hatóságoknak. De sajnos a parancsnok lőgyakorlaton volt, amikor a tankiskolán töriből ezt a fejezetet vették, így inkább hazazavarták az embereket.
Ismét pár eseménytelen hónap következett, amit Keresztapám otthon töltött. Aztán egy napon levelet hozott a postás, az akkor már elég fixen berendezkedett aktuális kormány "kérte" Keresztapámat, hogy ugyan töltse már le katonaidejének még fennmaradó részét.


És hogy az október 24.-november 4. közötti időszakot a letöltött időbe beleszámították-e? Nos, Keresztapám ennyi év távlatából erre már nem emékezett...

4 komment

Címkék: 1956 november 4

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr611488235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.11.04. 17:56:54

A Keresztapádék szerintem is az adott helyzetben alkalmazandó helyes módszert választották, így legalább a temető mellett élő rokonokat is tudtok látogatni az Alföldi Megyeszékhelyen (apropó, megfejtettem ám a multkori rejtvényt, tudom melyik Megye Székhelyéről van szó...;-).

Viszont azt nem értem, hogy miért kellett körülményeskedni: nem volt fehér zászló a laktanyában? Vagy egy lepedő legalább? ;-)

Tejpalkó 2009.11.06. 00:56:43

Ez is egy olyan történet, amit csak az tud elmesélni, aki mindezt átélte. Ezért mondom mindig, hogy addig kérdezzünk, amig lehet...

Zsolt79 2010.05.30. 22:27:55

Az én nagyapám is rengetegszer merül el a múltban, de én szeretem hallgatni ezeket a történeteket. Olyasmit is megtudhat az ember, ami biztosan nincs benne a történelem könyvekben... Én gyerekkoromban max. a pajtásokkal verekedtem, csavarogtam, nagyapám generációja számára taposóaknák, fegyverek és lőszerek voltak játékok. Volt olyan pajtása akinek a kezét vitte el egy golyó, mert az éles lőszert kalapáccsal fába akarta verni... Visszafele könnyebb volt a golyónak.... Volt akinek csak a véres cipőfűzőjét találták meg, miután aknára lépett... És ezek hétköznapi dolgok voltak, mert nem egyszer fordult elő, nem egy gyerekkel, hogy aknára lépett, vagy épp "játszott" vele... Hetekig írhatnám tata (én így szólítom) emlékeit... Hátborzongató, hogy miket tud mesélni... És szerintem ezzel mindannyiunk nagyapja így van...

Zsolt79 2010.05.30. 22:31:22

Visszaolvasva, módosítanám a bejegyzésem annyiban, hogy nem a golyó indult el vissza, hanem a hüvely, és nem a kezét vesztette el, csak az ujjait. Mondjuk az is elég...
A te nagyapád nem mesélt, Jácint? Erről is írhatnál egyszer...
süti beállítások módosítása