Hirdetés

Hirdetés

Fizetett hirdetés

Vegyetek betonbort!
betonbor.jpg

Jacint blogja

Pillanat-lenyomat, vagyis mindig az, amit éppen kedvem van leírni... ...de előfordul, hogy kiröhögnek a csavarok...

Címkék

1956 (1) air (1) air race (1) alba volán (2) artisjus (1) átverés (4) augusztus 20 (2) augusztus 20. (1) balaton (1) bede róbert (1) biztosító (1) bkv (3) budapest (1) bulvár (1) bulvármocsok (1) cba (2) celeb (1) cib (1) cipő (1) cortina (1) critical mass (1) deko tv (1) diploma (1) dögkút (1) doktori (1) domus (1) dugó (1) dugódíj (1) egészségügyi reform (1) emléktorna (1) ernő bácsi (4) esélylatolgatás (1) étterem (1) étteremkritika (1) eurogames (1) európai unió (1) fábry (1) fehérítés (1) felvétel (1) fenyőgyöngye (1) fenyő miklós (1) forma1 (1) főzés (1) gasztro (1) gasztró (1) grandhotel (1) h1n1 (1) halottak napja (1) hamburger (1) hamilton (1) hellókarácsony (11) herdálás (1) hitelkártya (1) hoki (4) ilonka néni (4) ingatlanadó (1) Ízek utcája (1) ízlett (1) jamie oliver (1) jános korház (1) japán (1) játszóház (1) jégkorong vb (1) jogdíj (1) karácsony (1) kártyacsere (1) kérdés (1) kertészkedés (1) kompenzáció (2) kormány (1) különadó (1) kultúra (1) lassú tükör (1) léderer (2) lehúzás (1) letöltés (1) m1 (1) made in hungaria (1) magyar (1) magyarságtudat (1) manyup (1) massa (1) match (1) mentőláda (1) mikulás (1) minimax hajó (1) mónika show (1) mozi (1) MSZOE (1) NAV (1) négynapos ünnepek (1) nemzeti karakterisztika (1) népszámlálás (1) november 4 (1) nyaralás (1) nyári táborok (1) ocskay (1) október 23 (1) olimpiai (1) oltópont (1) országtorta (1) orwell (1) ostobaság (1) Óvoda nyári zárvatartás (1) palik (1) pláza (1) pokorni (1) postatörvény (1) pucc (1) race (1) räikkönen (1) reálhozam (1) red bull (1) rtl klub (3) selejtező (1) siófok (1) sport (1) szerencsejáték (1) szilveszter (2) szilveszteri tv (1) szmogriadó (1) szocialista bútorbolt (1) sztrájk (3) talmácsi (1) támogatás (1) távközlési adó (1) taxi (1) taxirendelet (1) telenor (1) teljesen használhatatlan tárgyak (1) terminátor (1) tesco (1) tilcsákbe (1) traumatológia (1) tüntetés (1) tv (1) tvpaprika (1) üdülési jog (1) ülo (1) útelzárás (1) útlezárás (1) wasabi (1) yves rocher (1) Címkefelhő

Korlátfestés - I. rész, előkészületek

2008.08.13. 09:24 jacint70

Nő, növöget a Kiccsaj. Járni már nagyon tud. Megy, mint a golyó, lényegesen gyorsabban, mint az apja. Néha túl is vállalja magát, ilyenkor megbotlik, és elterül.

Ennek két változata van. Ha kicsi a "sebesség-túllépés", akkor csak a térdére esik, ekkor nincs baj, felkel és fut tovább. Előfordul azonban, hogy túl nagy a lendület, ez esetben a kezét és a buksiját is be szokta verni.
Ekkor jön az a 10 másodperc és öt perc közötti időszak, ami minden gyerekbaleset kritikus periódusa. Ha az intervallum elejéig nem kezd el sírni, akkor nagy a baj. Ha az intervallum végéig - esetleg némi ölelgetés, puszi bevonásával - nem áll el a sírás, akkor szintén nagy a baj. Ha a sírás a megadott időben lezajlik, akkor el lehet könyvelni, hogy csak a szokásos versenybaleset történt.
Mindez sík terepre igaz, a lépcsőzés még nem megy segítség nélkül. Ez a segítség Apa vagy Anya keze, de ha az éppen beosztott Nevelési Felelős reménytelenül lemarad a lépcső előtti sík szakaszon, akkor megteszi a korlát is.

