Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Az ütő játékos szivatása, avagy bézból alapismeretek

2009.09.18. 22:17 jacint70

Folyik a bézból világbajnokság. Ezt onnan tudom, hogy szombaton kapcsolgattam, és az Eurosport2-n éppen adták. Mivel ezt a sportot mindig érthetetlennek nyilvánítják, ott ragadtam, próbáltam kideríteni, hogy mi az egész lényege. Rájöttem. A bézból nem szól másról, mint az ütő játékos szivatásáról.

Már maga a kezdés is kellemetlen. Felmegy szerencsétlen a pályára, és rögtön kilenc ellenféllel találja magát szemközt, akik mind jól el vannak szánva, hogy kitoljanak vele. Ebben a szabályrendszer is támogatja őket. A játék cicázással kezdődik. Be kell állnia a dobó és az elkapó közé. A dobó eldobja a labdát, amit szegénynek el kéne ütnie. Valami teniszütő-szerű alkalmatossággal ez nem lenne nehéz, de ehelyett egy husángot nyomnak a kezébe, hogy nesze, találd el. Ki van jelölve egy téglalap, a dobónak oda kell dobnia a labdát, ha ez nem sikerül, akkor hibapontot kap. Ha a labda szabályos, de az ellenfél nem üti meg, akkor az az ütőnek hibapont. Eddig elvileg korrekt. Csak jön a szivatás. Ha "belenget" a husánggal, akkor az hiba, akkor is ha a dobás amúgy rossz lenne. Tehát nemcsak ütnie kell, hanem előtte mérlegelnie is, hogy üssön-e. Ennek a kellemetlen helyzetnek akkor van vége, ha az ütő háromszor hibázik, ekkor kiesett. Van másik lehetőség, hogy a dobó rontja el, de ebből - minő igazságtalanság - négy darab kell, és akkor sem kell kiállnia.

De tegyük fel, hogy sikerül eltalálni azt a labdát. A megpróbáltatások még messze nem értek véget, annak belül kell maradnia a körcikk alakú pályán. Ha ez nem sikerül, akkor megint hibapont. Ha az érvénytelen területre szálló labdát az ellenfél elkapja a levegőben, akkor az ütő máris kiesett... Ha nem sikerül az elkapás, akkor a védekező csapatot nem éri semmi retorzió. Emlékszünk még ugye, hogy a rossz labdába történő "belengetés" után viszont jár a hibapont... Egyértelmű, kettős mérce.

De tegyük fel, hogy a labdát sikerül érvényes területre ütni. Ekkor sem értek véget a gyötrelmek, az ütőnek át kell mennie futóba, meg kell próbálnia elérni az első alappontot. Ha közben a levegőben elkapják a labdát, akkor hiába fut, máris kiesett... Tehát úgy kell ütnie, hogy az a pályán valahol lepattanjon. De ekkor még kilenc játékosnak van esélye, hogy felkapja, passzoljon és eljuttassa azt ez első alappontra, mielőtt a meggyötört ütő-futó odaérne.

De tegyük fel, hogy sikerül. Még ekkor sincs pont, sikerélmény. Jön a csapattárs, akivel kezdődik előlröl a szivatósdi. Ami első hősünk számára újabb kitolással jár, ami nem más, mint a tolás. Két játékos nem lehet egy alapponton, úgyhogy ha a másodiknak sikerül az ütés, akkor az elsőnek el kell indulnia a második alappontra. De ha csapattársa rosszul üt, akkor az ellen könnyen eljuttathatja oda a labdát, és akkor hiába voltak az eddigi szenvedések, kiesett. 

Ahhoz hogy legyen sikerélmény, vagyis pont, vissza kell jutnia a kiindulópontra, amihez általában az kell, hogy három társa is eljusson a jó ütésig. Nade a szabályalkotók itt is gondoskodtak a szivatásról, ha három játékos kiesik, vége a játékrésznek.

Persze a mű nem tökéletes, imitt-amott megremegett a szabályalkotók keze, és beiktattak pár passzust, ami az ütőknek kedvez. Ilyen szabály például az, hogy ha a dobó négyszer elrontja, akkor az ütő elsétálhat az első alappontra. Ráadásul, ha ott már van társ, akkor az is mehet a kettesre, stb.
A másik a hazafutás. Ha a szabályos terület fölött sikerül a labdát kiütni a kb. száz méterre lévő kerítésen túlra, akkor az összes pályán lévő futó besétálhat. Ebben az esetben akár négy pontot is lehet szerezni.

Na, ekkor őrjöng ám a stadion, mert ilyenkor több pont esik, több érdekesség történik, mint az amúgy több órás meccsen összesen...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr991391701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zitanaploja · http://www.zitanaploja.blogspot.com 2009.09.21. 21:38:16

Elolvastam. Többször is. És nem értek belőle egy kukkot sem! Érzem, hogy ez nem a Te hibád. Már az első bekezdésben eldőlt, hogy ki nyer. Nem én!
Pedig akár hiszed, akár nem, én még játszottam is ilyet. Akkor sem győztem. Aki meg sem érti a szabályokat, hogyan lehet első? Csak iszonyú nagy szerencsével. A sportban nem szerencsés a szerencsére építeni. Ez maradjon meg a lottózóknak. A bolgár lottózóknak harmadjára még bejöhet.
Zita

munkagep 2009.09.23. 22:11:27

egyszer Toronto-ban kimentünk egy bézból meccsre. Kb. 1 órán át magyarázta a kanadai ex-kollégám a szabályokat, a meccs maga egyébként 4 órát tartott. Az volt a szerencse, hogy lehetett sört kapni. Mai napig fogalmam sincs, hogy mi történt a pályán. Látszólag ugyanaz a szitu lejátszódott tízszer, ebből 8-szor nem történt semmi vagy csak hurrogás, egyszer kisebb felhördülés, egyszer meg extázis, és mondta a haverom, hogy nyertünk. Azóta nem voltam baseball meccsen, az Eurosport2-ről meg gyorsan elkapcsoltam.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.09.24. 20:50:26

Engem Minneapolisban vitt ki az ottani ismerősöm egy meccsre, amikor arra jártam. Hát nekem is elég sokat kellett magyarázni, de a lényeget megértettem a végére. Viszont engem se fogott meg a dolog. Mondjuk az amerikai sport rangsorban ezzel együtt nem az utolsó nálam, mert a helyet az amerikai futballnak nevezett vérengzés tölti be.

Viszont az nem véletlen, hogy a kosár és a hoki lett nemzetközileg is népszerű, a baseball meg maradt egy "lökött" jenki sport...

Zsolt79 2010.05.27. 15:00:55

Tény, hogy máshol nem örül túlzott népszerűségnek ez a sportág, de szerintem többnemű hasonlóságot mutat a krikett nevű angol kedvenccel... Szóval mondhatni, hogy ez a fajta játék tipikus (amerikai)angol játék... Azért az durva, hogy több órán keresztül nézze valaki, ahogy az ütő játékost szivatják... Hozzátenném a történethez, hogy csapatot nem ér hátrányos "megkülönböztetés", hisz mindkét fél rendelkezik "ütő-futó(bolondokkal)" játékosokkal... Plusz nem semmi erejű dobásokkal kápráztatják el a sportág kedvelőit a dobójátékosok... 120-160 km/h-s sebességgel érkező labdát egy husánggal elkapni, nem akármilyen reflexek kellenek...
süti beállítások módosítása