Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

A trutymó titka, avagy miért nem lettem sztárszakács

2008.11.07. 07:21 jacint70

Imitt-amott írtam már, hogy szeretek főzni. A főzés menete emlékeztet "eredeti" szakmám fogásaira. (Informatika, naná!) Kell hozzá egy jó specifikáció ami pontos, teljeskörű és úgy van megfogalmazva, hogy az egységsugarú implementátor is képes legyen kivitelezni.

Ezután össze kell szedni a szükséges erőforrásokat és el kell készíteni a terméket. Hát nem ugyanaz a két pálya? Ráadásul a tesztelés, a felhasználói visszajelzés sokkal kellemesebb mint egy program esetén. Nem csoda, hogy rákaptam a főzésre.
A rendszerterveket általában a Mindmegette internetes oldalról, a Fakanál magazinból, vagy a TvPaprika adásaiból lesem el. Ez utóbbit különösen kedvelem. Nincs is jobb annál, mint amikor kapcsolgatás közben eljutok erre az adóra, látom, hogy valamilyen finomság készül, ahogy múlnak a percek, egyre inkább úrrá lesz rajtam a vágy, hogy én is megcsináljam. Az ebből a "kultúrkörből" származó receptek alapján készített ételek az esetek döntő többségében olyanok szoktak lenni, mint a képen/tévében szereplő demo példány, gyakori a sikerélmény.

Van nekem - illetve eredetileg a Zasszonynak - egy kedvenc sztárszakácsom, Jamie Oliver, aki hihetetlen könnyedséggel mozog a konyhában, valóságos nurejevi koreográfia, ahogy balettozik a vágódeszka és a serpenyők között. Neki minden "puccos" kaja elkészítése pofon egyszerű,  kicsit aprít, egy csöppet keverget, egy leheletnyit hagyja rotyogni és már kész is.
Pár éve kaptam egy jamie-s szakácskönyvet, amit élvezettel végiglapoztam, majd felkerült a könyvespolcra. Sajnáltam volna, ha főzés közben összecsöpögtetem valamivel a konyhában, olyan szép album. Múlt héten ismét lapozgattam, és rájöttem, hogy ennek így semmi értelme. Elhatároztam, hogy csakazértis főzök valamit belőle. Hosszas mérlegelés után ezt a Panna Cotta receptet, illetve ennek a könyvben szereplő magyar nyelvű megfelelőjét választottam.

Azt írja, hogy a tejet, a tejszínt, a vaníliát és a citromhéjat rotyogtassuk tíz percig, míg harmadára be nem sűrűsödik. Jó. Rotyogtattam... Tíz percig.... Semmi sűrűsödés... Rotyogtattam tovább... Kábé egy órát... Sűrűsödés nem észlelhető. Közben beáztattam az előírt másfél lapnyi zselatint. Aztán eszembe jutott, hogy a zselésítés mindig macerás, beáztattam még felet. Az előkészített lapokat hozzákevertem az alig zsugorodott folyadékhoz, majd vártam egy "kicsit", hogy kihűljön. Fél óra múlva még mindig gőzölgött. Kitettem az erkélyre, ez sem segített, mivel tombolt a novemberi nyár. Áttettem másik edénybe, megebédeltem, ekkor végre elérte azt a hőmérsékletet, aminél már be mertem tenni a hűtőbe. Felvertem a tejszínhabot, majd a recept szerinti egy óra elteltével megnéztem, hogy tapad-e már a kanál hátuljára. Dehogy tapadt, csurgott vidáman lefelé, nem segített az extra adag zselatin sem. Ekkor meguntam a dolgot, nem éreztem kedvet, hogy tovább pátyolgassam az egyre hervadtabb tejszínhabot, (az bezzeg gyorsan a harmadára zsugorodott!), összekevertem a két komponenst. Ezen a ponton megértettem, hogy miért kéne tapadnia a trutyinak. Mert akkor olyan állagú lenne, mint a tejszínhab, és akkor tök jól össze lehetne keverni őket. Így meg a hab vidáman lubickol a tejecskében, esze ágában sincs elvegyülni. Nem érdekel tovább, beteszem az egészet a hűtőbe, hátha csoda történik. A Forma-1 után elég rossz kedvem van, hát előveszem. Dermedésről szó sincs, maradt a lötyi olyan, amilyen volt. Keresek a jól megszokott helyen egy másik receptet. Érdekes, fele annyi tejhez-tejszínhez négyszer annyi zselatin...

Lassan kortyolgatom a tejszínhabos-vaníliás tejecskét (amúgy nagyon fincsi íze van), a jamies könyvet meg eldugom a könyvespolc mélyére....

5 komment

Címkék: főzés gasztró jamie oliver

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr53755173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.11.10. 08:15:52

:). Nem minden arany ami fénylik, ezek szerint :). Vagy lehet, hogy egyszerü tévedés fordult elő a sztárszakács könyvében :). Amúgy gyakorlat teszi a mestert... mint a számítógép összeszerelésében is :).

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu 2008.11.10. 14:36:28

Hm, mondjuk elvileg elképzelhető lenne, hogy a magyar és a brit boltokban kapható összetevők másképp működnek (pl. zsírtartalom különbségek okán), bár laikusként azt gondolnám, ez négyszeres adagolási különbséget semmiképp sem indokol. Viszont mérnöki szemmel a specifikáció mindenképp hiányos, mert pl. milyen zsírtartalmú tejről van szó, meg mit jelent az, hogy "double cream"?

Szóval valószínúleg elírás. Pedig elvileg az internet előnye az lenne, hogy az ilyen elírásokat könnyű javítani. Már persze, ha észreveszi az szerző. Esetleg egy rövid hozzászólást megereszthetnél neki.

Addig is, elírás kapcsán megjegyezném, hogy a második bekezdés három linkje nálam nem működik.

Üdv

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu 2008.11.10. 14:56:07

Hoppá, utánanéztem, a "double cream" 48%-os tejszínt jelent (en.wikipedia.org/wiki/Cream). Persze ekkora adagolási különbséget ez se indokol...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2008.11.10. 15:15:16

Promontor! Köszi, linkeket javítottam, a blogmotor kicsit megtréfált, nem tettem a link elé http-t, ezért elérakott ő valami érdekeset... Akartam írni, de akkor épp valami miatt nem lehetett kommentezni... Most úgy látom, lehet, majd próbálkozom... Abban igazad van, hogy lehet, hogy Angliában nagyobbak a zselatin lapok, meg van ez a double cream... Mivel a magyar változatból dolgoztam, nem biztos, hogy elírás, valószínűbb a hanyag fordítás...

Öltönyös · http://oltonyosrabszolga.freeblog.hu 2008.11.14. 10:42:49

Valamiért Öltönyös is úgy érzi, Főzés témában ott a helye. Bár személy szerint a Programozásban addig jutottam, hogy képes volt a masina kiírni a képernyőre, hogy "Hello Öltönyös", meg vissza is számolt 100-1-ig, tehát igazából nem mondanám, hogy komoly magasságokat értem el.
Így a főzést sem programterv alapján kezelem. Ha kedvet kapok valamihez, a laptop kb 3 recepttel élesítve odakerül a liszt, tojás és tejecske mellé, és a három receptet teljesen véletlenszerűen, szimpátiaalapon vegyítem. Ha az eredmény nem tükrözné az elvárásokat (ritka), akkor egyszerűen hozzá kell igazítani őket:)(Kismalac:Kuss, én így szállok le)
Jácint, te is mondhatad volna, hogy te ilyen fincsa tejszínhabos tejcsit szerettél volna:)
süti beállítások módosítása