Ami szépen le volt festve... ...Ezelőtt tíz évvel. Vagyis mostanra kellően felpattogzott, elrozsdásodott. A Kiccsaj meg leleményes, mindig megtalálja és örömmel fogdossa a leginkább lepukkant részeket. Sőt a fejcskéjét is imádja bedugni a rudak közé. Amitől a Zasszony azonnal frászt kap, hogy beszorul, pláne úgy, hogy közben még "arcfestés" is történik. Ment is a "finom" célzás, hogy talán le kellene festeni azt a korlátot.
Augusztusban festőt találni lehetetlen (http://jacint.blog.hu/2008/03/29/a_majesztro_mukodese), meg még nem hevertem ki az ablakcserét sem, ezért úgy döntöttem "átállok" a másik oldalra, enkezemmel fogom implementálni a festést. Felvettem a megfelelő arckifejezést, és meg is jegyeztem rögtön a Zasszonynak, hogy "Palota lesz itt, kérem szépen".
(Valójában mindig is irígyeltem kicsit a szolgáltatóipart, a mestereket. Mert szerencsétlen informatikus mivel is találkozik? Ha visz valahova egy programot, akkor minimum úgy tekintenek rá, mint egy tömeggyilkosra, elvégre az új programmal majd dolgozni kell, de minimum megtanulni, az meg fárasztó. Meg az egész a főnök hülye ötlete, aki úgyse fog szívni vele, csak mi, szerencsétlen irodisták, és akkor ennyi munka mellett még menjünk is tanfolyamra.
Ezzel szemben mindenki hálás, amikor végre kijön a szaki, és újra van melegvíz, fűtés, és megmenekszik a felhasználó az újabb nagykabátban végigaludt éjszakától. Ráadásul az ilyesminek sokszor látványos eredménye is van (szép falak, új bútor), míg a program csak egy kusza villódzás a monitoron)

A szaktudás ennyiben ki is merült, mivel életemben nem festettem még fémet, csak vonzott a kihívás. Mit tesz ilyenkor egy rendszerszervező? Elkezdi kitalálni a folyamatot. Annyi sejtésem volt, hogy festés előtt jól le kell csiszolni a felületet, különben az amúgy is leválni készülő foszlányok - afféle Dugovics Títuszként - magukkal rántják a friss bevonatot. De hogyan is csiszoljunk? Természetesen gépesítve, az kevésbé fárasztó. Gondoltam, úgyis ott van a Nagybos (http://jacint.blog.hu/2008/06/23/egy_ablakcsere_anatomiaja_iv_resz_a_keseredes_finale), az elejére biggyesztek egy helyes kis forgó drótkefét, és hajrá. Készséges kollégám tervezte, hogy megy a közeli barkácsáruházba, felajánlotta, hogy vesz egyet. Mondtam, hogy ne fáradjon, elmegyek a kisboltba, ahol a Nagybost vettem. Azt tudtam, hogy sokáig nincs nyitva, ezért korán leléptem. Zárás előtt negyedórával értem oda, a tulaj már kint állt az ajtóban, kezében a kirakatrács lehúzó rúdja, billegett előre-hátra. Először azt hittem, világtalan vevő, a rúd úgy nézett ki, mint egy fehér bot. Mondom, mit szeretnék, mondja, hogy olyan nincs. Rábökök a kirakatban egy hasonlóra, mondja az nem abba való, hanem fúrógépbe. Nem firtattam, mi a különbség a kettő között, ha minden fúrófej belemegy ebbe is, akkor a kefe miért nem. Ha valaki már nagyon menne haza, akkor én nem fogom feltartani. Az elkövetkezendő tíz évben egyáltalán nem. Gyorsan telefonáltam a kollégámnak, másnap ott várt az asztalomon a forgantyú, kiderült, hogy a hivatalos megnevezése fazékkefe. (http://www.szerszamvilag.hu/termekek/343/drotcsiszolo_fazekkefe_csapos_75mm_O_6mm_es_csap_furoba_foghato.html)

Néztem-néztem az eszközt, és pillanatok alatt szembe-kézbe fúródó drótdarabokat sikerült vizionálnom. Hoppá, védőfelszerelés is kell! A kesztyű az nem gond, Apukámtól nemrég kaptam egy gumikesztyűt, az pont jó lesz. De honnan vegyek védőszemüveget? Rövid töprengés után eszembe jutott, hogy van itt a környéken egy borászati szaküzlet, ahol a közelmúltban sikerült vennem fém szúnyoghálót. Gondoltam, ahol szúnyogháló van, ott védőszemüveg is akad, ezért meglátogattam az egységet. És volt! Ahogy mindenféle spakli, csiszolópapír és védőkesztyű is. Érdekes szakma lehet ez a borászat, ha ilyen eszközök kellenek hozzá!

Lassacskán minden készen állt a munka megkezdéséhez, már csak a festék hiányzott. Szerintem a korlát bordó színű, a Zasszony szerint barna. Ezen kicsit összevitatkoztunk, majd megszavaztattam a ház lakóit. 8-1 arányban győzőtt a bordó, vettem hát egy dobozt belőle, és jól elhatároztam, hogy akkor mostmár tényleg belevágok...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jacint.blog.hu/api/trackback/id/tr46613757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt 2008.09.02. 11:19:39

Gyűlik szépen az anyag a könyvhöz :). De ahhoz ragaszkodom, hogy az első kiadás második könyve az enyém legyen :D.
süti beállítások módosítása